to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:00 | 10.04.2017

Πολιτική

Ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ - Εξελέξη το νέο Κ.Σ. και επανεξελέγη γραμματέας ο Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος

Σημείο καμπής από την ανασυγκρότηση της οργάνωσης προς τη μεγαλύτερη μαζικοποίησή και κοινωνική της γείωση αποτελεί το πρώτο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την ανάδειξη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης - Στο left.gr το αναλυτικό ρεπορτάζ από τις 4 ημέρες του Συνεδρίου


(εδώ το φωτογραφικό άλμπουμ του left.gr από την πρώτη ημέρα)

Οι σύνεδροι ψήφισαν την Κυριακή τα 37 μέλη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου το οποίο με τη σειρά του εξέλεξε τη Γραμματεία.
Γραμματέας επανεξελέγη ο Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος.

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Συνεδρίου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο και ιδρυτικό Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από τρεις ημέρες γόνιμου διαλόγου και πολύπλευρης συζήτησης για τις ανάγκες και τα προβλήματα της νέας γενιάς, η οργάνωση βγαίνει από το Συνέδριό της, έχοντας ορίσει τους βασικούς πολιτικούς άξονες που θα καθορίσουν τη δράση της εφεξής. Το κείμενο πολιτικής απόφασης εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα του Συνεδρίου, όπως και το καταστατικό λειτουργίας. Παράλληλα εξελέγη το νέο Κεντρικό Συμβούλιο (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω το ρεπορτάζ του Left.gr).

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο πλευρό της νέας γενιάς, σε όλους τους χώρους όπου αυτή ζει, σπουδάζει, εργάζεται και δημιουργεί. Το 1ο Συνέδριο σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη φάση της ανασυγκρότησης στη φάση της ανάπτυξης. Μέσα από πολυεπίπεδες ενέργειες και δράσεις στους τομείς της εργασίας, της παιδείας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει, με όλες τις δυνάμεις της, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των νέων. Με γνώμονα την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και τη συλλογικότητα, η οργάνωση θα συνεχίσει να μάχεται για μια κοινωνία ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.

Τα μέλη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου:

  1. Αγγέλη Ελευθερία
  2. Αγγέλης Γιώργος
  3. Αλεξίου Σωτήρης
  4. Αρκούδης Δημητρης
  5. Βανδώρος Μανώλης
  6. Βλαχάκης Κωνσταντίνος
  7. Γεωργαντάς Αντώνης
  8. Διάκος Γιώργος
  9. Εμμανουήλ Ελεάννα
  10. Ζαρκανίτη Σοφία
  11. Θεοφιλάτος Μάριος
  12. Κεϊσίδου Σοφία
  13. Κοντζάι Αντιλιάν
  14. Κωνσταντινοπούλου Δανάη
  15. Λαμάι Συμεων
  16. Λαμπαδάς Ευθύμης
  17. Μαρκεζίνης Παναγιωτης
  18. Μαρκόπουλος Πέτρος
  19. Μπαϊράμογλου Γιώργος
  20. Μυγδάλη Σοφία
  21. Νασόπουλος Θάνος
  22. Πάντου Χρύσα
  23. Παύλος Μαρίνος
  24. Πέκας Αποστόλης
  25. Πουλάκη Στεφανία
  26. Ραυτόπουλος Αντώνης
  27. Σαρρή Κατερίνα
  28. Σκεμπές Λάμπρος
  29. Συμεωνίδης Γιώργος
  30. Σχινάς- Παπαδόπουλος Ιάσονας
  31. Τόσκας Μίλτος
  32. Τσατσαρώνη Κατερίνα
  33. Τσεφαλά Βίκυ
  34. Τσουκαλής Κωνσταντίνος
  35. Τσούνης Βασίλης
  36. Φλώρος Νώντας
  37. Φτούλη Αλεξάνδρα

Γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ επανεξελέγη ομόφωνα από το όργανο ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος.
 

Με ομοφωνία Θέσεις και Καταστατικό

Με ομοφωνία και αφού προηγήθηκε ενδελεχής συζήτηση και ψηφοφορίες για αλλαγές και προσθήκες στα αρχικά κείμενα, υπερψηφίστηκαν, αργά το βράδυ του Σαββάτου 8/4, το Κείμενο Θέσεων και το Σχέδιο Καταστατικού της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Προηγήθηκαν 3 ημέρες γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού από εκατοντάδες συνέδρους τόσο για τη μέχρι τώρα προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπαση του 2015, όσο και για την μαζικοποίηση και ισχυρότερη παρέμβασή της σε κάθε κοινωνικό χώρο, με πυξίδα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική χρησιμότητα. 

