to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 08.03.2017

Έλλη Ζώτου

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Ενδο-οικογενειακή βία στον καιρό της κρίσης

Η Γ.Γ. Ισότητας προχωρά στην υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με δικηγορικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και προετοιμάζει νέο πρόγραμμα, στο οποίο θα εντάξουν και συμβουλευτική εργασίας για τις γυναίκες που καταφεύγουν στις υπηρεσίες τους και δεν έχουν εργασία


Β. Αρτινοπούλου: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω άμεση αιτιολογική σχέση μεταξύ κρίσης και ενδοοικογενειακής βίας. Θα ήταν επικίνδυνο να πούμε κάτι τέτοιο». Μια τέτοια παραδοχή θα στοχοποιούσε τα κοινωνικά στρώματα που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση, όταν στην πραγματικότητα η ενδο-οικογενειακή βία είναι διαταξικό φαινόμενο

Άννα Κοντοθανάση: «Είναι προφανές ότι η εξάρτηση των άνεργων ή φτωχών γυναικών από τον άνδρα, σύντροφο ή εργοδότη, αποτελούν παράγοντες επικινδυνότητας για την εμφάνιση ή ανοχή της βίας λόγω φύλου, δεν είναι όμως οι μόνοι παράγοντες, καθώς υπάρχουν και λόγοι πολιτισμικοί»

Η Γ.Γ. Ισότητας προχωρά στην υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με δικηγορικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και προετοιμάζει νέο πρόγραμμα, στο οποίο θα εντάξουν και συμβουλευτική εργασίας για τις γυναίκες που καταφεύγουν στις υπηρεσίες τους και δεν έχουν εργασία

Δεν είναι λίγες οι φορές που μιλώντας για την Ημέρα της Γυναίκας ή συζητώντας για τα δικαιώματα των γυναικών αντιμετωπίζουμε πειράγματα, όπως «τι άλλο θέλετε», «στις ημέρες μας δεν υπάρχουν διακρίσεις, δεν απειλείστε από τίποτε». Όμως, αλήθεια, από πότε νομίζετε ότι η χώρα μας απέκτησε νομοθεσία ειδική για την ενδο-οικογενειακή βία; Μόλις το 2006. Ναι, μόλις πριν από έντεκα χρόνια ο Έλληνας νομοθέτης αναγνώρισε ως ξεχωριστό αδίκημα την ενδο-οικογενειακή βία με τον Νόμο 3500/2006.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ενέσκηψαν στη χώρα μας η οικονομική κρίση και τα μνημόνια, τα οποία εκπαραθύρωσαν τα εργασιακά και μη δικαιώματα όλων μας και έφεραν μέσα σε κάθε σπίτι την ανεργία, εντάσεις και προβλήματα που κανένα ζευγάρι, οικογένεια ή γενικώς πολίτης δεν είχε φανταστεί μέχρι τότε. Τι γίνεται λοιπόν με την οικογενειακή βία, κυρίως με θύμα τη γυναίκα, στα πέτρινα χρόνια της κρίσης;

Σύμφωνα με στοιχεία από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., από το 2010 έως και το πρώτο δεκάμηνο του 2016 καταγράφεται μια αύξηση στα εγκλήματα της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα η αστυνομία έχει καταγράψει 1.303 υποθέσεις το 2010, 2.005 υποθέσεις το 2011, 2.451 υποθέσεις το 2012, 2.889 υποθέσεις το 2013, 3.503 υποθέσεις το 2014, 3.572 υποθέσεις το 2015, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2016 καταγράφονται 3.233 υποθέσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία τα περισσότερα περιστατικά αφορούν την Αθήνα, ωστόσο αυξάνονται οι καταγγελίες και στην επαρχία.

Αναπόφευκτα προβάλλει το ερώτημα: Έχει όντως αυξηθεί η βία εναντίον των γυναικών μέσα στην οικογένεια ή απλώς τα θύματα, γυναίκες στην συντριπτική τους πλειονότητα, αποφασίζουν πιο εύκολα να φτάσουν μέχρι την αστυνομία όταν ο σύντροφός τους τις κακοποιεί;

Διαταξικό φαινόμενο

«Δεν μπορώ να προσδιορίσω άμεση αιτιολογική σχέση μεταξύ κρίσης και ενδοοικογενειακής βίας. Θα ήταν επικίνδυνο να πούμε κάτι τέτοιο» προειδοποιεί η Βάσω Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μια από τους επιστημονικούς υπευθύνους της πρώτης πανελλαδικής επιδημιολογικής έρευνας για την ενδο-οικογενειακή βία κατά των γυναικών που διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου 2002 και Απριλίου 2003 με πρωτοβουλία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Όπως μας εξηγεί η Β. Αρτινοπούλου, μια τέτοια παραδοχή θα στοχοποιούσε τα κοινωνικά στρώματα που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση, όταν στην πραγματικότητα η ενδο-οικογενειακή βία είναι διαταξικό φαινόμενο. Απλώς στα υψηλά κοινωνικά στρώματα τέτοιες καταγγελίες φτάνουν πιο δύσκολα στο αστυνομικό τμήμα, τονίζει στην «Α» ανώτερη αξιωματικός της αστυνομίας που έχει αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Αυξάνεται η βία σε νεαρά ζευγάρια

