to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:19 | 23.02.2017

Διεθνή

«Έχετε την ιστορική ευθύνη να τερματίσετε τον πόλεμο»: ΟΗΕ προς συριακές αντιπροσωπείες στη Γενεύη

Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, υπό την σημαία των Ηνωμένων Εθνών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Οργανισμού στην Γενεύη, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Στάφαν ντε Μιστούρα υπογράμμισε πως αποτελεί «ιστορική ευθύνη» και «ευκαιρία» των αντιπροσώπων των δύο πλευρών να τερματίσουν τον πόλεμο που έχει ρημάξει την χώρα τα τελευταία έξι χρόνια.


«Έχετε την ευκαιρία και την ιστορική ευθύνη να δώσετε ένα τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις», τόνισε ο ντε Μιστούρα κατά την επίσημη τελετή έναρξης των συνομιλιών, απευθυνόμενος προς τις ομάδες διαπραγμάτευσης.
 

«Σας ζητώ να συνεργαστείτε. Γνωρίζω ότι δεν θα να είναι εύκολο, να δώσετε ένα τέλος σε αυτό τον φρικτό πόλεμο και να θέσετε τα θεμέλια για μια χώρα συμφιλιωμένη με τον εαυτό της, κυρίαρχη και ενωμένη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος των ΗΕ. «Δεν περιμένω θαύματα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», συμπλήρωσε.
 

Παράλληλα κάλεσε τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες να ξεκινήσουν να εργάζονται για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του ΟΗΕ, που αφορά τον διεθνή οδικό χάρτη για διευθέτηση της σύγκρουσης.
 

«Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν αποτύχουμε ξανά – περισσότεροι θάνατοι, περισσότερος πόνος, θηριωδίες, τρομοκρατία και πρόσφυγες. Γι' αυτό σας καλώ όλους: Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254. Δεν πρόκειται να είναι εύκολο, αλλά χρειάζεται να ξεκινήσουμε τώρα και στην πραγματικότητα μπορούμε να κάνουμε πολύ δουλειά, καθώς θα ελπίζουμε για την τήρηση της εκεχειρίας», επισήμανε.
 

Δεν κατέστη σαφές αν οι εκπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών θα πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)