to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:02 | 08.04.2017

Διεθνή

Συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ: «Παραβίαση διεθνούς δικαίου» κατά τη Ρωσία, «πλήρως δικαιολογημένη» κατά τις ΗΠΑ η επίθεση στη Συρία

Η συνεδρίαση αυτή διεξάγεται κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας, η οποία θεωρεί ότι η εκτόξευση περίπου 60 αμερικανικών πυραύλων εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.


Οι εκπρόσωποι των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν τη συνεδρίασή τους με αντικείμενο συζήτησης το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, μετά τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 80 άνθρωποι.

Η συνεδρίαση αυτή διεξάγεται κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας, η οποία θεωρεί ότι η εκτόξευση περίπου 60 αμερικανικών πυραύλων εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, είπε στο Συμβούλιο ότι απαιτείται να αναληφθεί άμεσα δράση για να προστατευθεί ο συριακός λαός αλλά οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται "στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου".

"Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία αν επιτρέπεται στις εμπόλεμες πλευρές, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, να δρουν ατιμώρητες και αν η συριακή κυβέρνηση συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βάρος των ίδιων των πολιτών της" τόνισε ο Φέλτμαν.

Παράλληλα η Ρωσία κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε εναντίον του καθεστώτος.

«Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αμερικανική πυραυλική επίθεση.

ΗΠΑ: "Πλήρως δικαιολογημένη" η επίθεση, «είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα στη Συρία»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής "είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα" στη Συρία, προειδοποίησε η αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντας "πλήρως δικαιολογημένη" την πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πολύ μετρημένο βήμα, που ήταν "πλήρως δικαιολογημένο" όταν εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της βάσης, σε αντίδραση για την πολύνεκρη επίθεση με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ, είπε η πρεσβευτής Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί", πρόσθεσε. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων", υπογράμμισε.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)