to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 27.03.2017

Πολιτική

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών, ανοιχτά τα μέτωπα για ενεργειακά και εργασιακά

Στόχος η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα


Εξ αποστάσεως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Στο τριήμερο των εντατικών συζητήσεων που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, καταγράφηκε μεν πρόοδος, όχι όμως ικανή να οδηγήσει σε ένα επίσημο ανακοινωθέν των δύο πλευρών, για τα θέματα στα οποία υπήρξε προσέγγιση.

Σε κάθε περίπτωση, δεν σημειώθηκε ρήξη στις διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε όμως και η πρόοδος εκείνη που θα επέτρεπε την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι κάποια από τα εκκρεμή ζητήματα θα λυθούν σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία για κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων σε τεχνικό επίπεδο τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόοδος σημειώθηκε στο φορολογικό και το ασφαλιστικό ενώ αγκάθια παραμένουν τα εργασιακά (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω), η μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας και η άρση του μονοπωλίου πρόσβασης στα ορυχεία λιγνίτη. Σύμφωνα με τον Π. Τόμσεν (ΔΝΤ), όταν κλείσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, θα ξεκινήσει μια εντατική συζήτηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πλεονάσματα.

Διαβάστε επίσης: Στόχος η συμφωνία για την Ελλάδα έως τις 7 Απριλίου

Ανοιχτό το μέτωπο για τα ενεργειακά

Ανοιχτό παραμένει το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά η οποία εκτός από οικονομικές προεκτάσεις ενέχει και σοβαρές πολιτικές πτυχές. Οι εταίροι πιέζουν για πώληση του 40 % των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή εκκίνηση της διαδικασίας το φθινόπωρο με "market test" που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς για την απόκτηση μονάδων, καθορισμό του «καλαθιού» των προς πώληση μονάδων ως το τέλος του χρόνου και ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018. Θεωρούν ότι η μέθοδος των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που επελέγη ως εργαλείο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μέθοδος την οποία οι ίδιοι οι εταίροι προσυπέγραψαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης) είναι ατελέσφορη, δεν πρόκειται να οδηγήσει στον στόχο που είναι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 (από 90 % περίπου που είναι τώρα) και για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν δομικά μέτρα όπως η πώληση μονάδων.

-Η ελληνική πλευρά πιέζει προκειμένου να εξαιρεθούν από το «πωλητήριο» τα υδροηλεκτρικά, όπως επίσης και να υποχρεωθούν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν λιγνιτικά εργοστάσια, να διαθέτουν μέρος της ενέργειας που θα παράγουν σε διοικητικά καθορισμένες τιμές μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπως συμβαίνει σήμερα με τη ΔΕΗ.

Κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης αποτελεί η σύνθεση του «καλαθιού» των μονάδων της ΔΕΗ που - εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο - θα διατεθούν προς πώληση. Όχι μόνο αν θα περιλαμβάνονται ή όχι υδροηλεκτρικά, αλλά και το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα επιλεγούν, δεδομένου ότι τα παλαιότερα και πιο ρυπογόνα εργοστάσια της ΔΕΗ βαίνουν προς απόσυρση λόγω εφαρμογής της περιβαλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, ή χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις απορρύπανσης για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Υπενθυμίζεται ότι το μοντέλο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ως μέσο για απελευθέρωση της αγοράς είχε συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά καταργήθηκε από την σημερινή και αντικαταστάθηκε από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Στο μεταξύ, σε σημερινό άρθρο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κάνει λόγο για «επίθεση, που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα» και διατυπώνει την καταγγελία πως «στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ' ότι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Ο κ. Σκουρλέτης θέτει τα ερωτήματα «Γιατί σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;», επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». Τονίζει δε ότι δεν είναι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων, που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζεται μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, «ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

Κορυφαία η μάχη για τα εργασιακά   

Εν τω μεταξύ, η ελληνική πλευρά συνεχίζει την πολύπλευρη πίεση για  εργασιακά αντιστεκόμενη στις πιέσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω εμβάθυνση του εργασιακού μεσαίωνα στην Ελλάδα. Στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις και του Αλ. Τσίπρα, διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά έστρεψε τα βέλη του και στο εσωτερικό της χώρας και έναντι της ΓΣΕΕ λέγοντας «δίνουμε μια μάχη η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των εργαζομένων της χώρας μας, χωρίς να έχουμε τη στήριξη σε αυτή τη μάχη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων στη χώρα μας», θυμίζοντας μάλιστα τη στάση της κορυφαίας εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Συνεργάτης του πρωθυπουργού σχολιάζοντας την αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να μας καλούν συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη, όπως π.χ. στη Γερμανία στηρίζοντας τις θέσεις και την προσπάθειά μας για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας και η ΓΣΕΕ να συνεχίζει την αφωνία της».

Αναδεικνύοντας τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου, με την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Πέμπτης στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών - μελών της ΕΕ, το επίμαχο ζήτημα ξαναμπήκε στην ατζέντα. Και ακολούθησε μια σειρά από υποστηρικτικές δηλώσεις. Από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προεδρεύοντος της σημερινής Συνόδου, Ιταλού Πρωθυπουγού, Πάολο Τζεντιλόνι και του συμπροεδρεύοντος Μαλτέζου Πρωθυπουργού, Γιόζεφ Μουσκάτ, μέχρι την ομόφωνη στήριξη των ΕυρωπαΐωνΣοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις «βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνοδο της ΕΕ».

