to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:38 | 09.03.2017

Πολιτική

Στην Αρμενία σήμερα ο Ν. Κοτζιάς, επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν ξεκινά σήμερα την διήμερη επίσημη επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μία επίσκεψη υψηλού επιπέδου, όπως αυτή που ολοκλήρωσε χθες στη Γεωργία, με επαφές της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Αρμενίας, εν όψει μάλιστα και της συμπλήρωσης 25 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.


Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του αρμενικού κοινοβουλίου, Γκαλούστ Σαχακιάν, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό 'Αμυνας, Βίτζεν Σαργκσιάν, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Καρέν Καραπετιάν στο Κυβερνητικό Μέγαρο και ακολούθως με τον πατριάρχη, κ.κ. Καρεκίν Β΄στο Πατριαρχείο της Αρμενίας.

Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος του μαραθωνίου επαφών του με τη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν στο υπουργείο Εξωτερικών με τον οποίο θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ερεβάν, στο οποίο θα δώσει διάλεξη και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σέρζ Σαργκσιάν και θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν του από τον Αρμένιο ομόλογό του.

Ελλάδα και Αρμενία διατηρούν ένα εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων λόγω των μακραίωνων δεσμών των δύο λαών που αναπτύχθηκαν στη βάση της κοινής κουλτούρας, θρησκείας και παραδόσεων, αλλά και της παρουσίας πολυπληθών ομογενειακών κοινοτήτων στις δύο χώρες. Απόδειξη των δεσμών αυτών είναι η μακρόχρονη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αρμενίας, η οποία δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ενδυνάμωση των σχέσεων αμοιβαίας φιλίας και εκτίμησης.

Οι δύο χώρες ανταλλάσσουν επαφές σε υψηλό επίπεδο με μεγάλη συχνότητα, ως επιστέγασμα της στενής διμερούς συνεργασίας. Πριν από ένα χρόνο είχε επισκεφτεί τη χώρα μας ο πρόεδρος της Αρμενίας, πραγματοποιήθηκε επίσης και η σύγκληση της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Αρμενίας στην Αθήνα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο έλαβαν χώρα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο χωρών.

Ελλάδα και Αρμενία συνεργάζονται επίσης ικανοποιητικά και στο πεδίο της οικονομίας και μάλιστα, παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ προδιαγράφονται θετικές προοπτικές για την προσέλκυση επενδύσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)