to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 24.02.2017

Κοινωνία

Έφυγε από τη ζωή η γηραιότερη Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς

Χαραγμένο στο χέρι της είχε μέχρι και σήμερα τον αριθμό Α8313.


Έφυγε σήμερα από τη ζωή η  γηραιότερη Ελληνίδα διασωθείσα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Ζερμαίν Ματαλών Κοέν πέθανε σε ηλικία 105 ετών, έχοντας καταφέρει να επιβιώσει από το Άουσβιτς.

Η Ζερμαίν Ματαλών Κοέν ζούσε με τον σύζυγο της στη Θεσσαλονίκη όταν διωκόμενοι από τους ναζί διέφυγαν με ένα και κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα.

Στην πρωτεύουσα βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι της Ελένης Τουμπακάρη, ενώ οι τρεις κόρες της μπήκαν εσωτερικές στη σχολή St.- Joseph. Το ζευγάρι προδόθηκε όμως από έναν Έλληνα καταδότη, συνεργάτη των ναζί, ο οποίος ήταν έμπορος από τη Θεσσαλονίκη και τους γνώριζε.

Μετά τη σύλληψή τους μεταφέρθηκαν αρχικά στο Χαϊδάρι και από εκεί στο Άουσβιτς. Ο σύζυγος της, Σαμπετάϊ Κοέν, εκτελέστηκε από τους ναζί. Η Ζερμαίν μεταφέρθηκε διαδοχικά σε τρία στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, Μπέργκεν-Μπέλσεν, Τερέζιενσταντ. Κατάφερε να επιβιώσει και τελικά απελευθερώθηκε από τους Σοβιετικούς στρατιώτες το 1945.

Όταν το καλοκαίρι του 1945, επέστρεψε στην Αθήνα,  έσμιξε και πάλι με τις τρεις της κόρες, οι οποίες βρίσκονταν πλέον στο ορφανοτροφείο «Εσθήρ» στην Κηφισιά. Γύρισαν στη Θεσσαλονίκη όπου και διαπίστωσαν ότι όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι τους είχαν εξοντωθεί από τους ναζί.

Αφοσιώθηκε στις κόρες της, ενώ δραστηριοποιήθηκε εθελοντικά και συνέβαλε στην ίδρυση του Εβραϊκού Παιδικού Κέντρου της Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Η Ζερμαίν Ματαλών Κοέν έγινε και μέλος της Επιτροπής για την Εβραϊκή κατασκήνωση στην Αγία Τριάδα για τα κυνηγημένα από τους ναζί παιδιά, ενώ πρωτοστάτησε και στην ίδρυση της WIZO.

Χαραγμένο στο χέρι της είχε μέχρι και σήμερα τον αριθμό Α8313.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)