to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 10.04.2017

Διεθνή

Ισραήλ κατά Λεπέν για δηλώσεις της σχετικά με τις μαζικές συλλήψεις Εβραίων στο Παρίσι το 1942

Το Ισραήλ καταδίκασε σήμερα τις δηλώσεις της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου (FN) για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν, η οποία δήλωσε πως η Γαλλία δεν είναι υπεύθυνη για τη μαζική συγκέντρωση Εβραίων στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο (Vel d’Hiv) του Παρισιού το 1942


«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις που έκανε η Μαρίν Λεπέν σύμφωνα με τις οποίες η Γαλλία δεν ήταν υπεύθυνη για τον εκτοπισμό Εβραίων από το έδαφός της στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, η Μικάλ Μααγιάν.

«Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με την ιστορική αλήθεια όπως αυτή έχει εκφραστεί από δηλώσεις προέδρων της Γαλλίας, που αναγνώρισαν την ευθύνη του κράτους για την τύχη των γάλλων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα», προστίθεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Περισσότεροι από 13.000 Εβραίοι συνελήφθησαν στις 16 Ιουλίου 1942 και μεταφέρθηκαν στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο του Παρισιού προτού σταλούν στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς.

«Νομίζω πως η Γαλλία δεν είναι υπεύθυνη για το Βελ Ντ’ Ιβ», δήλωσε την Κυριακή (χθες) η Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης RTL-LCI-Le Figaro, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση αυτή και την απόφαση του προέδρου Ζακ Σιράκ, τον Ιούλιο του 1995, να αναγνωρίσει την ευθύνη της Γαλλίας.

«Νομίζω πως, γενικά, αν υπάρχουν υπεύθυνοι, είναι εκείνοι που βρίσκονταν τότε στην εξουσία, δεν είναι η Γαλλία», πρόσθεσε.

Η επίσημη ισραηλινή πολιτική είναι να μην έχει καμία επαφή με το FN που κατηγορείται για αντισημιτισμό. Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, έπειτα από την επίσκεψη στο Ισραήλ του τρίτου στην ιεραρχία του Εθνικού Μετώπου, Νικολά Μπαΐ.

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)