Το Σάββατο 8/4, εκτός από τις τοποθετήσεις των συνέδρων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το βράδυ με κύριο συμπέρασμα την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης εξωστρέφειας και κοινωνικής παρέμβασης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, από τη Δευτέρα, απηύθυνε χαιρετισμό ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι και από άλλες οργανώσεις της Αριστεράς στην Ευρώπη (Καταλωνία, Ουκρανία, Αγγλία κ.α.).

«Δεν γυρνάμε πίσω - Μαζί να χαράξουμε τον δρόμο»

Όλα στραβά γινήκανε και όλα είν' ωραία. 

Με αυτούς τους στίχους περιέγραψε την Παρασκευή ένας από τους συνέδρους το πώς βιώνει τη σημερινή συγκυρία η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα ο πολιτικός χώρος της Αριστεράς. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία ακόμα δύσκολη καμπή, με πολλές προσδοκίες ματαιωμένες αλλά και πολλές μικρές και μεγάλες μάχες κερδισμένες. Σε μία Ευρώπη που υψώνει φράκτες συντηρητισμού και έναν (καπιταλιστικό) κόσμο που αναζητεί ένα νέο σημείο ισορροπίας. 

Σε αυτές τις συνθήκες, «με τις ζωές των νέων ανθρώπων στο επίκεντρο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης», όπως θυμίζουν σχεδόν όλοι/ες οι ομιλητές/τριες, έλαβε χώρα το 1ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αποτέλεσε, σύμφωνα με τους περισσότερους συνέδρους, μια γόνιμη και προωθητική διαδικασία με τη συμμετοχή αρκετών νέων μελών της οργάνωσης.

Προβληματισμοί για τους τρόπους παρέμβασης και κοινωνικής γείωσης, αγωνία ς για τις εξελίξεις, απόψεις για τη σχέση Νεολαίας- Κόμματος – Κυβέρνησης («να μη φοβόματε να μιλήσουμε και να ασκήσουμε κριτική, αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει το μιντιακό και πολιτικό σύστημα είναι ότι υπάρχει μία κομματική Νεολαία που δεν είναι απλό παρακολούθημα της κυβέρνησης που στηρίζει», σχολιάζει μία σύνεδρος) και απολογισμός για την προσπάθεια ανασυγκρότησης και μαζικοποίησης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Μια προσπάθεια που κρίνεται αρκετά επιτυχημένη από τους περισσότερους συνέδρους, 1,5 χρόνο περίπου μετά τη διάσπαση.

Κοινός τόπος η κρισιμότηα για ακόμα ισχυρότερη παρουσία (συνοδευόμενη από ριζοσπαστικές προάσεις για το «σήμερα») της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε κοινωνικό χώρο, «όπου ζει, σπουδάζει, εργάζεται και δημιουργεί η νέα γενιά». Όπως αναφέρουν όλοι σχεδόν οι σύνεδροι, οι μάχες που καλείται να δώσει η οργάνωση, δεν ορίζονται αποκλειστικά από τα πεδία άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής αλλά, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παλεύει για την υλοποίηση των συνολικών αιτημάτων που θέτει ως αυτόνομη, αριστερή, ριζοσπαστική οργάνωση Νεολαίας. Όφείλει, σύμφωνα με το σύνθημε του Συνεδρίου, «να μη γυρίσει πίσω» (σε λογικές εκμηδενιστικής και ασφαλούς κριτικής από τα «αριστερά») αλλά να χαράξει μαζί με τους νέους ανθρώπους και μακριά από λογικές «τυφλού κυβερνητισμού» έναν δρόμο με μαχητούς στόχους.

Ποιοι είναι αυτοί; Στις τοποθετήσεις κυριαρχούν τα ζητήματα της Παιδείας (με βασικά προτάγματα την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, τη θέσπιση ενιαίου Λυκείου θεωρίας και πράξης, την επαναφορά του θεσμού της συνδιοίκησης στα πανεπιστήμια), της Εργασίας (με σημαντικότερες διεκδικήσεις την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τη σταδιακή κατάργηση των voucher και των “μπλοκακίων” όταν αυτά υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας), της Κοινωνικής Οικονομίας και του Πρωτογενούς Τομέα (με προτεραιότητα για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία δικτύων συνεργατικών εγχειρημάτων αλλά και την εμπλοκή νέων επιστημόνων σε ένα σχέδιο διαφορετικής οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής με επίκεντρο συμμετοχικά εγχειρήματα), και των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (με έμφαση στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων, τις λιγότερο βραδυκίνητες διαδικασίες για την ιθαγένεια, τη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια και τη περαιτέρω εμβάθυνση των δικαιωμάτων της λοατκι κοινότητας).

