to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 12.04.2017

Πολιτική

Στο left.gr: Μήνυμα του υπουργείου προς ΕΣΡ - «Προχωρήστε και εμείς σας στηρίζουμε»

Ξεκάθαρη η πρόθεση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για στήριξη με κάθε τρόπο στην προσπάθεια του ΕΣΡ, εφόσον τον τελευταίο προχωρήσει χωρίς κωλυσιεργία στην αδειοδότηση που θα βάλει τέλος στην ανομία στο τηλεοπτικό τοπίο


Με ικανοποίηση έγινε δεκτή, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στο left.gr, η δήλωση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ, Ροδόλφου Μορώνη, ότι η αδειοδότηση των καναλιών θα γίνει με το «νόμο Παππά» (σ.σ.: 4339/15). «Ο προηγούμενος διαγωνισμός έγινε σε δύο στάδια. Το πρώτο ήταν αυτό της προεπιλογής, όπου οι υποψήφιοι κρίθηκαν με βάση κάποια κριτήρια και αφού έγινε ένα ξεκαθάρισμα πήγαμε στη δεύτερη φάση που ήταν η δημοπρασία. Θα ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος. Απλώς έχω την αίσθηση ότι στην πρώτη φάση θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη και κριτήρια πέρα από τα οικονομικά. Πάντως η διαδικασία θα είναι η ίδια», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μορώνης.

Όσο το ΕΣΡ θα επιτελεί το συναγματικό του καθήκον θα έχει την απόλυτη στήριξή μας όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην υλικοτεχνική υποδομή, σημειώνουν με έμφαση οι ίδιες πηγές υπενθυμίζοντας ότι, αναφορικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες τίποτα δεν ξεκινάει από το μηδέν: Υπάρχει ήδη και η υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη διενέργεια του διαγωνισμού και διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία.

Άλλωστε, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν το ΕΣΡ να διενεργήσει το διαγωνισμό και αυτό προέβλεπε ο νόμος στην αρχική του μορφή. Στη συνέχεια, λόγω της άρνησης της ΝΔ να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «δώσει» την αρμοδιότητα αυτή στον υπουργό. Η διάταξη αυτή ήταν και η μόνη που κρίθηκε αντισυνταγματική.

Η στήριξη του αρμόδιου υπουργείου στο ΕΣΡ, το οποίο καλείται να «τρέξει» τη διαδικασία του διαγωνισμού, όπως άλλωστε και το ίδιο το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του, είναι ξεκάθαρη και πολύπλευρη: Πρόσφατα,  μάλιστα, παραδόθηκε στο ΕΣΡ η Διαδικτυακή Πλατφόρμα Παρακολούθησης και Αναζήτησης Ραδιοτηλεοπτικού Προγράμματος, ο λεγόμενος πανόπτης, με τον οποίο το ΕΣΡ αποκτά τη δυνατότητα ενδελεχούς εποπτείας του μεταδιδόμενου ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, ώστε να προχωρά στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για ένα πλήρες, σύγχρονο και λειτουργικό εργαλείο και μάλιστα με διευρυμένες δυνατότητες (και κόστους μόλις 59.000 ευρώ) σε σχέση με το προϋπάρχον - το οποίο είχε κοστίσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ (!), χωρίς επί της ουσίας να λειτουργήσει ποτέ αποτελεσματικά, έως ότου κατέστη πλήρως ανενεργό.

Επιστρέφοντας στα του πολυαναμενόμενου διαγωνισμού, οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα στο Left.gr ότι ήδη έχει διαμορφωθεί «προηγούμενο» από την προηγούμενη διενέργεια της δημοπρασίας, με βάση το νόμο 4339/15. Αφού και ο νέος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με βάση τον ίδιο νόμο, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι έχει καταρρεύσει ο ισχυρισμός ότι οι άδειες μπορούν να είναι άπειρες. Είτε είναι 4 είτε 5, το σίγουρο είναι ότι ο αριθμός θα πρέπει να τεκμηριωθεί τεχνικά (πόσες χωράνε στο φάσμα - επ' αυτού έχει ζητηθεί από το ΕΣΡ η γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών) αλλά και με όρους βιωσιμότητας (πόσα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας «χωράει» η ελληνική αγορά).

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ διασαφηνίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα, μέτρο σύγκρισης για το οποίο αποτελεί, εκ των πραγμάτων, το τίμημα που κλήθηκαν να πληρώσουν οι υπερθεματιστές (246 εκατ. ευρώ συνολικά), πριν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική (μόνο) τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον αρμόδιο υπουργό.

Η κοινωνία, με βάση και τις προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και την απόφαση του ΣτΕ το οποίο θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, περιμένει από όλους να κάνουν το καθήκον τους και όλοι αξιολογούνται με αυτό το κριτήριο, συμπληρώνουν οι πηγές του υπουργείου.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)