to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνολικό πακέτο για αξιολόγηση και χρέος, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει επιτέλους μπροστά

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, δημοσιεύει η γαλλική πλατφόρμα ενημέρωσης «Mediapart».


Στο άρθρο του ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημειώνει πως «στον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων»προσθέτοντας ότι «με το συνολικό αυτό “πακέτο” θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης και την ένταξη τη Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης προσθέτει ακόμη πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα διαμορφωθεί ένας καθαρός “οδικός χάρτης”, ένας καθαρός δημοσιονομικός ορίζοντας που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα για την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς επιτροπείας».

Για το τελευταίο Eurogroup της Μάλτας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «οι παράλογες απαιτήσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε έπεσαν στο κενό, έπειτα από την έντονη πίεση που ασκήθηκε από την ελληνική πλευρά, μέσω της επικοινωνίας Μέρκελ-Τσίπρα και τη θετική στάση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και της Αριστεράς και των Πρασίνων», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έχει έρθει η ώρα το ΔΝΤ να συμφωνήσει με τη Γερμανία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Ιουλίου 2015.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάζει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και η Ελλάδα, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, το Brexit, τη διακυβέρνηση Τραμπ, την άνοδο των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κινημάτων, τονίζοντας την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς νέες «τρικλοποδιές» από την πλευρά των δανειστών, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας και το συλλογικό συμφέρον της ΕΕ.

Link δημοσίευσης: http://bit.ly/2omFaN4

Συνολικό «πακέτο» για αξιολόγηση και χρέος, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει επιτέλους μπροστά 

*Του Δημήτρη Παπαδημούλη

Βρισκόμαστε μπροστά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με τη συμφωνία του Eurogroup στη Μάλτα να περιλαμβάνει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Στον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων. Με το συνολικό αυτό «πακέτο» θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης και την ένταξη τη Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Θα διαμορφωθεί ένας καθαρός «οδικός χάρτης», ένας καθαρός δημοσιονομικός ορίζοντας που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα για την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς επιτροπείας.

Οι παράλογες απαιτήσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε έπεσαν στο κενό, έπειτα από την έντονη πίεση που ασκήθηκε από την ελληνική πλευρά, μέσω της επικοινωνίας Μέρκελ-Τσίπρα και τη θετική στάση των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, καθώς και της Αριστεράς και των Πρασίνων, που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ευρωζώνη από μη επίτευξη λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Σειρά έχει το ΔΝΤ, το οποίο καθ’όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στήλωνε τα πόδια και απαιτούσε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και επιβολή πολιτικών που θα βύθιζαν τη χώρα εκ νέου στην ύφεση. Το Ταμείο καλείται τώρα να συμφωνήσει, μαζί με τη Γερμανία, στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δέσμευση που απορρέει από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015.

Η πλειοψηφία των δανειστών έχουν αναγνωρίσει την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια, καταφέρνοντας να υπερκεράσει τους στόχους που προβλέπει η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να επαναφέρει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα, να μειώσει σταδιακά την ανεργία, να φέρει μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς που «αιμορραγούσαν» από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν με τις μεγάλες θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού.

Η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Η γεωπολιτική αστάθεια και ο «εκνευρισμός» της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στο Αιγαίο, η αναταραχή στα Βαλκάνια, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, η άνοδος των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κινημάτων στην ΕΕ, η δυσερμήνευτη πολιτική της ηγεσίας Τραμπ στις ΗΠΑ, το Brexit και η πορεία προς την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και ανοίγουν νέα «μέτωπα» για τις Βρυξέλλες και τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών-μελών. Σε αυτό το σύνθετο σκηνικό, η Ελλάδα αποτελεί και θα πρέπει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, επιχειρώντας παράλληλα να αναπτύξει εμπορικές, ενεργειακές και οικονομικές συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, να ενσωματώσει με επιτυχή τρόπο τους πρόσφυγες, να κρατήσει την κοινωνία όρθια απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, να συμβάλει στην ανάπτυξη συμμαχιών με προοδευτικές δυνάμεις για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας στην ΕΕ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα μέσα στον Μάιο, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές, και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας και το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης. Καθυστερήσεις και «τρικλοποδιές» από την πλευρά των δανειστών μόνο κακό θα κάνουν, επαναφέροντας την ανασφάλεια και δίνοντας «τροφή» σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν τη διάλυση της ΕΕ ή την επιστροφή σε πολιτικές που διχάζουν τους λαούς και διαλύουν πλήρως την κοινωνική και οικονομική συνοχή.

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)