to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στη Θάσο θα μειώσουν στο μισό την κατανάλωση ρεύματος - Διυπουργική για να «πρασινίσουν» οι Δήμοι

Πρόγραμμα εξοικονόμησης και παραγωγής καθαρής ενέργειας πρόκειται να εφαρμόσουν οι Δήμοι, βασιζόμενοι σε πρακτική που ακολουθεί η γερμανική Περιφέρεια του Ανόβερου και, υιοθέτησε πιλοτικώς, ο Δήμος Θάσου.


Μάλιστα, όπως δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δήμου, το δάνειο που θα απαιτηθεί για την αντικατάσταση των σημερινών λαμπτήρων με τύπου led, θα αποπληρωθεί στον μισό χρόνο ζωής των λαμπτήρων!

Την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Μάρτη, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο κ. Χατζηεμμανουήλ, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θα παρουσιάσει τα στοιχεία τόσο της γερμανικής εμπειρίας, όσο και της Θάσου. Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, και ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Βασίλης Τσολακίδης. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοτικών εγκαταστάσεων οδοφωτισμού, στις μεθόδους και στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή έργων εξοικονόμησης ενέργειας στους ΟΤΑ, και σε χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου για έργα υποδομής και οδοφωτισμό.

Μικρό υδροηλεκτρικό στις Μαριές

Στο μεταξύ, ο Δήμος ήδη έχει αρχίσει συζητήσεις με το ΚΑΠΕ για την εξεύρεση τρόπων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα πρέπει να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα της χώρας και με την εξοικονόμηση, αλλά και με την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Έθεσα το θέμα του φράγματος Μαριών, το οποίο οσονούπω θα ξεμπαζωθεί και θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να παραχθεί υδροηλεκτρική ενέργεια, με την εκμετάλλευση του όγκου του νερού και της υψομετρικής διαφοράς», τόνισε ο δήμαρχος.

Όσο για το θέμα της εξοικονόμησης, «εφαρμόσαμε πιλοτικό πρόγραμμα, αλλάζοντας τους λαμπτήρες σε συγκεκριμένους τόπους και οι μετρήσεις έδειξαν ότι έχουμε μεγαλύτερη του 50% εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, μέσα από συστήματα που δεν φθείρονται, δεν ρυπαίνουν και έχουν μικρότερη κατανάλωση ρεύματος», επισήμανε. Σημείωσε, δε, ότι με τους νέους λαμπτήρες υπάρχει καλύτερη ποιότητα φωτισμού, γεγονός που θα μειώσει και τα ατυχήματα. Αναφερόμενος στην οικονομική πλευρά του εγχειρήματος, είπε πως ο Δήμος Θάσου θα ζητήσει δεκαετές δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 1,4 εκ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Υπηρεσιών του Δήμου, θα αποπληρωθεί στο μισό χρονικό διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα μείωσης και των δημοτικών τελών στο μέλλον. 

Πάλι δίχως δρομολόγια πλοίων

Τέλος, ο κ. Χατζηεμμανουήλ έθιξε και το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τοπ νησί και πάλι, με τη διακοπή των δρομολογίων των φέρυ μπόουτ στη γραμμή Καβάλα-Πρίνος. Επανέλαβε όσα είπε προσφάτως και στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι θα πρέπει να εγκριθεί νέο πλαίσιο αδειοδότησης των εταιρειών των πλοίων, ώστε να υπάρχει υποχρέωση, εφόσον κάνουν δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας, να κάνουν και στην γραμμή Καβάλα-Πρίνος. Αλλιώς να μην αδειοδοτούνται. Επίσης, κατά τους χειμερινούς μήνες, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, να εκτελούν δρομολόγια περισσότερες της μιας εταιρείες. Και, βεβαίως, να υπάρχουν και συνέπειες, «ώστε να μην απαξιώνουν με διάφορα τεχνάσματα την γραμμή Καβάλα-Πρίνος». Τέλος, ζήτησε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο να υποχρεώνονται οι εταιρείες να έχουν πλοίο επιφυλακής κάθε μέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διότι «με τα ισχύοντα, είναι υποχρεωμένες να κάνουν υπέρβαση ωραρίου σε περίπτωση που κινδυνεύει πλοίο, όχι όμως σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου»! 

Ακούστε τη συνέντευξη του Κώστα Χατζηεμμανουήλ στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»

tags: Καβάλα

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)