to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:41 | 26.04.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Φ. Κουρμούσης: Τέλος στα «λουκέτα» με πληρωμή επιχειρηματικών οφειλών από το «περίσσευμα»

Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ορίζεται ρητά ότι η πληρωμή οφειλών επιχείρησης γίνεται από αυτά που «περισσεύουν» μετά τον υπολογισμό εσόδων και δαπανών, ώστε να μην θίγεται η λειτουργία της, τόνισε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη.


Ο νόμος που ψηφίζεται την Πέμπτη και θεσμοθετεί το νέο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού, αναμενόταν εδώ και μήνες και θέτει ένα νέο πλαίσιο για τη ρύθιμιση των χρεών των επιχειρήσεων, είπε ο κ. Κουρμούσης στον 105,5 Στο Κόκκινο, με αφορμή σχετική ενημερωτική εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει το απόγευμα.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο τα τραπεζικά δάνεια, επιχειρηματικά, καταναλωτικά, «όλα τα είδη» όπως είπε χαρακτηριστικά, όσο και αυτά προς εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και προς ιδιώτες, δηλαδή προμηθευτές, επιχειρήσεις, εργαζόμενους, κτλ.

«Όλων των ειδών οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν με αυτό το νόμο», υπογράμμισε ο κ. Κουρμούσης.

Η λογική που εισάγει ο νέος νόμος θέτει δύο ερωτήματα που απαντώνται μέσα από μία μελέτη βιωσιμότητας που μπορεί να κάνει είτε η ίδια η επιχείρηση είτε οι πιστωτές της.

Με αυτήν απαντώνται δύο ερωτήματα:

  • πρώτον, τι θα λάμβανα οι πιστωτές εάν έκλεινε η επιχείρηση
  • δεύτερον, τι μπορούν να πάρουν εάν παραμείνει ανοιχτή

Έτσι, αποσαφηνίζεται η δυνατότητα πληρωμής της επιχείρησης και με βάση αυτήν γίνεται η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές.

Πρόκειται για αλλαγή φιλοσοφίας σε ένα πεδίο όπου μέχρι πρότινος οι πιστωτές έλεγαν στις επιχειρήσεις λίγο πολύ «δεν με ενδιαφέρει, χρωστάς, κόψε το κεφάλι σου και πλήρωσε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τώρα, θα καταγράφονται τα έσοδα και τα έξοδα και θα υπολογίζεται τι περισσεύει, ο νόμος ρητά προσδιορίζει ότι οι οφειλέτες θα πληρώνουν από αυτό το περίσσευμα.

Όλοι θα μπορούν να επιδιώξουν το καλύτερο για τους ίδιους, αλλά δεν θα θίγεται η λειτουργία της επιχείρησης, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στην οικονομία και να εισφέρει θέσεις εργασίας, υπογράμμισε ο κ. Κουρμούσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)