to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 10.03.2017

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Πώς προωθείται η δημιουργία θέσεων εργασίας με κονδύλια εκτός προϋπολογισμού

Για την πρόταση ενίσχυσης της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη.


Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης που γίνεται επειδή «έχουμε πολύ μεγάλο περιορισμό χρηματοδότησης, παίρνουμε χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, για να υποστηρίζουμε την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Αυτά τα χρήματα είναι πενιχρά, όταν έχεις πάνω από 1 εκατ. ανέργους, δεν φτάνουν, καλύπτουν μόνο 15.00-20.000 το χρόνο ως το 2020», όπως είπε, στο πλαίσιο της εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στο στούντιο του 105,5 Στο Κόκκινο, όπου και καυτηρίασε την απουσία κριτικής των ΜΜΕ στην ΝΔ και τις πολιτικές που εφάρμοσε στο παρελθόν και θέλει να εφαρμόσει ξανά.

«Συνειδητοποιήσαμε ως κυβέρνηση ότι πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Έχουν πέσει πάρα πολλές ιδέες, από τη χρησιμοποίηση τμήματος του "πακέτου Γιούνκερ" για υποστηρικτικές κοινωνικές δράσεις και τους ανέργους, μέχρι το δανεισμό», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας. «Έχουν κυκλοφορήσει στοιχεία κάπως πρόωρα ... η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να καλύψει αυτό το κενό. Έπρεπε εγκαίρως να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση για να μην έρθουμε στο σημείο που δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση στη χώρα».

«Το πρώτο που τίθεται είναι το ερώτημα: "Και άλλος δανεισμός;" Δεν είναι έτσι ... ο δανεισμός που έχουμε κάνει ως τώρα είναι για να αποπληρώνουμε υποχρεώσεις ... την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, τις υποχρεώσεις για ομόλογα και δάνεια που έχουν πάρει άλλοι», διευκρίνισε η ίδια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για δανεισμό «για συγκεκριμένη δράση ... τη δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας και την υποστήριξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να δημιουργήσει αυτές τις θέσεις. Να τα ξεχωρίσουμε τα πράγματα».

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι μία τράπεζα που θα μπορούσε να συμμετέχει σε αυτό το δανεισμό, αλλά όχι η μόνη, καθώς υπάρχει σειρά εναλλακτικών που εξετάζει η κυβέρνηση. «Δεν είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που έχει κυκλοφορήσει αυτό το "3 δισ. ευρώ" και από πού θα τα δανειστούμε, γιατί δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει διερεύνηση αυτή τη στιγμή ... ας συγκρατηθούμε λιγάκι», ξεκαθάρισε. 

Πού θα κατευθυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας

«Τα χρήματα αυτά σχεδιάζεται να κατευθυνθούν στην υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να κάνουν προσλήψεις. Ένα μεγάλο ποσό θα πάει σε υποστήριξη των 55.000 νέων 22-29 ετών που έχουν τελειώσει τα πανεπιστήμιά μας, για να αποφύγουμε το braindrain ... να υποστηρίξουμε το μισθολογικό κόστος για να βρουν μία θέση εργασίας, χωρίς να υπάρχει υποκατάσταση θέσεων», είπε η κ.Αντωνοπούλου.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ ευάλωτη ομάδα των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω. «Υπάρχει η κοινωφελής εργασία, δράση που δίνει θέση εργασίας που τηρείται η νομιμότητα, καταφέραμε να πάει από τους πέντε στους οκτώ μήνες και επιθυμία μας είναι να είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ... είναι προσωρινές θέσεις, άρα δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά μην το απαξιώνουμε ως "ασπιρίνη". Κάποιος που δεν έχει εργαστεί τρία ή τέσσερα χρόνια, μπορεί να βρει δουλειά για δέκα μήνες, στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, είναι σημαντικό για την ψυχολογία του ... Βγαίνοντας, έχει πάρει καινούργια προσόντα, είτε στην πληροφορική, είτε στην ενημέρωση για την κοινωνική οικονομία, πώς στήνεις μία επιχείρηση».

«Όποιοι έχουν αντίθετη άποψη, να κατέβουν στο Πέραμα, να πάνε στη Δραπετσώνα, σε όλους τους Δήμους με τέτοια προγράμματα, να μιλήσουν απευθείας με αυτούς τους ανθρώπους», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)