to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 05.03.2017

Κοινωνία

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου: Η σημασία της ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα

«Ρώτησα σήμερα το μεσημέρι τι σύνθεση πληθυσμού έχει το Ωραιόκαστρο και μου είπαν παλαιότερα, στο ξεκίνημά του ουσιαστικά, το 80% ήταν πρόσφυγες και το 20% ήταν βλάχοι». Με την παρατήρηση αυτήν ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ξεκίνησε την ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και η στάση των πολιτών», που διοργάνωσε χθες το βράδυ (4/3) η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου.


«Ρώτησα σήμερα το μεσημέρι τι σύνθεση πληθυσμού έχει το Ωραιόκαστρο και μου είπαν παλαιότερα, στο ξεκίνημά του ουσιαστικά, το 80% ήταν πρόσφυγες και το 20% ήταν βλάχοι». Με την παρατήρηση αυτήν ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ξεκίνησε την ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και η στάση των πολιτών», που διοργάνωσε χθες το βράδυ (4/3) η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι δεν πρέπει να λησμονείται πως «αυτό που ονομάζουμε μεταναστευτική κρίση, προσφυγική κρίση, πήρε τη σημερινή του μορφή με το κλείσιμο των συνόρων τον Μάρτιο του 2016 και όχι με δική μας υπαιτιότητα», υπογραμμίζοντας πως είναι ουσιαστικής σημασίας για τη Ελλάδα η διατήρησης της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. «Με τη μείωση των ροών -αποτέλεσμα και του κλεισίματος των συνόρων και τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας- στα νησιά μας του Αιγαίου διατηρείται σχετικά σταθερός ο μεταναστευτικός προσφυγικός πληθυσμός, και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου μεταφέρονται όσοι παίρνουν άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα και υπάρχει φυσικά και η διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται ασύλου», ανέφερε ο κ. Μπαλάφας εκτιμώντας πως έχει περάσει η φάση των τεράστιων ροών προσφύγων και μεταναστών.

«Εγκλωβίστηκε στη χώρα μας ένας αριθμός περίπου 60.000 ατόμων», είπε και διευκρίνισε: «Θέλουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές ασφαλούς εισόδου στη χώρα μας, ελέγχου των προσφυγικού μεταναστευτικού πληθυσμού που εισέρχεται στη χώρα μας, ταυτοποίησή τους, και την καλύτερη δυνατή παραμονή τους στη χώρα μας για όσο διάστημα αυτό χρειαστεί. Αυτή η προσπάθεια γίνεται με βάση τις αρχές της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης των δικαιωμάτων του ανθρώπου της τήρησης του ευρωπαϊκού, διεθνούς και του Εθνικού μας δικαίου».

«Τον Έλληνα και τον πολιτισμό του δεν τον φτιάχνει το σύνθημα "αίμα- τιμή", αλλά "παιδεία- τιμή"» ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος και εξήγησε: «Ήδη ο αρχαιολογικός πολιτισμός έχει αποτυπώσει με έναν τρόπο ανεξίτηλο σε όλο τον κόσμο, τη θέση ότι τον Έλληνα, τον πατριώτη, τον άνθρωπο τον κάνει η συμμετοχή στην παιδεία και όχι στο "αίμα"».

«Σύμφωνα με την εθνική και διεθνή νομολογία η εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα για την ελεύθερη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου και η παιδεία πρέπει να αποτελεί βασική αποστολή του κράτους, το οποίο οφείλει ταυτόχρονα να μεριμνά στην απρόσκοπτη ανάπτυξη κοινωνικών μηχανισμών για την εκπαίδευση», ανέφερε η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, εξηγώντας πως το «καθένας» που λέει το Σύνταγμα σημαίνει «όποιος βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια».

«Στη χώρα μας όπως και στις άλλες 50 χώρες του συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου, όλοι οφείλουμε να αποτρέπουμε τις διακρίσεις να σεβόμαστε τα δικαιώματα του ανθρώπου, ιδεώδη τα οποία αποτυπώνονται και μέσα στο Σύνταγμά μας και τα διεθνή κείμενα που το συνοδεύουν. Το Σύνταγμα το ερμηνεύουμε συνολικά. Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα κομμάτι μια παράγραφο ένα κομμάτι και να το ερμηνεύσουμε», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους σε μια διαδικασία κοινωνικής ένταξης; Ή θέλουμε να φτιάξουμε γκέτο. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γκέτο θα πρέπει να δεχθούμε και τις συνέπειες του γκέτο που βλέπουμε σε άλλες χώρες» παρατήρησε από την πλευρά του ο Γιώργος Αγγελόπουλος, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου στο υπ. Παιδείας, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της ένταξης των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωσε απηύθυναν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Μάρδας. «Καθήκον της Πολιτείας και όλων είναι η διαφύλαξη των αξιών της ισονομίας και της ελευθερίας των ανθρώπων απ΄ όπου και αν προέρχονται», ανέφερε ο κ.Φάμελλος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)