to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:51 | 03.04.2017

Πολιτική

Σημαντικά για τη διαπραγμάτευση τα επόμενα 24ωρα: Στην Αθήνα Τουσκ - Σταϊνμάιερ

Σημαντικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης προοιωνίζονται τα επόμενα 24ωρα, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί την τρέχουσα εβδομάδα η πολιτική διαπραγμάτευση - Εντωμεταξύ τη συνέχιση των συνομιλίων, σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, από τις έδρες των θεσμών επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς


   Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και με βάση τις πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ, τρεις είναι οι βασικές διαπιστώσεις:

   1. Όσον αφορά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά.

   2. Μόνο προσχηματικά προσκόμματα, εκ μέρους μερίδας των πιστωτών, μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία προόδου.

   3. Είναι η ώρα για τις πολιτικές πρωτοβουλίες («πολιτικές πιέσεις» τις χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) που θα μπλοκάρουν τυχόν νέες προσχηματικές κινήσεις.

   Για τον λόγο αυτό εντείνονται οι κυβερνητικές προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, με στόχο την αποσαφήνιση του τοπίου το συντομότερο δυνατόν. Ήδη η κυβέρνηση είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους θεσμικούς συνομιλητές της (κάποιες φορές, σε υψηλό επίπεδο).

   Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτονόητα, οι δηλώσεις Τσίπρα -Τουσκ αποκτούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως στη συγκεκριμένη συγκυρία.

   Επίσης, την Παρασκευή, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για επαφές με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.


Συνέχιση των συνομιλίων από τις έδρες των θεσμών  - «Οι παράλογες απαιτήσεις μπλοκάρουν το κλείσιμο»

Τη συνέχιση των συνομιλίων, σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, από τις έδρες των θεσμών επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Χτίζοντας στην πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις συνομιλίες, οι θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις από τις έδρες τους προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στόχος είναι να σημειωθεί όσο μεγαλύτερη πρόοδος γίνεται ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, χωρίς, ωστόσο, να είναι πλέον πιθανή η επιστροφή των θεσμών πριν από αυτό. Η ίδια πηγή ανέφερε πως παρότι οι εν λόγω καθυστερήσεις είναι σημαντικές, κυρίως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο τραπέζι υπάρχουν κάποια «παράλογα» αιτήματα που δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.



Συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 4 Απριλίου στις 16.00 ώρα Ελλάδος, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. (αναλυτικά)


 

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 7ης Απριλίου

Στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, μετά το τελευταίο Eurogroup του Μαρτίου». Αυτό αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά» επισημαίνεται στην ημερήσια διάταξη.

Εξάλλου, η τραπεζική ενοποίηση, η Κύπρος και οι επενδύσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση είναι τα άλλα θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της Μάλτας.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρούσες θα είναι η επικεφαλής του Ενιαίου μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Nτανιέλ Νουί και η επικεφαλής του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRB), Έλκε Κένιγκ.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)