to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 31.03.2017

Πολιτική

Μαξίμου: Το EWG προτείνει την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα - Μετά τις 7/4 η αξιολόγηση, δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή, απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους, δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους» - Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα από την έδρα των θεσμών - Ντάισελμπλουμ: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μετά την 7η Απριλίου, πιθανόν σε έκτακτο Eurogroup


Το EuroWorking Group αποφάσισε, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό σημείωναν κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και μάλιστα εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις».

Τούτων δοθέντων, όπως σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή, απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους, δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους».

Ντάισελμπλουμ: Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ωστόσο η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μετά την 7η Απριλίου, πιθανόν σε έκτακτο Eurogroup

Την άποψη ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να την εγκρίνουμε σύντομα αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα. Είναι πολύ νωρίς» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ωστόσο πως έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup. «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό δεν είναι ανακοίνωση αλλά υπάρχει αυτή η πιθανότητα» σημείωσε ο ίδιος.

Ανίκα Μπράιτχαρτ: Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα από την έδρα των θεσμών. «Αυτές οι διαβουλεύσεις θα επιτρέψουν να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρτ.

 
 

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης:

Προς την κατεύθυνση της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες κινήθηκε το EuroWorking Group το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη

Πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σημειώνοντας ωστόσο πως παραμένουν κάποια «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και την απόκρουση των θέσεων του ΔΝΤ, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει σε θέματα αρχών όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την επιστολή του πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, για την ανάγκη προάσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης που ισχύει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έθεσε επί της ουσίας την κόκκινη γραμμή ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν περνά.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος»

Ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ ανέφερε πως έχει σημειωθεί «πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε η ίδια.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο, αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. «Όλοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά και ίσως κάτι προκύψει μέχρι το βράδυ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, ενώ έτερος αξιωματούχος συμφωνούσε πως μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group «υπάρχει χρόνος».
 

Nτάισελμπλουμ: Η επόμενη δόση θα μπορούσε να ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ

Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αξιολόγηση, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας σε Ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη, μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόση που εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση θα μπορούσε να είναι γύρω στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνονται οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα το φετινό καλοκαίρι.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα του Brexit, υποστηρίζοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό πριν μπει σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για τις εμπορικές συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι η χώρα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 60 δισ. ευρώ, πριν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του Ρόιτερς...

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίασε χτες, Τετάρτη, κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο "οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης".

Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε:

"Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή ".

Το δημοσίευμα Του Ρόιτερ δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ "Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές κοντά στις συνομιλίες.

Η Ελλάδα θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι 1% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση του αφορολόγητου στα περίπου 6.000 ευρώ ώστε να εξοικονομηθεί άλλο 1% του ΑΕΠ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εξασθένησαν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το πακέτο στήριξης το 2012, αναμένεται να επανέλθουν μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας το 2018".


Δεν επιβεβαιώνουν οι δανειστές

Οι δανειστές της Ελλάδας δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αυτό που δήλωσαν νωρίτερα πηγές ότι επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία για τα ανοικτά θέματα στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και δήλωσαν ότι τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστούν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, αντίθετα απ' αυτό που επιθυμεί η Αθήνα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σε τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές. Δύο ακόμα αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα προκαταρκτική συμφωνία.

Σε δήλωσή του νωρίτερα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανέφερε ότι τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα μπορούν να αποφασιστούν μόνο στο τέλος του προγράμματος διάσωσης.

«Θα καθορίσουμε στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM. Επανέλαβε επίσης ότι τα ενδεχόμενα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν την επέκταση των λήξεων των δανείων και περίοδο χάριτος για τους τόκους, αλλά όχι τη θέσπιση πλαφόν στα επιτόκια.

Διέψευσε και η Ανίκα Μπράιτχαρτ...

Δεν επιβεβαιώνουν προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών οι Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα, σχετικά με το δημοσίευμα του Ρόιτερς που κάνει λόγο για «προκαταρκτική συμφωνία» σε συντάξεις και αγορά εργασίας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα οικονομικά, Ανίκα Μπράιτχαρτ απάντησε πως έχει υπόψη της το δημοσίευμα αλλά δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, προκειμένου «να προλάβουμε» μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, «δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί». Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.

Δ. Τζανακόπουλος: Αισιοδοξία για τα εργασιακά, νομοθέτηση μετά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας

«Συνταξιοδοτικό, εργασιακό και θέματα ενέργειας» τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης επισήμανε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο ΣΤΑΡ προσθέτοντας ότι «ο κύριος όγκος των συμφωνηθέντων θα ψηφιστεί αφού θα έχουμε στα χέρια μας τη συνολική συμφωνία».

Εκτίμησε ότι αναμένει θετική κατάληξη στο θέμα των εργασιακών μετά τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. «Μετά τη Ρώμη, τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τη στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου, όπως των κ. Γιούνκερ, Τουσκ, Τζεντιλόνι, τη στάση του τους σοσιαλιστικού κόμματος έχει δημιουργηθεί πολιτικός συσχετισμός που θα οδηγήσει σε θετική κατάληξης το θέμα των εργασιακών».

«Τα εργασιακά θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι πρέπει να περιμένουμε τη συνολική συμφωνία που όπως είπε «μένει να δούμε αν θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις των δανειστών ότι θα καταλήξουμε την 7η Απριλίου».

Τόνισε επίσης ότι είναι πολλά τεχνικά θέματα που συζητούνται και πολλά πολιτικά με συμβολισμούς τα οποία αναμένουμε να κλείσουν σε μια συνολική συμφωνία ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί σε ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ .

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει καμιά υπογραφή αν δεν υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος και απαντώντας για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης επεσήμανε ότι «είναι σαν το σκάκι, αν αποκαλύψεις τις επόμενες κινήσεις σου ο αντισυμβαλλόμενος σου θεωρεί ότι έχουν ήδη γίνει. Όλοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Η συζήτηση για τη συμφωνία θα διεξαχθεί αναλυτικότατα και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις».

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)