to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 31.03.2017

Διεθνή

Για τις απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές: Ξεκινά σήμερα απεργία πείνας ο Σ. Ντεμιρτάς

Η απεργία πείνας του ηγέτη του HDP και ενός ακόμα στελέχους του κόμματος, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους Κούρδους κρατούμενους που έχουν ξεκινήσει απεργία περισσότερες από σαράντα ημέρες, ξεκίνησε σήμερα.


Ο φυλακισμένος από το καθεστώς Ερντογάν, συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ξεκινάει σήμερα απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την απάνθρωπη μεταχείριση στη φυλακή. Στην απεργία πείνας τον συνοδεύει ο βουλευτής του HPD Abdullah Zeydan. Και οι δύο βρίσκονται έγκλειστοι σε φυλακή στα βορειοδυτικά της Τουρκίας και καταγγέλλουν την άθλια συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων η οποία έχει προκαλέσει απεργίες πείνας και από άλλους, Κούρδους, κρατούμενους στην ίδια φυλακή.

Σε σημερινό μήνυμά του που αναρτήθηκε στην σελίδα του HDP ο Ντερμιτάς δηλώνει τους λόγους που ξεκινά την απεργία πείνας:

«Είτε πολιτικοί κρατούμενοι είτε απλοί, όλοι οι φυλακισμένοι έχουν το δικαίωμα στην ανθρώπινη μεταχείριση όσο βρίσκονται στην φυλακή. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στις παράνομες, απάνθρωπες και αυθαίρετες πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στις φυλακές στην Τουρκία. Για το λόγο αυτό, απεργίες πείνας έχουν ξεκινήσει σε πολλές φυλακές της Τουρκίας εδώ και 40 μέρες.Δεν είναι δυνατό για μας να δεχτούμε την επίμονη αδιαφορία του υπουργείου Δικαιοσύνης σε αυτά τα σοβαρά θέματα. Ως μέλη του κοινοβουλίου, δεν ζητούμε τίποτα για εμάς. Απεργούμε από την σίτιση για να επιστήσουμε την προσοχή στις εκτεταμένες απεργίες πείνας και τα προβλήματα στις φυλακές, και για να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τις ευθύνες του, κυρίως για να διαμαρτυρηθούμε για τις αυθαίρετες πρακτικές του Διευθυντή των Φυλακών Αδριανούπολης».

Selahattin Demirtaş

Peoples’ Democratic Party Co-Chair
Edirne Prison
31 March 2017

Την απόφαση για απεργία πείνας είχε ανακοινώσει χτες σε μήνυμά του. Στο μήνυμα ανέφερε: «Λόγω της συμπεριφοράς του δεσμοφύλακα στις φυλακές του Edirne (Εντίρνε,Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία) , που αρνείται διάλογο, και των πρακτικών που είναι απάνθρωπες και εκτός των ορίων του νόμου σε άλλους φυλακισμένους, καθώς και την έλλειψη βημάτων έτσι ώστε να τελειώσουν οι απεργίες πείνας, εμείς, από την Παρασκεύη και μετά θα συμμετάσχουμε στην απεργία πείνας. Καλούμε το κοινό να δείξει ευαισθησία όσον αφορά τις συνεχιζόμενες απεργίες πείνας και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στις φυλακές».

Θυμίζουμε ότι 13 συνολικά στελέχη του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πολυετών ποινών κάθειρξης για «δεσμούς με το PKK». Ο ηγέτης του HDP είναι αντικείμενο πολλών δικαστικών διώξεων και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 142 χρόνια κάθειρξη στο πλαίσιο μιας δίκης όπου κατηγορείται για «διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης» και για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Οι Κούρδοι κρατούμενοι αιτούνται να μπει τέλος στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στις φυλακές και την άρση της απομόνωσης που επιβλήθηκε στον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος(PKK), Ομπντουλάχ Οτσαλάν. Η επιστροφή των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό ζήτημα είναι επίσης μεταξύ των αιτημάτων. Η υγεία των απεργών πείνας που ξεκίνησαν την διαμαρτυρία περισσότερες από σαράντα μέρες πριν, στις 15 Φεβρουαρίου, επιδεινώνεται σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικηγόρων. Εκτός της Εντίρνε, κούρδοι κρατούμενοι ξεκίνησαν πρόσφατα απεργίες πείνας στις φυλακές της Σμύρνης (δυτικά), της Άγκυρας και της Βαν (ανατολικά) για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησής τους.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία έχει πληγεί σκληρά από τις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου. Μέχρι τώρα, η πλήρως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση δικαιοσύνη, έχει συντάξει 510 φακέλους δικογραφίας για 59 βουλευτές του HDP, με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Η ανακοίνωση στο facebook του HDP:

Πληροφορίες: Ηurriyet

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)