to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 14.04.2017

Διεθνή

Η CIA θεωρεί «εχθρό» το WikiLeaks

«Το WikiLeaks περπατάει σαν εχθρική υπηρεσία πληροφοριών και μιλάει σαν εχθρική υπηρεσία πληροφοριών»


Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο αποκάλεσε χθες τον ιστότοπο WikiLeaks μια μη κρατική, «εχθρική υπηρεσία πληροφοριών», η οποία συχνά υποκινείται από κράτη—όπως.

Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα τη Ρωσία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο υποκίνησε τις διαρροές για τον Τραμπ και την Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

«Το WikiLeaks περπατάει σαν εχθρική υπηρεσία πληροφοριών και μιλάει σαν εχθρική υπηρεσία πληροφοριών», είπε χαρακτηριστικά ο Πομπέο κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κέντρο μελετών της Ουάσινγκτον.

Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU χρησιμοποίησε τον ιστότοπο για να διασπείρει υλικό το οποίο υποκλάπηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016, επέμεινε ο Πομπέο.

Υπενθυμίζεται ότι το WikiLeaks δημοσιοποίησε χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι τα μηνύματα αυτά κλάπηκαν από χάκερ που έδρασαν για λογαριασμό της Ρωσίας, η οποία είχε στόχο να επηρεάσει την κατάσταση εναντίον της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και υπέρ του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, του νικητή της αναμέτρησης του Νοεμβρίου.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αντίθετα τόνισε ότι η δημοσιοποίηση του υλικού αυτού δεν είχε στόχο να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τον Μάρτιο, το WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα στα οποία περιγράφονται μυστικά εργαλεία κυβερνοπειρατείας της CIA συνοδευόμενα από αποσπάσματα του κώδικά τους, χωρίς πάντως να διαθέσει ολοκληρωμένα προγράμματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για επιθέσεις εναντίον τηλεφώνων, υπολογιστών, ταμπλετών, «έξυπνων» τηλεοράσεων κ.ο.κ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: wikileaks

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)