to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 22.02.2017

Πολιτισμός

Girl Power: Όλο και πιο συχνά οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στον κινηματογράφο πάνε σε γυναίκες

Οι γυναίκες τελικά, κινούνται προς το κέντρο του κινηματογραφικού πλάνου. Από την Έιμι Άνταμς ως γλωσσολόγο που αποκωδικοποιεί τη γλώσσα των εξωγήινων στην ταινία “Άφιξη” έως τη Φελίσιτι Τζόουνς ως επαναστάτρια στην ταινία “Rogue One: A Star Wars Story”, οι γυναίκες ηθοποιοί καθοδηγούν τη δράση σε περισσότερες ταινίες του Χόλιγουντ.


Παρότι το κοινό, σε ποσοστό που υπερβαίνει το διπλάσιο, βλέπει περισσότερους ανδρικούς χαρακτήρες από γυναικείους στη μεγάλη οθόνη, η αλλαγή έρχεται, και μάλιστα γρήγορα. Οι γυναίκες αποτελούν το 29% των πρωταγωνιστών στις 100 ταινίες του 2016 με τα υψηλότερα κέρδη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Κέντρο για τη Μελέτη των Γυναικών στην Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Πρόκειται για αύξηση 7% από τα επίπεδα του 2015 στον αριθμό των γυναικών που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτελεί ιστορικά υψηλό ποσοστό.

Οι γυναίκες επίσης, σε ποσοστό 37% υποδύονται κεντρικούς χαρακτήρες στις πιο δημοφιλείς ταινίες, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση 3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο και είναι ακόμη ένα ιστορικά υψηλό. Το ποσοστό γυναικείων χαρακτήρων σε ομιλούντες ρόλους διαμορφώθηκε στο 32%, μειωμένος κατά 1% το 2015.

Τα ευρήματα δημοσιοποιήθηκαν στον απόηχο μιας ευρύτερης συζήτησης για την ισότητα των φύλων που κυριαρχεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. Ηθοποιοί όπως η Τζέσικα Τσάστεϊν και η Τζένιφερ Λόρενς έχουν μιλήσει για τη διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των κορυφαίων γυναικείων ταλέντων και των ανδρών συναδέλφων τους, ενώ έχουν ξεκινήσει εκστρατείες στα social media σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημοσιογραφική κάλυψη στο κόκκινο χαλί και για σεξιστικές ερωτήσεις σχετικά με τις ενδυματολογικές επιλογές

Ισχυρούς γυναικείους ρόλους είχαν ταινίες που έγιναν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, “Moana”, “Hidden Figures” “Bad Moms” και “The Girl on the Train”.

Η επική διαστημική σειρά Star Wars επίσης, επωφελήθηκε από τις γυναίκες πρωταγωνίστριες και τα επόμενα χρόνια, θα δούμε ταινίες βασισμένες σε βιβλία κόμικ, όπως το “Wonder Woman” και το “Captain Marvel” με ηρωίδες γυναίκες.

“Έχουμε δει ξανά και ξανά γυναικείους χαρακτήρες, όταν τα πάνε καλά να κάνουν και εισπρακτική επιτυχία” ανέφερε η Μάρθα Λόζεν, διευθύντρια του κέντρου, η οποία εκπόνησε την έρευνα. Οι γυναίκες πρωταγωνίστριες δεν ταυτίζονται μόνο με ένα είδος, όπως οι ρομαντικές κομεντί, πρόσθεσε. Συγκεκριμένα με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσίευσε το Variety, οι γυναίκες πρωταγωνιστούν σε ποσοστό 28% σε κωμωδίες, σε δράματα σε ποσοστό 24%, σε ταινίες τρόμου (17%), σε ταινίες κινουμένων σχεδίων (14%), σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας (14%). Σε ταινίες δράσης το ποσοστό των γυναικών που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο είναι 3%.

Όμως, πίσω από τις κάμερες, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 7% των σκηνοθετών που είχαν την ευθύνη στις 250 αμερικανικές ταινίες με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία το 2016. Σε σύγκριση με το 2015 και το 1998, όταν εκπονήθηκε παλαιότερη έρευνα από το κέντρο, το ποσοστό είναι μειωμένο κατά 2%.

“Μπορεί να είναι μία ιδιαιτερότητα που ίσως δεν επαναληφθεί στο μέλλον” ανέφερε η Λόζεν. “Είναι επίσης πιθανό το να συστήνεις γυναίκες πρωταγωνίστριες να είναι πιο εύκολο από το να προσλαμβάνεις γυναίκες συγγραφείς ή σε καθήκοντα σκηνοθέτη’ υπογράμμισε.

Οι ταινίες με τουλάχιστον μία γυναίκα πίσω από τις κάμερες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών πρωταγωνιστριών, γυναικείων χαρακτήρων και γυναικών σε ομιλούντες ρόλους. Όταν σκηνοθετούν γυναίκες, σε ποσοστό 57% στην ταινία απασχολούνται γυναίκες. Όταν σκηνοθετούν άνδρες, το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στην ταινία είναι στο 18%.

Η κινηματογραφική βιομηχανία μπορεί να παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για γυναίκες ηθοποιούς, αλλά οι ρόλοι που προσφέρονται επιβεβαιώνουν ορισμένα στερεότυπα των φύλων. Στον κινηματογράφο, γυναικείοι χαρακτήρες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζονται να εργάζονται σε σύγκριση με τους άνδρες και δεν απεικονίζονται συχνά σε ηγετικές θέσεις. Τείνουν επίσης, να είναι νεότερες από ό, τι οι άνδρες με τους οποίους συμπρωταγωνιστούν.

“Είναι πιο πιθανό να γνωρίζουμε την επαγγελματική κατάσταση των ανδρών στην ταινία και είναι ακόμη πιο πιθανό να γνωρίζουμε την οικογενειακή κατάσταση των γυναικών” σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)