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που έλαβα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και να του πω ότι είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητιέται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή την θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνιζαν πως η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού απέσπασε την υποστήριξη του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι αμφότεροι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να παραμείνει προτεραιότητα της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας το κοινωνικό κεκτημένο, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως ο πρόεδρος Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, οπότε ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στον Ντ. Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η επιστολή του πρωθυπουργού και η σημερινή απάντηση του προέδρου Τουσκ ότι «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Για τις ίδιες πηγές, το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης έχει πολύ έντονες αναφορές στο κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία που απασχολούν τις χώρες του Νότου, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων. Αυτές οι αναφορές ήρθαν ως αποτέλεσμα ολόκληρης της διεργασίας που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα το περασμένο Σεπτέμβριο και του πολιτικού διαλόγου που πραγματοποιηθήκε, σημείωναν. Επιπλέον, ανέφεραν ότι μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση στη δήλωση δεν ήταν δυνατό να υπάρξει λόγω «νομικών περιορισμών», καθώς σε ορισμένες χώρες τα κοινωνικά συστήματα δεν εμπίπτουν σε ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε τον κοινωνικό πυλώνα. Αποτελεί το απαραίτητο στοιχείο για ένα ισχυρό κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Πρέπει να δώσουμε στους λαούς μας την προστασία που προσδοκούν».

Εξαιρετικά σημαντικό και θετικό βήμα αποτελεί και η αναγνώριση εκ μέρους του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Η δε ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατά την χθεσινή Προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός, αποτελεί προφανή δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτυπώθηκε και στην κοινή στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις «αδικαιολόγητες και άδικες απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Ο Πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική συνάντηση του ΕΣΚ, τόνισε πως «υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όλα τα κράτη-μέλη χωρίς εξαίρεση και λαμβάνοντας υπόψη την συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση σε σχέση με την Ελλάδα», αλλά και ότι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες της και πλέον «είναι η εικόνα μιας Ευρώπης λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού από την οποία οι άνθρωποι τρέχουν μακριά της».

Στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίοι και συνυπέγραψαν τη δήλωση του προέδρου το ΕΣΚ, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη, για την επιστροφή της Ευρώπης στο κοινωνικό της πρόσωπο συνεχίζεται.

Ιταλός Πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι

«Να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο σε ολα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός».

«Ξέρουμε ότι η κρίση έχει προκαλέσει σε πολλά κράτη μέλη εξίσου σοβαρές κοινωνικές κρίσεις. Ξέρουμε ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα αξιών και κανόνων, μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές κατακτήσεις, το λεγόμενο κοινωνικό κεκτημένο, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που επετεύχθησαν στα 60 χρόνια ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο, σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε μία επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας Πρωθυπουργός. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι από την κοινωνική διάσταση μπορεί να ξεκινήσει μία νέα ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης».

Επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «δημοσίως με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ήδη από τον Μάιο 2015 εξέφρασα την υποστήριξή μου σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων» και ότι (πρέπει να υπάρξει) «δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και πως «το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου». «Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό».

Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ

Ιδιαίτερη αναφορά στην επιστολή του πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο έκανε σε δήλωσή του κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Ρώμης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που έλαβα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και να του πω ότι είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητιέται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή την θέση».

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και ο Πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ

Οι προοδευτικοί ηγέτες απ` όλην την Ευρώπη συναντώνται την παραμονή της επετείου της Συνθήκης της Ρώμης και συμφωνούν σε μια κοινή θέση για το μέλλον της Ε.Ε. Οι ηγέτες συναντώνται στη Ρώμη μετά από πρόσκληση του ιταλού Π/Θ PaoloGentiloni προκειμένου να συζητήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ισχυρότερων δικαιωμάτων για τους Ευρωπαίους πολίτες, της καταπολέμησης του κοινωνικού dumping, της υποστήριξης των νέων ανθρώπων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Πριν τη συνάντηση ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) Σεργκέι Στάνισεφ δήλωσε:

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή κατά την πιο αληθινή έννοια του όρου. Προ 60 ετών, εκατοντάδες ανθρώπων, συνηθισμένων πολιτών, περίμεναν μες τη βροχή για να γίνουν μάρτυρες της υπογραφής μιας συνθήκης που μετέτρεψε μια ιστορία βίας και διχασμού σε μια πραγματικότητα ειρήνης και αλληλεγγύης. Είναι, επιπλέον,  ιστορική, διότι η Ε.Ε. βρίσκεται υπό απειλή. Οι αξίες της Ε.Ε. είναι βαθιά σοσιαλδημοκρατικές, αλλά στη σκέψη πολλών πολιτών, η Ε.Ε. έχει απομακρυνθεί από αυτές της αξίες. Οι πολίτες απομακρύνονται εξαιτίας της  εικόνας. λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού που δείχνει η Ε.Ε. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργατικού κεκτημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις  συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όλα τα κ-μ, χωρίς εξαίρεση και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση  που βρίσκεται υπό συζήτηση τώρα σχετικά με την Ελλάδα. Ως Ευρωπαίοι προοδευτικοί, αγωνιστήκαμε πάντα για τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που αποτελούν τη βάση της Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση βασισμένη σε αυτές τις αρχές. Θέλουμε να ανανεώσουμε την αρχική υπόσχεση της Ευρώπης: ένα μέλλον ευημερίας, ισότητας και δικαιοσύνης για όλους της τους πολίτες. Γι` αυτό θα αγωνιστούν οι ηγέτες μας καθώς σχεδιάζουμε το μέλλον του σπουδαίου ευρωπαϊκού εγχειρήματος και γι`αυτό θα συμμετάσχω στην  Πορεία για την Ευρώπη (MarchforEurope) στη  Ρώμη αύριο».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)