to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να γίνουμε ηγεμονική δύναμη σε κάθε κοινωνικό χώρο

Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα κεντρικά ερωτήματα και επίδικα. Το πρώτο ωστόσο στο οποίο καλείται να απαντήσει σήμερα η οργάνωσή μας είναι το πώς θα καταφέρει να απευθυνθεί και να ενεργοποιήσει την πλατιά μάζα της σημερινής νεολαίας που παραμένει πολιτικά αδρανής.


Μια οργάνωση νεολαίας για να είναι αριστερή πρέπει να είναι κοινωνικά χρήσιμη. Πρέπει να μπορεί να αναλύει τη συγκυρία με τα θεωρητικά της εργαλεία, χωρίς ωστόσο τις θεωρητικές της βεβαιότητες. Πρέπει να βλέπει τη συνεχή μαζικοποίησή της ως την πρώτη και παράλληλα την τελευταία αιχμή του σχεδιασμού της. Πρέπει να παρεμβαίνει σε κάθε κοινωνικό χώρο, να συμμετέχει σε κάθε κίνημα της εποχής της και να τα μετασχηματίζει με ορίζοντα τον στρατηγικό της στόχο. Για να μπορέσει να υπάρξει μια αριστερή οργάνωση νεολαίας σήμερα χωρίς απλά να αναπαράγει αυτάρεσκα τον εαυτό της εγκλωβίζοντας παράλληλα κοινωνικές δυνάμεις, πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένη ανάλυση πάνω στη συγκεκριμένη πραγματικότητα στην οποία δρα.

Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα κεντρικά ερωτήματα και επίδικα. Το πρώτο ωστόσο στο οποίο καλείται να απαντήσει σήμερα η οργάνωσή μας είναι το πώς θα καταφέρει να απευθυνθεί και να ενεργοποιήσει την πλατιά μάζα της σημερινής νεολαίας που παραμένει πολιτικά αδρανής. Εάν δεν αντιληφθούμε κυρίαρχα αυτή την ιστορική αναγκαιότητα, κάθε πολιτικός σχεδιασμός θα είναι άχρηστος και κάθε συνεδριακή διαδικασία ανούσια.

Το χρονικό διάστημα μετά τη διάσπαση που πραγματοποιήθηκε η αναγκαία για την οργάνωση ανασυγκρότηση αποτελεί παρελθόν. Σήμερα η ανθρωπογεωγραφία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι τελείως διαφορετική, οι σχέσεις της με το υπόλοιπο αριστερό κίνημα έχουν αλλάξει, ενώ η αντικειμενική πραγματικότητα των αντιφάσεων που γεννά το γεγονός της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε δυσμενείς συσχετισμούς φαίνεται να μας δημιουργεί μια δυσκαμψία.

Για να απαντήσουμε λοιπόν στο πώς θα καταφέρουμε να έρθουμε σε επαφή με τη νέα γενιά, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο κατά πόσο είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι. Στο κατά πόσο ο αγώνας μας έχει κατεύθυνση την καθημερινή ενίσχυση των νέων ανθρώπων με όρους υλικότητας. Στο κατά πόσο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι μια οργάνωση με συγκεκριμένο σχέδιο νίκης για τη νέα γενιά.

Εξωστρέφεια σημαίνει να ψάχνουμε σε κάθε μέρος που υπάρχουν νέοι άνθρωποι

Οι εποχές που η οργάνωση έψαχνε κόσμο στα αμφιθέατρα, στο κίνημα και τα συνδικάτα έχουν περάσει. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων βρίσκεται στους χώρους εργασίας ματώνοντας για ένα πενιχρό μεροκάματο, βρίσκεται στις αίθουσες διδασκαλίας προσπαθώντας να ακολουθήσει την εντατικοποίηση των σπουδών του. Στο κίνημα υπάρχει μια μειοψηφία. Έξω από αυτό υπάρχει η πλειοψηφία του κόσμου που επιθυμούμε να εκφράσουμε. Είναι αναμφίβολα αρνητική η συνθήκη ενός μειοψηφικού κινήματος, αν ωστόσο δεν τη διαβάσεις, θα ψάχνεις για ψύλλους στα άχυρα. Εδώ λοιπόν αναδεικνύεται και η ανάγκη για διαφορετικές μορφές παρέμβασης αντί των παραδοσιακών, που, αν μη τι άλλο, ήταν αναποτελεσματικές έως απόλυτα εσωστρεφείς.

