to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:58 | 26.03.2017

Κοινωνία

Εγκαινιάστηκε η νέα υπερσύχρονη μονάδα στήριξης και μόνιμης διαβίωσης ατόμων με αυτισμό στην Κοζάνη

Ένα πραγματικά πολύ σπουδαίο έργο εγκαινιάστηκε σήμερα Κυριακή 26 Μαρτίου στον Άργιλο Κοζάνης. Πρόκειται για τις δομές στήριξης ατόμων με νοητική στέρηση και αυτισμό, ένα έργο που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια λειτουργεί ήδη απ΄τον τον περασμένο Σεπτέμβριο.


 Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με Αυτισμό Κοζάνης Ελένη Παφύλη, «το κέντρο ημερήσιας φροντίδας εξυπηρετεί 25 παιδιά, ενώ η υποστηριζόμενη μονάδα διαβίωσης σχεδιάζεται να λειτουργήσει το 2018 κα θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 12 άτομα σε συνθήκες μόνιμης διαβίωσης και 4 άτομα για σύντομη παραμονή στον ξενώνα». Στη δομή στήριξης απασχολούνται 10 άτομα επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, γυμναστές, εργοθεραπευτες και εφαρμόζονται προγράμματα που στοχεύουν στην εκπαίδευση, στη φυσική αγωγή και στην αυτοεξυπηρέτησή των παιδιών καθώς και στην κοινωνική τους ένταξη.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία της δομής ξεκίνησαν από τον σύλλογο ατόμων με αυτισμό το 2007 με την παραχώρηση της γης από την δήμο Κοζάνης και χρειάσθηκαν δέκα χρόνια ενεργειών και πρωτοβουλιών για να ξεπεραστούν αρκετές δυσκολίες ώστε να καταφέρει το συγκεκριμένο έργο να είναι επιλέξιμο στα έργα του ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι για την ολοκλήρωση του έργου σε βάθος δεκαετίας εργάστηκαν με ζήλο δήμαρχοι βουλευτές, περιφερειάρχες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά και ο Σύλλογος «Κασμιρτζήδις», που σήμερα μάλιστα παρέδωσε, μέσω του πρόεδρου του, κ. Γιάννη Πλόσκα, τα κλειδιά ενός λεωφορείου που θα μεταφέρει τα παιδιά.

Παρών στα εγκαίνια μεταξύ άλλων και ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και νυν βουλευτής, κ. Μ. Μπόλαρης.

ΠΛηροφορίες και φωτογραφίες από kozan.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)