Στα υψηλά κοινωνικά στρώματα υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθούν σε ειδικούς συμβούλους γάμου, σε ψυχοθεραπευτές ή άλλους ειδικούς, εξηγεί η Β. Αρτινοπούλου, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει γίνει νέα έρευνα για την ενδο-οικογενειακή βία στα χρόνια της κρίσης.

Ωστόσο σε πρόσφατες έρευνες θυματολογίας παρατηρείται αύξηση της βίας σε συντροφικές σχέσεις σε νέα ζευγάρια ηλικίας 18-25 ετών, μας επισημαίνει διευκρινίζοντας ότι έχουμε να κάνουμε κυρίως με ψυχολογική βία, την οποία όμως οι νεαρές γυναίκες δεν ανέχονται και εν τέλει χωρίζουν. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτό το θέμα, μας λέει και παρατηρεί ότι και στην πρώτη επιδημιολογική έρευνα για την ενδο-οικογενειακή βία κατά των γυναικών από το ΚΕΘΙ πριν από 14 χρόνια είχαν επίσης διαπιστώσει ότι περισσότερες νεότερες γυναίκες έφυγαν από την κακοποιητική σχέση συγκριτικά με γυναίκες άνω των 55 ετών.

Σταθερή πρωτιά για Γερμανία και Μ. Βρετανία

«Οι στατιστικές δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης τόσο η ενδο-οικογενειακή όσο και η σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και η εμπορία γυναικών.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της σταθερής “πρωτιάς” -στη συντροφική βία- της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας, χωρών που δεν υφίστανται την κρίση με την ίδια ένταση, μπορούμε να εικάσουμε ότι αυτή η αύξηση στη χώρα μας οφείλεται εν μέρει και στην ενθάρρυνση των γυναικών (μετά και τον Ν. 3500/2006) να καταγγέλλουν τη βία εις βάρος τους και δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την αύξηση των κρουσμάτων. Και πάντα βέβαια παραμένει ο σκοτεινός αριθμός των μη καταγγελλόμενων περιστατικών.

Είναι, από την άλλη πλευρά, προφανές ότι η εξάρτηση των άνεργων ή φτωχών γυναικών από τον άνδρα, σύντροφο ή εργοδότη, αποτελούν παράγοντες επικινδυνότητας για την εμφάνιση ή ανοχή της βίας λόγω φύλου, δεν είναι όμως οι μόνοι παράγοντες, καθώς υπάρχουν και λόγοι πολιτισμικοί που επενεργούν, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εύπορων ή ανεξάρτητων οικονομικά γυναικών που υφίστανται βία».

Τα παραπάνω τονίζει η Άννα Κοντοθανάση, νομικός, μέλος του Δ.Σ. της φεμινιστικής οργάνωσης «Το Μωβ», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε πρόσφατα παραδείγματα: οι πρόσφυγες και οι μετανάστριες αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα γυναικών, τόσο λόγω της ανασφαλούς θέσης τους όσον αφορά τη διαβίωση και τη νομική τους κατάσταση όσο και για λόγους πολιτισμικούς».

Ανοιχτές οι υπηρεσίες της Γ.Γ. Ισότητας στις γυναίκες πρόσφυγες

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει ήδη ανοίξει τις υπηρεσίες της σε γυναίκες πρόσφυγες υπογράφοντας σχετικά μνημόνια συνεργασίας, όπως επισημαίνει στην «Α» η γενική γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα.

Επιπλέον η Γ.Γ. Ισότητας προχωρά στην υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με δικηγορικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και προετοιμάζει νέο πρόγραμμα, στο οποίο θα εντάξουν και συμβουλευτική εργασίας για τις γυναίκες που καταφεύγουν στις υπηρεσίες τους και δεν έχουν εργασία, μας αναφέρει η Φ. Κούβελα, η οποία τονίζει παράλληλα την ανάγκη να εκπαιδευτούν περισσότεροι αστυνομικοί για να χειρίζονται θέματα ενδο-οικογενειακής βίας.

Όπως μαθαίνουμε από τη Β. Αρτινοπούλου, αναμένεται η εκπαίδευση 70 αστυνομικών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Protasis: Police Training Skills», στο οποίο είναι επιστημονική υπεύθυνη και στο οποίο συμμετέχουν και φορείς από την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)