to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 09.03.2017

Διεθνή

Ποινική έρευνα για τη διαρροή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων της CIA

Την Τρίτη ο οργανισμός WikiLeaks δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της CIA τα οποία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία χρησιμοποιεί τρόπους και εργαλεία για να υποκλέπτει συνομιλίες μέσω smartphones ή «έξυπνων» τηλεοράσεων.


Τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας σχετικά με τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων της CIA, έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής ότι η CIA συνεργάζεται με το FBI σε μια κοινή επιχείρηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Την Τρίτη ο οργανισμός WikiLeaks δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της CIA τα οποία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία χρησιμοποιεί τρόπους και εργαλεία για να υποκλέπτει συνομιλίες μέσω smartphones ή «έξυπνων» τηλεοράσεων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, τόσο η CIA και το FBI όσο και ο Λευκός Οίκος έχουν αρνηθεί να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα των εγγράφων που διέρρευσαν.

Εκπρόσωπος της CIA δήλωσε την Τετάρτη στο BBC ότι «ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι βαθύτατα προβληματισμένος από οποιαδήποτε αποκάλυψη των WikiLeaks η οποία έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βλάψει την ικανότητα της υπηρεσίας να προστατεύει την Αμερική ενάντια σε τρομοκράτες και άλλους αντιπάλους». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «τέτοιου είδους αποκαλύψεις όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό και τις επιχειρήσεις, αλλά εξοπλίζουν τους αντιπάλους μας με εργαλεία και πληροφορίες που σκοπό έχουν να μας βλάψουν».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ -οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας- δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η ποινική έρευνα θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα έγγραφα κατέληξαν στην κατοχή των Wikieaks. Επιπλέον, από την έρευνα θα γίνει προσπάθεια να καθοριστεί εάν η παραβίαση στα συστήματα της CIA ήταν δουλειά εκ των έσω της υπηρεσίας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η CIA δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν τα έγγραφα - τα οποία αφορούν στην τριετία 2013-2016 - είναι αυθεντικά.

Η CIA κατηγορεί τον ιστότοπο WikiLeaks ότι βοηθά τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών με τη διαρροή που αποκαλύπτει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών για να μετατρέψει συσκευές όπως το iPhone της Apple ή τηλεοράσεις Samsung σε εργαλεία κατασκοπείας.
 

«Το αμερικανικό κοινό θα πρέπει να ανησυχεί για κάθε πληροφορία που δημοσιοποιεί το WikiLeaks που έχει ως στόχο να αλλοιώσει τις ικανότητες της κοινότητας των Πληροφοριών να προστατεύσει την Αμερική από την τρομοκρατία και τους αντιπάλους της», δήλωσε η εκπρόσωπος της CIA Χέδερ Φριτς Χόρνιακ.

Σύμφωνα με την Washington Post, το FBI προετοιμάζεται για μεγάλη καταδίωξη των υπευθύνων διαρροών για να εξακριβωθεί με ποιον τρόπο το WikiLeaks απέκτησε αυτές τις πληροφορίες.

Τα έγγραφα, την αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιώσει η CIA , περιγράφουν περισσότερα από χίλια προγράμματα κακόβουλου λογισμικού (ιούς, άλογα της Τροίας...) που επιτρέπουν τον έλεγχο επί ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα smartphones ή οι τηλεοράσεις με πρόσβαση στο Ιντερνετ, έως και αυτοκίνητα, για την παρακολούθηση των χρηστών τους.

 

Η υπόθεση θέτει εκ νέου τις αμερικανικές αρχές σε σύγκρουση με τον τεχνολογικό τομέα, με τον οποίο οι σχέσεις είχαν και πάλι ενταθεί μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν το 2013 για τους τρόπους με τους οποίους η National Security Agency εξασφάλιζε πρόσβαση στους servers των Google, Microsoft και Apple.

Στο πλαίσιο της βεντέτας με την Ουάσινγκτον, η Apple αρνήθηκε να βοηθήσει την έρευνα ξεμπλοκάροντας το iPhone ενός από τους δράστες της επίθεσης του Σαν Μπερναρντίνο τον Δεκέμβριο 2015.

Οι νέες διαρροές δείχνουν ότι τα σημαντικά κενά ασφαλείας παραμένουν.

Η Apple διαβεβαιώνει ότι «πολλά» από τα κενά ασφαλείας στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS του iPhone και του iPad έχουν αντιμετωπισθεί.

Σε επείγον μήνυμά της, η εταιρεία υπενθυμίζει ότι ζητεί επιμόνως και συστηματικά από τους χρήστες να κατεβάζουν τις νέες εκδόσεις του iOS, που διορθώνουν τα κενά ασφαλείας των προηγούμενων.

