to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 04.04.2017

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: ΔΝΤ και Σόιμπλε έχουν στόχο την κυβέρνηση, να φύγουν από το τραπέζι οι παράλογες απαιτήσεις τους

Ενώ η τεχνική συμφωνία είχε κλείσει κατά 95%, ΔΝΤ και Σόιμπλε με παράλογες απαιτήσεις εκτός πλαισίου επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση, πρέπει αυτοί «που έχουν μυαλό στο κεφάλι τους» να βγάλουν αυτές τις απαιτήσεις από το τραπέζι, είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά. Ο «τραγικός» Ντάισελμπλουμ σε λίγο θα είναι παρελθόν, αυτοκτόνησε οριστικά πολιτικά, όπως εκτίμησε.


Ο κ. Παπαδημούλης θα είναι ο εισηγητής της ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα, την πορεία του προγράμματος και τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το μεσημέρι της Τρίτης.

Στην συνεδρίαση αυτή θα είναι παρόντες εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών που μετέχουν στο πρόγραμμα, όπως ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για την Κομισιόν και ο εκπρόσωπος της Μάλτας που έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά όχι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τελικά αρνήθηκε να παραστεί, για λόγους που δεν διατυπώνονται, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Η συζήτηση αυτή, κατά τον ίδιο, είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, για να εξεταστεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και είχε οριστεί μετά τις εκλογές σστην Ολλανδία για να μην αποφύγει να παραστεί ο κ. Ντάισελμπλουμ. Μετά ωστόσο τις «τραγικές» δηλώσεις για τον ευρωπαϊκό Νότο, τις γυναίκες, τα ποτά κτλ, έσπευσε να ακυρώσει την παρουσία του. Όπως εκτίμησε ο κ.Παπαδημούλης, αυτό έγινε προκειμένου να αποφύγει την καταγραυγή και την καταδίκη από τους ευρωβουλευτές που ήδη υπάρχει. Μάλιστα, υπάρχουν φωνές που ζητούν να θεωρηθεί persona non grata για το Ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε, ενώ σε άλλο σημείο είπε χαρακτηριστικά ότι «ο τραγικός Ντάισελμπλουμ σε λίγο θα είναι και παρελθόν» από την ηγεσία της ευρωζώνης «αποφάσισε να κρυφτεί και αυτοκτόνησε οριστικά πολιτικά».

Σόιμπλε και ΔΝΤ θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα

Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι «στο Στρασβούργο θα συζητάμε ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις».

Η τεχνική συμφωνία, κατά τον ίδιο, θα «έπρεπε να έχει κλείσει χτες» και η καθυστέρηση οφείλεται στις παράλογες (κατά Κομισιόν) απαιτήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του ΔΝΤ, του Τόμσεν και των υφιστάμενών του, αλλά και της πλευράς Σόιμπλε.

Αυτή η στάση κάνει ζημιά τόσο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία όσο και στην Ευρωζώνη, τόνισε ο κ.Παπαδημούλης και ο μόνος τρόπος να εξηγηθεί είναι αφενός ότι παραμένει η διαφωνία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφετέρου ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια που υπηρετούν πολιτικούς σκοπούς, εναντίον της Ελλάδας και της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κάποιοι που μειοψηφούν μεταξύ των δανειστών επιδιώκουν να προκαλέσουν αναταραχή στην Ελλάδα για να ρίξουν την κυβέρνηση, κάτι που είναι επικίνδυνο, ανόητο και αντίθετο με τα συμφέροντα της ΕΕ, σε μία εποχή που οι 27 χώρες μέλη πρέπει να είναι ενωμένες, απέναντι στα φαινόμενα του Τραμπ, του Ερντογάν κτλ. και με δεδομένο ότι η Ελλάδα φυλάει το νοτιοανατολικά σύνορα της Ένωσης και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, είπε ο κ. Παπαδημούλης, ωστόσο «κάποιοι ροκανίζουν το χρόνο με νέες απαιτήσεις, προσπαθούν να μας σπρώξουν με την πλάτη στον τοίχο».

Πρέπει να φύγουν από το τραπέζι οι παράλογες απαιτήσεις

Σε κάθε περίπτωση, «το ψητό είναι ο καπνός που θα βγει από τις συναντήσεις που ξεκινούν στις Βρυξέλλες, στο επίπεδο του Brussels Group που αποτελείται από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και του κουαρτέτου των δανειστών σε επίπεδο πιο υψηλό από αυτούς που έρχονται στην Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης.

«Από όσα εγώ γνωρίζω, το 95% όσων απαιτούνται για την τεχνική συμφωνία έχουν ήδη συμφωνηθεί τις προηγούμενες ημέρες στο τελευταίο Brussels Group (όταν έμειναν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί μετά το Eurogroup) και η τεχνική συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε διότι υπήρξαν και κατατέθηκαν στο τραπέζι απαιτήσεις που και η ίδια η Κομισιόν χαρακτήρισε παράλογες, της τελευταίας στιγμής και έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Αν αυτές οι απαιτήσεις φύγουν από το τραπέζι -και μπορούν να παίξουν ρόλο όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους- τότε, όπως έχει πει και ο κ.Μοσκοβισί, όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος», προσέθεσε.

Ο κ. Παπαδημούλης επανέλαβε ότι το ελληνικό πρόβλημα έχει καταστεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαλότητας και στη Γερμανία, με την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες να διαφωνούν καθαρά με τη γραμμή Σόιμπλε, κάτι που θα φανεί και στις ομιλίες της σημερινής ειδικής συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)