to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το τέλος της μονόπλευρης λιτότητας

Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, έγινε ένα σημαντικό βήμα, ένα βήμα που μεταξύ άλλων ακυρώνει στην πράξη τα σενάρια οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αναταραχής.


Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, έγινε ένα σημαντικό βήμα, ένα βήμα  που μεταξύ άλλων ακυρώνει στην πράξη τα σενάρια οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αναταραχής. Όσοι ονειρευόντουσαν εκλογές με ανοιχτή αξιολόγηση, χρονοκαθυστέρηση για μετά τις γερμανικές εκλογές και βραχυκύκλωμα στην οικονομία με σοβαρές βλάβες για τη χώρα ολόκληρη, έρχεται η ώρα για πολλοστή φορά να διαψευστούν. Το επόμενο βήμα είναι η ταχύτατη από την Ελλάδα και από τους θεσμούς ολοκλήρωση  της β' αξιολόγησης και η αποσαφήνιση του δημοσιονομικού μείγματος για μετά το 2018. Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους ανοίγει το δρόμο, από το καλοκαίρι του 2018, για μια χώρα ελεύθερη από νέες συμφωνίες και επώδυνες προσαρμογές.  

Όμως μέχρι την οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται ψυχραιμία κι νηφαλιότητα. Βεβαίως και πολύ δουλειά από το κυβερνητικό επιτελείο διαπραγμάτευσης. Υπάρχει ένας ενδιάμεσος χρόνος όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε που είναι εξαιρετικά κρίσιμος και οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε τους θεσμικούς μας ρόλους. Αυτοί που διαπραγματεύονται είναι ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Δε διαπραγματεύονται αντιθέτως ούτε οι κάθε λογής δημοσιολογούντες ούτε οι «διαπραγματευτές» των τηλεοπτικών εκπομπών και παραθύρων. Προφανώς θα υπάρξουν δυσκολίες και προφανέστατα όλες οι πλευρές εκτός από τις διαπραγματεύσεις θα χρησιμοποιήσουν πολλές φορές και επικοινωνιακά όπλα για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Ανεπίσημη πληροφόρηση, φημολογία, απειλές, διαρροές και όλα όσα έχουμε δει και κατανοήσει πριν από κάθε τελική αξιολόγηση.

Το βασικό που πρέπει σήμερα να κρατήσουμε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι ότι για πρώτη φορά φάνηκε ότι η λιτότητα στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους θεσμούς δεν είναι μονόδρομος. Οι επιβαρύνσεις για πρώτη φορά θα είναι αντίστοιχες με τις άμεσες ελαφρύνσεις. Για πρώτη φορά υπήρξε ισορροπία.

Μπορούμε να προλάβουμε το τραίνο της ανάπτυξης για το 2017. Το επενδυτικό πρόγραμμα των τριών δις ευρώ που εξασφάλισε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με στόχο την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας είναι ένα άμεσο θετικό μήνυμα προς την κοινωνία.

Χρειάζεται ταχύτητα, αποφασιστικότητα και δουλειά, ο δρόμος εξόδου από την κρίση είναι ορατός, η διαδρομή δεν θα είναι εύκολη αλλά θα είναι σαφώς πιο βατή σε σχέση με τα όσα βιώσαμε μέχρι σήμερα.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)