«Να είμαστε παντού, να δοκιμάζουμε καθημερινά το σχέδιό μας», η μόνιμη επωδός των συνέδρων που την Κυριακή 9 Απριλίου εκλέγουν το νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Μιας οργάνωσης που σίγουρα «δεν έχει τις απαντήσεις για όλα αλλά προσπαθεί σε μία πυκνή πολιτικά συγκυρία να θέσει τα κατάλληλα ερωτήματα και να βρει τη μεθοδολογία απάντησής τους όταν τα συναντήσει μπροστά της στην καθημερινή ζωή» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας σύνεδρος από τη Βόρεια Ελλάδα. 

Ορίζοντας, όπως τονίζει και το Κείμενο Θέσεων που αναμένεται να εγκριθεί το Σάββατο, ο «Σοσιαλισμός του 21ου Αιώνα», αντιληπτός όχι ως μία στιγμή κατάληψης των χειμερινών ανακτόρων αλλά ως «δρόμος συνεχούς αγώνα, με περιόδους έντασης αλλά και ύφεσης, με ρήξεις, άλματα και μεγάλες τομές, ένας δρόμος δημοκρατικός που αποσκοπεί σε έναν μακροπρόθεσμο σκοπό, αλλά ξεκινά πάντοτε στο σήμερα, σε χρόνο ενεστώτα».


 

Οι εργασίες του 1ου συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν την Πέμπτη 6 Απριλίου με την εισηγητική ομιλία του Ιάσονα Σχινά Παπαδόπουλου, Γραμματέα του Κ.Σ της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Ο αγώνας είναι κοινός απέναντι στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό, "Έχουμε υποχρέωση" πρόσθεσε "να κάνουμε μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά που στοχεύει στη διάλυση της Ευρώπης" υπογράμμισε ο Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος. Επιπλέον τόνισε ότι οι δυνάμεις του "νεοφιλελευθερισμού οραματίζονται μια Ευρώπη της φτώχειας και του αυταρχισμού". Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα για τα εργασιακά τονίζοντας " δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν κάνουμε πίσω από ένα σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας που θα βασίζεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νέων" τόνισε. Πρόσθεσε " η νεολαία ΣYPIZA θα συνεχίσει να αγωνίζεται κόντρα στο ρατσισμό, το φασισμό, την πατριαρχία και το σεξισμό σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής" σημείωσε ο Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό την Πέμπτη 6/4: 

Όπως τόνισε ματαξύ άλλων:

"Αυτό που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της Αριστεράς, είναι μια νεολαία παρούσα στα μεγάλα και μικρά μέτωπα, ανοιχτή σε γνώση και κριτική σκέψη, μια νεολαία με ζωντανή πολιτική κοινωνική δράση, παρούσα στα μικρά και μεγάλα μέτωπα της εποχής, μια νεολαία που θα διεκδικεί την ηγεμονία στο χώρο της, με καθαρά πολιτικούς όρους, με αρχές, με αυτοπεποίθηση, με αυτοσεβασμό, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο Συνέδριο Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται στον πολυχώρο Ελληνικό Μολύβι στον Ελαιώνα.

"Η δική σας δράση" τόνισε "είναι αυτή που θα σας δώσει τη δυνατότητα να ακούγονται οι απόψεις σας να ακούγεται η κριτική σας. Το στοίχημα για όλους μας,είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την αμφίδρομη επαφή με τη νέα γενιά και να διευρύνουμε τις κοινωνικές συμμαχίες.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.


(το τιμητικό προεδρείο της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου)

Oι χαιρετισμοί της πρώτης ημέρας από τις ξένες αντιπροσωπείες

Χαίρομαι που παραβρίσκομαι στο Συνέδριό σας είπε ο εκπρόσωπος του HDP και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του και το καθεστώς λογοκρισίας που αντιμετωπίζουν και τον περιορισμό των ελευθεριών. Όπως είπε καθώς η Τουρκία οδεύει προς το δημοψήφισμα τα πράγματα δυσχεραίνουν και συμπλήρωσε "συνεχίζουμε τον αγώνα".  


