to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 17.03.2017

Πολιτική

Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης-θεσμών: Παραμένουν ανοικτά ασφαλιστικό, εργασιακά και ενεργειακά

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς. Έκλεισαν το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, παραμένουν ανοικτά το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα ενεργειακά


Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής των Θεσμών, κυβερνητικός αξιωματούχος συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Θεσμών έκλεισαν αρκετά ζητήματα. Έχουν μείνει μόνο ορισμένα, τα οποία γνωρίζαμε ότι δεν θα κλείσουν σε αυτό το επίπεδο (π.χ. εργασιακά). Οι θέσεις είναι πλέον γνωστές. Κανείς δεν εκπλήσσει κανέναν. Χρειάζεται πολιτική συζήτηση. Θα δούμε πώς θα γίνει αυτό στο Eurogroup. Μας ικανοποιεί το γεγονός πως έχουν κλείσει πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα το Ταμείο, οι ιδιωτικοποιήσεις ή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ενέργεια:
Η όποια καθυστέρηση σε αυτό το θέμα οφείλεται  κυρίως στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε καθώς αφορά στις σχέσεις  Ελλάδας και Ε.Ε. Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμη και εάν δεν ήμασταν σε μνημόνιο.

Αντίμετρα:
Απομένει μόνο ένα μικρό ζήτημα: το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό πακέτο. Κανένας, όμως, δεν θεωρεί ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα "κολλήσει" τη διαπραγμάτευση.

Στο Eurogroup της 7ης Απριλίου το ενδιαφέρον

Οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018 σύμφωνα με ελληνική πηγή, την οποία επικαλείται η ΕΡΤ. Επιπλέον, υπάρχει σημαντική προσέγγιση στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου μετά το 2018, όμως παραμένουν ανοικτά άλλα ζητήματα όπως τα εργασιακά, η μείωση των συντάξεων, τα αντίμετρα και άλλα. Πάντως, η Αθήνα θα επιδιώξει να υπάρξει μια ή περισσότερες συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Ντάισελμπλουμ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και συναδέλφους του πριν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Η ελληνική πλευρά δεν περιμένει πλέον ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου και θεωρεί πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών χθες στη Βουλή.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι οι δυο πλευρές συζητούν τα εκκρεμή θέματα μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων σε διάφορα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, π.χ. ενεργειακά, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι μεν εφικτό να υπάρξει τεχνική συμφωνία τον Απρίλιο αλλά θα είναι δύσκολο να υπάρξει συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μετάθεση των εργασιακών για την επόμενη αξιολόγηση ώστε να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της τωρινής.

Ο Ευ. Τσακαλώτος διευκρίνισε την Πέμπτη στη Βουλή ότι η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων ώστε ο κόσμος της εργασίας, ο πιο φτωχός κόσμος και τα μεσαία στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση να έχουν εγγυήσεις ότι η μελλοντική ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους.

Πηγές:  ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)