to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 19.03.2017

Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Ο ESM πρέπει να γίνει ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Στην εκτίμηση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρέπει ουσιαστικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.


«O Eυρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (ESM) πρέπει να έχει σαφώς ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή σύνθεση της τρόικας, η οποία αποτελείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν, πρέπει μακροπρόθεσμα να αλλάξει και να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αισθάνεται ολοένα και πιο άβολα με τον ρόλο της στην τρόικα και νομίζω δικαίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν έχει άλλες σημαντικές αρμοδιότητες, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) πρέπει να αποκτήσει την τεχνογνωσία την οποία διαθέτει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» είπε ο επικεφαλής του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην σημερινή έντυπη έκδοση της "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε, πάντως, στη γερμανική εφημερίδα, ότι θα διατηρηθεί η αποδειχθείσα ως επιτυχημένη κατανομή

 αρμοδιοτήτων. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, επίσης, ότι «θα ήταν ευτυχής» εάν κλείσει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα έως το καλοκαίρι. Δεν θεωρεί όμως πιθανό να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, διότι οι θεσμοί δεν θα είναι έτοιμοι κατά πάσα πιθανότητα για κάτι τέτοιο έως την συνεδρίαση του Eurogroup τον Απρίλιο (στις 7 Απριλίου) στη Μάλτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)