 

Η σύγχρονη πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου είπε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος από το Sinn Fein και εξέφρασε τη χαρά της για τη στήριξη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τα εκλογικά αποτελέσματα. Επίσης τόνισε το θράσος της δεξιάς στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Υποστήριξε ότι η Ιρλανδία ήταν κατά του brexit χωρίς να σημαίνει ότι «δεν κατανοούμαι τα προβλήματα της ΕΕ» είπε η εκπρόσωπος του Sinn Fein.


 

Aπό την πλευρά της η εκπρόσωπος από τη Γερμανία είπε: "Οι καιροί δεν ήταν πάντα εύκολοι αλλά δείτε, τον τελευταίο χρόνο ιδρύσαμε την ευρωπαϊκή αριστερά. Ο στόχος μας είναι να χτίζουμε γέφυρες".

Από τη Φινλανδία η εκπρόσωπος ευχαρίστησε τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσκληση και τόνισε ότι "όλοι στη χώρα μου στεναχωριόμαστε να ακούμε αυτά τα πράγματα για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ παίζει πολιτικά παιχνίδια,  η ουσία είναι το έλλειμμα και το χρέος. Δυστυχώς είμαστε σε μια Ένωση για τα χρήματα και όχι για τους ανθρώπους". Συμπλήρωσε πως με το κλείσιμο των συνόρων, όπως συνέβη στους πρόσφυγες που έτρεξαν μακριά από τον πόλεμο, "κλείνουμε τις καρδιές μας".

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.
 

«Μαζί να χαράξουμε τον δρόμο» 

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επανιδρύθηκε στα τέλη του 2015 με τη δεύτερη συνδιάσκεψή της, έπειτα από μια επίπονη διαδικασία λόγω των εξελίξεων και της διάσπασης σε ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαία. Τώρα, με σύνθημα «Δεν Γυρνάμε Πίσω - Μαζί Να Χαράξουμε Τον Δρόμο», πραγματοποιεί το πρώτο της Συνέδριο σε μία εξίσου κομβική περίοδο όπου πολλά κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και η νέα γενιά αναζητεί απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που αφορούν το μέλλον της. 

Ασφαλώς, στα κυρίαρχα media, αντί των θέσεων της οργάνωσης και των προτάσεών της προβλήθηκε με διαστρεβλωτικό τρόπο το περίφημο... ερωτηματολόγιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενο από την απαραίτητη σπέκουλα περί «μπαχαλάκηδων» και «οπαδών της βίας και της ανομίας»! Πέρα απ΄πο την τερατολογία, η ουσία είναι ότι το εν λόγω ερωτηματολόγιο αποτελεί σύνηθη πρακτική συνεδρίων κομμάτων, βασισμένη σε κοινωνιολογικές έρευνες οι οποίες είναι δομημένες με επιστημονικό τρόπο.

Ο προσυνεδριακός διάλογος ολοκληρώθηκε την Κυριακή, στις 2 Απρίλη με την ψήφιση των προσυνεδριακών κειμένων και την εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο από τις κατά τόπους Οργανώσεις Μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Στο συνέδριο θα χαιρετίσουν οργανώσεις της Αριστεράς από πολλές χώρες και εκπρόσωποι κινημάτων και συλλογικοτήτων. Το Left.gr σας μεταδίδει τον παλμό και τις κυριότερες εξελίξεις από τον χώρο του συνεδρίου.

Στόχος του Συνεδρίου, η μαζικοποίηση της Οργάνωσης και η ανάδειξη ενός πολιτικού σχεδίου που θα προβάλλει λύσεις για τα προβλήματα της νεολαίας, χαράσσοντας, ταυτόχρονα, έναν άλλο δρόμο, αυτόν της συλλογικότητας, του αγώνα και της αλληλεγγύης. «Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, μιας γενιάς που θα μείνει στον τόπο της για να δημιουργήσει και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα

Το προηγούμενο διάστημα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε αρκετά πεδία παρέμβασης, όπως αυτό των εργασιακών δικαιωμάτων και πρωτοστάτησε, μεταξύ άλλων, στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων. 

Παραθέτουμε μερικές συνεντέυξεις - τοποθετήσεις μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που σκιαγραφούν το πλαίσιο αλλά και την κοινωνική χρησιμότητα των παρεμβάσεων της Οργάνωσης καθώς και τους στόχους για τη μετά το συνέδριο περίοδο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα (εδώ όλα τα κείμενα συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο):

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)