Κόμμα συλλογικός διανοούμενος

Κόμμα συλλογικός διανοούμενος δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, κόμμα ινστρούχτορας και παντογνώστης. Οι θεωρητικές επεξεργασίες που αντλούμε από τον Λένιν είναι ότι η πάλη μπορεί να διεξαχθεί μόνο όταν τα προβλήματα των ανθρώπων τα διατυπώνει ένα κόμμα, το οποίο αποτελεί τη συνείδηση των μαζών και έχει τις ρίζες του στις μάζες. Το κόμμα ως συλλογικός διανοούμενος ζυμώνεται και συζητάει με τους ανθρώπους για τα προβλήματά τους στηριζόμενο σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη θεωρία. Συνεπώς, καμία αριστερή οργάνωση νεολαίας δεν θα καταφέρει να επιτελέσει τον ρόλο του συλλογικού διανοούμενου, γεμάτη βεβαιότητες, κλεισμένη σε γραφεία συζητώντας για τα προβλήματα των νέων ανθρώπων χωρίς τους ίδιους τους νέους ανθρώπους που επιθυμεί να εκφράσει.

Να αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάμε και προσεγγίζουμε τους νέους ανθρώπους

Τα μέλη και τα στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα συγκροτημένα. Μπορούσαν να γράφουν σελίδες ολόκληρες αναλύοντας τη συγκυρία και να προσφέρουν συμβάλλοντας στα πολιτικά ντοκουμέντα της οργάνωσης. Αυτός ο λόγος όμως είναι κατανοητός μόνο σε οργανωμένα άτομα, συνεπώς σε μια μειοψηφία. Μακριά από βερμπαλισμούς και ατέλειωτες θεωρητικές αναλύσεις, χωρίς να υποβαθμίζεται η δουλειά που πρέπει να κάνει μια οργάνωση της Αριστεράς σε θεωρητικό επίπεδο, τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να μιλάνε με τη γλώσσα των αναγκών και των προβλημάτων των νέων ανθρώπων. Ανοιχτές διαδικασίες και συζητήσεις που δεν χωράνε παρά μόνο εμάς τους ίδιους απομακρύνουν τους νέους ανθρώπους από την οργάνωση και σφυρηλατούν τη γενική αντίληψη ότι «οι αριστεροί είναι κάτι περίεργοι τύποι».

Η οργάνωσή μας είναι το όχημά μας για να διαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον

Η δικιά μας γενιά είναι αυτή που είδε την Αριστερά να γίνεται ο πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο ασχήμιας, με τη λιτότητα να βάλλει κατά της ζωής και των δικαιωμάτων μας, την Ακροδεξιά να βρίσκει χώρο και συνθήκες ανάπτυξης, η νέα γενιά είχε το όχημα για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αγανάκτηση και την αποστροφή της στις κυρίαρχες δυνάμεις και τις εξελίξεις που δρομολογούσαν. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά το συλλογικό όχημα των νέων ανθρώπων για να καταφέρουν οργανωμένα να διαμορφώσουν το παρόν και το μέλλον τους με βάση τις ανάγκες τους, για να μετασχηματίζουν την ίδια τους την καθημερινότητα. Αυτό έρχεται να κάνει το πρώτο μας συνέδριο. Να ορίσει τον σχεδιασμό εκείνο που θα κάνει τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονική σε κάθε χώρο που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν οι νέοι άνθρωποι.

* Ο Θάνος Νασόπουλος είναι μέλος της Ο.Μ. Πάτρας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)