Η εκπρόσωπος της Google Χέδερ Αντκινς δήλωσε επίσης ότι οι ανανεώσεις των μέτρων ασφαλείας προστατεύουν τους χρήστες τόσο του Chrome όσο και του Android. «Συνεχίζουμε τις αναλύσεις και θα εφαρμόσουμε όλα τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η Samsung ανακοίνωσε ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πελατών της και της ασφάλειας των συσκευών αποτελεί προτεραιότητα, ενώ η Microsoft ανακοίνωσε ότι είναι εις γνώσιν των αποκαλύψεων και τις εξετάζει. 

Οι ειδικοί του τομέα της ασφάλειας δηλώνουν ότι οι διαστάσεις των αποκαλύψεων δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση Σνόουντεν, κυρίως διότι οι μέθοδοι που περιγράφονται αφορούν στοχευμένες παρακολουθήσεις και όχι μαζική κατασκοπεία.

«Ο Σνόουντεν είχε αποκαλύψει πώς η NSA παρακολουθούσε όλους του Αμερικανούς. Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο στα έγγραφα για την CIA», δηλώνει ο Ρόμπερτ Γκράχαμ , ερευνητής της Errata Security.

«Ολα αυτά είναι νόμιμα εργαλεία κατασκοπείας, αν υποθέσουμε ότι το να κατασκοπεύει κανείς ξένους αντιπάλους είναι νόμιμο», συνεχίζει, καθώς η πλειοψηφία των μεθόδων της CIA συνίσταται απλώς στο «να σας καταφέρουν να εγκαταστήσετε το δικό τους λογισμικό».

«Αυτό ακριβώς περιμένει κανείς από την CIA να κάνει στον κυβερνοχώρο», επιβεβαιώνει ο Μπρους Σνέιερ, διευθυντής τεχνολογίας της IBM Resilient.

Η εκπρόσωπος της CIA τόνισε ότι η υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις παρακολούθησης στις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι «δεν το κάνει».

Αλλά υπενθύμισε επίσης ότι «αποτελεί υποχρέωση της CIA να είναι καινοτόμα, στην αιχμή της τεχνολογικής προόδου και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της χώρας απέναντι στους εχθρούς μας στο εξωτερικό».

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι τα απόρρητα έγραφα, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks και αναφέρονται στις προσπάθειες της CIA να «υποκλέψει» τις τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου Πούτιν και άλλων ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, χρήζουν προσοχής, αλλά δεν συνιστούν κάτι καινούργιο, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου. 

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με έγγραφα στην ιστοσελίδα Wikileaks που λένε ότι η CIA χρησιμοποιούσε πέντε σέρβερ για να υποκλέπτει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου Πούτιν, ο Ντιμίτρι Πεσκόφ έδωσε την ακόλουθη απάντηση :«Μαζί με όλη την διεθνή κοινότητα είδαμε τα στοιχεία αυτά που δημοσιεύθηκαν. Φυσικά χρήζουν προσοχής και στην περίπτωση αυτή πρέπει να τα δούμε προσεκτικά». Και συνέχισε λέγοντας «Όπως γνωρίζετε στην Ουάσιγκτον δεν το κρύβουν ότι παρακολουθούν τους ρώσους αξιωματούχους και τον πρέσβη μας Κισλιάκ και τα λοιπά. Αυτό δεν το κρύβει κανένας. Γι αυτό και στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να το αποκαλύψει το Wikileaks, μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι γίνεται».

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να «σταματήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις» μετά την αποκάλυψη από τον ιστότοπο Wikileaks ενός προγράμματος ηλεκτρονικής πειρατείας από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, τη CIA.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από τον ιστότοπο Wikileaks, η CIA επεξεργάστηκε περισσότερα από χίλια προγράμματα κακόβουλου λογισμικού (ιούς, Δούρειους Ίππους...) που επιτρέπουν τον έλεγχο επί ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα smartphone ή οι τηλεοράσεις με πρόσβαση στο Ιντερνετ, έως και αυτοκίνητα, για την παρακολούθηση των χρηστών τους.

Τα προγράμματα αυτά είχαν στόχο τα iPhone, συστήματα που λειτουργούν με το Android (Google), τη Microsoft ή ακόμη τηλεοράσεις της Sumsung με πρόσβαση στο ϊντερνετ, προκειμένου να τις μετατρέψουν σε συσκευές υποκλοπής.

«Ανησυχούμε από τις πληροφορίες αυτές. Η Κίνα είναι αντίθετη σε κάθε μορφή κυβερνοεπίθεσης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις υποκλοπές, την επιτήρηση, την κατασκοπεία και τις κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την Κίνα και τις άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Με την πειρατεία των smartphone, η CIA κατάφερε να παρακάμψει την προστασία επιτυχημένων εφαρμογών όπως οι WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo ή ακόμη η Confide, υποκλέπτοντας τις επικοινωνίες προτού κρυπτογραφηθούν.

Η CIA κατηγόρησε την Τετάρτη τον WikiLeaks ότι τα δημοσιοποιημένα έγγραφα θέτουν σε κίνδυνο τους αμερικανούς πράκτορες και βοηθούν τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: CIA, wikileaks, ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)