to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 27.03.2017

Πολιτική

Το Κυπριακό στο επίκεντρο των επαφών του Ν. Κοτζιά στη Λευκωσία

Για τους χειρισμούς Λευκωσίας-Αθήνας στο Κυπριακό συζήτησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος βρίσκεται τη Λευκωσία.


Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι συζήτησαν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για το πως θα πορευτούν οι δυο κυβερνήσεις.

«Οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο είναι πάντα παραγωγικές, δημιουργικές και φιλικές. Συζητήσαμε για τη διεθνή κατάσταση, για τις αλλαγές που γίνονται στον κόσμο, για τις συναντήσεις που είχαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την ηγεσία αυτής της χώρας, καθώς και για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και πώς θα πορευτούμε» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Η Ελλάδα επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλον την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. 

Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο αυτό να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου και εκείνοι, που νομίζουν ότι μπορεί να έχουν δικαιώματα σε τρίτες χώρες. «Δεν θα πρέπει να ονοματίσουμε ως λύση του Κυπριακού, κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό, που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή», τόνισε ο Έλληνας υπουργός. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι οι άνθρωποι της γενιάς του, οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι οι Κύπριοι, «ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση». 

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα ασφάλειας και δεν μπορεί «το προζύμι της καταστροφής, δηλαδή οι εγγυήσεις του 1960, να αποτελέσουν το προζύμι της λύσης». Η λύση, τόνισε, δεν μπορεί να περιλαμβάνει αναχρονιστικές εγγυήσεις και ο λαός δεν θα δεχθεί τέτοια λύση.

 

Εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι διαπιστώθηκε σύμπτωση θέσεων, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, αν δεν καταργηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων του 1960. Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει το γνήσιο και ανιδιοτελές στήριγμα της Κύπρου.

 

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις ανέφερε ότι υπήρξε συναντίληψη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Είπε ότι έγινε πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερο στήριγμα του αγώνα για λύση και επανένωση της Κύπρου.

 

Η έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας απαιτεί την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας Αθήνας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι διατύπωσε τις ανησυχίες του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Έλληνα υπουργό ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας, ώστε στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής στρατηγικής να αξιοποιηθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος των δύο χωρών για την διεκδίκηση μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

 

O πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι εξέφρασε ανησυχίες για επανέναρξη των συνομιλιών υπό το κράτος των τουρκικών απειλών. Συνομιλίες που γίνονται σε περιβάλλον εκβιασμού, δεν μπορεί να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

 

Η πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε ότι κατά την συνομιλία της με τον Έλληνα υπουργό, διαπίστωσε ταυτότητα αντιλήψεων και την εμμονή της Ελλάδας στην κατάργηση των εγγυήσεων, στην απόσυρση των δυνάμεων κατοχής και στη διασφάλιση της ύπαρξης ενός ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, που θα προστατεύει τον πληθυσμό του από ξένες επιβουλές.

 

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε ικανοποίηση για την συνάντηση και δήλωσε ότι είναι κρίμα που δεν αξιοποιήθηκαν ως έπρεπε οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο Κυπριακό, για να αναδειχθεί στην ΕΕ και στις ΗΠΑ η τουρκική αδιαλλαξία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)