to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα μέτρα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους: Ο Φώτης Κουρμούσης μιλάει στο Left.gr (βίντεο)

Ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μιλάει στο Left.gr αναφορικά με τα μέτρα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους


Ο Φώτης Κουρμούσης είναι Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και η συνέντευξη μαζί του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αφορά πολλές χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Η επικέντρωση που κάνουν τα ΜΜΕ στο δημόσιο χρέος και μόνο, είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας: εντάσσεται στη λογική «για όλα φταίει το κράτος». Ωστόσο, και στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, επί νεοφιλελευθερισμού είχαμε την εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους, ως αναπόφευκτη συνέπεια της οικονομικής φούσκας που προηγήθηκε της παγκόσμιας κρίσης του 2008-2009.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, μόνο το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες προσεγγίζει το 126% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά κατά πολύ αυτό το ποσοστό αν προστεθούν και οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά δάνεια, κόκκινα δάνεια, απλήρωτοι μισθοί, ενοίκια που δεν έχουν καταβληθεί και ανεξόφλητα τιμολόγια τότε το συνολικό ποσό ξεπερνάει τα 240 δις. ευρώ. Το χρέος αυτό, αντί να μειώνεται αυξάνει με ρυθμό που ξεπερνάει ακόμη και τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα!

Επομένως, καμία ανάκαμψη δεν πρόκειται να συμβεί στην ελληνική οικονομία, αν δεν διευθετηθεί αυτό το μέγα πρόβλημα. Η κυβέρνηση στα τέλη του Μαρτίου, κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα μπορούσε να συμβάλει αισθητά στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Τις διατάξεις και τους στόχους αυτού του νομοσχεδίου συζητάμε στη συνέντευξη που ακολουθεί με τον Φώτη Κουρμούση:  

«Το νομοσχέδιο αφορά το σύνολο των χρεών. Προτεραιότητα έχει δοθεί στα χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο. Υπάρχουν ταυτόχρονα, συγκεκριμένες πρόνοιες ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, τα χρέη προς αυτούς θα πρέπει να εξοφληθούν στο σύνολό τους. Επίσης προστατεύονται οι μικροί προμηθευτές».

Ο νόμος αφορά, όπως μας λέει ο Φώτης Κουρμούσης, όλες τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ και εφ’ όσον έχουν τη λεγόμενη «πτωχευτική ιδιότητα», που αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, που μπορούν και αυτοί, να ενταχθούν στο μηχανισμό. Ο Φώτης Κουρμούσης περιγράφει και τους μηχανισμούς ώστε να ελεγχθούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» και να μην χάσει έσοδα το δημόσιο από αυτούς:

«Υπάρχουν διάφορες δικλίδες, όπως για παράδειγμα, ζητάμε να παρουσιάσουν τα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση της επιχείρησης, των μετόχων και των συγγενών. Αν κάποιος έχει καταχραστεί την εταιρία, καλά θα κάνει να μην κάνει καν αίτηση».

Ο Φώτης Κουρμούσης ξεκαθαρίζει ένα κρίσιμο ζήτημα: για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο μηχανισμό δεν απαιτείται, σε εποχές οικονομικής κρίσης, απόλυτη κερδοφορία μιας οικονομικής χρήσης, αλλά «λειτουργική κερδοφορία»:

«Δηλαδή, τα λειτουργικά έσοδα μείον τα λειτουργικά έξοδα να αφήνουν κάτι στην άκρη ώστε η επιχείρηση να μπορεί να πληρώνει τα χρέη της. Το γνωρίζουμε, στην εποχή της κρίσης είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν κέρδη. Δεν ζητάμε κέρδη. Ζητάμε μια επιχείρηση να μπορεί να αποδείξει, στα πλαίσια μιας μελέτης βιωσιμότητας, ότι αν δεν είχε χρέη σε κανέναν, αυτή η εταιρία θα τα έβγαζε πέρα, μπορούσε δηλαδή να διαχειριστεί τα έσοδα και τα έξοδά της για να λειτουργήσει».

Με τον Φώτη Κουρμούση συζητάμε όλες τις πλευρές του νομοσχεδίου και τους στόχους της κυβέρνησης. Τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί μια επιχείρηση, τους μηχανισμούς ελέγχου βιωσιμότητας μιας επιχείρησης, τα χρέη των αγροτών. Μια εικοσάλεπτη συνέντευξη που αφορά πολλούς και πολλές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)