to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:24 | 02.04.2017

Διεθνή

Δεύτερος γύρος στον Ισημερινό, με φόντο την τύχη του Τζ. Ασάνζ: Αριστερή συνέχεια ή στροφή στη δεξιά;

Οι ψηφοφόροι στον Ισημερινό καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες σηματοδοτούν το τέλος της εποχής του Ραφαέλ Κορέα και θα επιλέξουν εάν θα συνεχίσουν την πορεία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού ή αν θα κάνουν στροφή προς τη νεοφιλελεύθερη δεξιά που εκπροσωπεί ο πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο


(Ο σοσιαλιστής πρώην αντιπρόεδρος Λενίν Μορένο, συνεχιστής της πολιτικής του Ραφαέλ Κορέα)

Οι ψηφοφόροι στον Ισημερινό καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες σηματοδοτούν το τέλος της εποχής του Ραφαέλ Κορέα και θα επιλέξουν εάν θα συνεχίσουν την πορεία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού ή αν θα κάνουν στροφή προς τη νεοφιλελεύθερη δεξιά, όπως άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο δεύτερος γύρος –δεν είχε χρειαστεί να διεξαχθεί ποτέ από την πρώτη εκλογική νίκη του απερχόμενου προέδρου, το 2006– θεωρείται καθοριστικός για την αριστερά στη Λατινική Αμερική που έχει αποδυναμωθεί μετά τις ανατροπές στην Αργεντινή, στο Περού και στη Βραζιλία. Η εκστρατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας η αντιπολίτευση επιδίωξε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την κρίση στη Βενεζουέλα, ολοκληρώθηκε μετά το «πραξικόπημα» που κατήγγειλαν στο Καράκας οι αντίπαλοι του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η τύχη του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012, θα εξαρτηθεί επίσης από το εκλογικό αποτέλεσμα στη μικρή χώρα των Άνδεων.

Πάνω από 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι υποχρεούνται –η αποχή τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο– να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα από τις 07:00 ως τις 17:00 τοπική ώρα (από τις 15:00 ως τη 01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας). Καλούνται να επιλέξουν είτε τον σοσιαλιστή πρώην αντιπρόεδρο Λενίν Μορένο, ή τον πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο (φωτογραφία παρακάτω), που πιστώθηκαν αντίστοιχα το 39,36% και το 28,09% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 19ης Φεβρουαρίου.

Καταγγέλλοντας «τη δικτατορία» του οικονομολόγου Ραφαέλ Κορέα, ο Λάσο, 61 ετών, δεν έπαψε να επισείει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του σαν φόβητρο τη Βενεζουέλα, όπου την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε από το Κογκρέσο τις νομοθετικές του αρμοδιότητες και τις οικειοποιήθηκε το ίδιο ενώ έδωσε διευρυμένες αρμοδιότητες στον πρόεδρο, πριν η απόφαση αυτή ανακληθεί χθες Σάββατο υπό την πίεση των διαδηλώσεων, της διεθνούς κατακραυγής και των αντιδράσεων ακόμη και στους κόλπους του σοσιαλιστικού κυβερνητικού στρατοπέδου.

«Τη 2α Απριλίου, έχουμε δύο επιλογές: να ψηφίσουμε υπέρ της “συνέχειας” ή να ψηφίσουμε υπέρ της αλλαγής», υποστήριξε ο Λάσο στο κλείσιμο της εκστρατείας του την Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την υπόσχεση να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειώσει τους φόρους.

Κήρυκας μιας κοινωνικής πολιτικής, πολύ λιγότερο επιθετικός από τον χαρισματικό μέντορά του, ο Μορένο, 64 ετών, αναφέρθηκε εκτεταμένα στην δική του τελευταία ομιλία στο πρόβλημα της διαφθοράς, υποσχόμενος ότι θα κάνει μια «χειρουργική» επέμβαση εναντίον «των διεφθαρμένων» στην κυβέρνηση και στην οικονομία, των «διεφθαρμένων του χθες και του σήμερα».

Φαβορί με βάση τις δημοσκοπήσεις, η μετάδοση των οποίων πάντως απαγορεύθηκε δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος διέθετε προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του.

Όμως πιο πρόσφατες αδημοσίευτες έρευνες «κάνουν λόγο για ισοψηφία, 50-50, με μια ελαφριά τάση υπέρ του Λάσο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαντιάγο Μπασάμπε, πολιτολόγος της Λατινοαμερικάνικης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, το κυβερνών κόμμα έχασε την πλειοψηφία δύο τρίτων που διέθετε, πάντως διατήρησε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Διατηρεί την υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα της «επανάστασης των πολιτών» και του «σοσιαλισμού του εικοστού πρώτου αιώνα» που εφάρμοσε ο Κορέα.

Έπειτα από τρεις θητείες, ο απερχόμενος πρόεδρος –ο οποίος εγκαταλείπει την πολιτική και σχεδιάζει να πάει να ζήσει και να διδάξει οικονομικά στο Βέλγιο, τη χώρα της συζύγου του– προσπάθησε να αξιοποιήσει τα πετρελαϊκά έσοδα για να εκσυγχρονίσει τον Ισημερινό.

Όμως, παρότι ο ίδιος παρέμεινε άσπιλος και πάντα αποκήρυσσε τις σπατάλες, υπήρξαν σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία ενεπλάκησαν πρώην στενοί του συνεργάτες και κηλίδωσαν τον αντιπρόεδρό του Χόρχε Γκλας.

Ο Λάσο γοητεύει τη μεσαία τάξη, η οποία έχει πληγεί από την κρίση που οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και στις συνεχείς συγκρούσεις του Κορέα με τους επιχειρηματίες, με τα μέσα ενημέρωσης ή τις πολυεθνικές.

Προειδοποιώντας εναντίον μιας «συντηρητικής παλινόρθωσης», ο Λενίν Μορένο κατηγορεί τον «τραπεζίτη υποψήφιο» ότι πλούτισε κατά τη διάρκεια της σοβαρής χρηματοοικονομικής κρίσης του 1999, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο Λάσο λέει ότι πρέπει να «επανεξεταστεί το άσυλο» που έχει χορηγηθεί στον ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος καταζητείται στη Σουηδία για έναν βιασμό που ο ίδιος αρνείται πως διέπραξε. Ο Αυστραλός φοβάται ότι απώτερος σκοπός της διαδικασίας είναι να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου καταζητείται για τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων που αφορούσαν κυρίως τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο Μορένο, παραπληγικός έπειτα από μια ένοπλη ληστεία κατά τη διάρκεια της οποίας ο ένας από τους δράστες τον πυροβόλησε στην πλάτη παρότι δεν είχε προβάλει αντίσταση, το 1998, επανέλαβε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ο κ. Ασάνζ θα παραμείνει στην πρεσβεία ωσότου του εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση» ώστε να φθάσει στη χώρα της επιλογής του.

Ο επόμενος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 24η Μαΐου. «Όποιος κι αν είναι νικητής, θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή», προειδοποίησε ο Σαντιάγο Γκαρσία, οικονομολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής. «Ο ένας υποψήφιος προτείνει μια προσαρμογή πιο κοινωνική, ο άλλος πιο σκληρή», βασισμένη «στον νόμο της αγοράς».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)