to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 05.04.2017

Οικονομία

Έκθεση ΤτΕ: Συνταγή καταστροφής για τα κόκκινα δάνεια από την περίοδο Παπαδήμου και Βενιζέλου

Σε έρευνα που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία αναφέρει πως από τη σκοπιά των οικονομικών δεδομένων οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι αλλαγές στα ποσοστά ανεργίας και στα επίπεδα του πληθωρισμού (αποπληθωρισμός).


Σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν από την έκθεση που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια». Η έκθεση που επιμελήθηκαν οι κ. Χαραλαμπάκης εκ μέρους της ΤτΕ και οι καθηγητές κ. Δενδραμής και Τζαβαλής, παρέχει σημαντικά δεδομένα για την πορεία και τις αιτίες αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε σχέση μάλιστα με τα μακροοικονομικά δεδομένα και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η αυξητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αφετηρία το 2009, όπου καταγράφεται άνοδος κατά 3,5% και συνεχίζεται εν μέσω υφεσιακού σοκ που παρήγαγε η πολιτική της επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 και μετά.

Για την περίοδο 2010-2015, καταγράφεται αθροιστική αύξηση κατά 45% των καταναλωτικών δανείων που είναι στο κόκκινο, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια το ποσοστό αύξησης φτάνει το 33% και για τα στεγαστικά το 31,8%.

Μία από τις κομβικές παρατηρήσεις της έκθεσης αφορά τα τρίμηνα εκείνα όπου παρουσιάστηκε η πλέον δραματική αύξηση του ποσοστού των λεγόμενων «κόκκινων δανείων». Όσον αφορά τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια, η περίοδος ανάμεσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο του 2012, συνιστά τη χειρότερη της δεκαετίας καθώς ειδικά για τα καταναλωτικά δάνεια η αύξηση μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο ξεπέρασε το 4%. Αντίστοιχου μεγέθους διόγκωση του αριθμού των επιχειρηματικών δανείων σημειώθηκε την περίοδο μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2012 και πρώτου τριμήνου 2013, ξεπερνώντας το 4% σε αυτό το διάστημα κάτι που συνιστά επίσης τη χειρότερη επίδοση της δεκαετίας που εξετάζει η έκθεση, δηλαδή από το 2005 ως το 2015.

Σε ένα ακόμη χρήσιμο στοιχείο που εμπεριέχεται στην 25σέλιδη έκθεση της ΤτΕ, καθίστανται σαφείς οι καταστροφικές συνέπειες του PSI για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2012 – καθώς το PSI ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το Μάρτιο εκείνου του έτους - τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα κατέγραψαν απώλειες ύψους 5,1 δισ. ευρώ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των συνεπειών του PSI στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ότι για κάτι λιγότερο από μια διετία – δηλαδή από την αρχή του 2012 ως και το τρίτο τρίμηνο του 2013 – καταγράφεται μια διαρκής ζημία στην κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.

Είναι λοιπόν πρόδηλο από τα παραπάνω ότι πόρρω απέχει από τη μέχρι και σήμερα θριαμβολογία του κ. Βενιζέλου για το PSI όπως αποδεικνύεται από τις συνέπειες και στο τραπεζικό σύστημα, πέραν των υπολοίπων συνεπειών.

Έχει τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον ότι η διόγκωση των «κόκκινων δανείων» που αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνέβη κατά την περίοδο που στην πρωθυπουργία της χώρας βρέθηκε ο κ. Παπαδήμος. Ένας καθ’ ύλην αρμόδιος, πρώην κεντρικός τραπεζίτης.  

Ολόκληρη η έκθεση: http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/Paper2017220.pdf

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)