to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 18.02.2017

Οικονομία

Frankfurter Rundschau: Η λιτότητα καταστρέφει την Ελλάδα

«Αν το δει κανείς από οικονομικής απόψεως, πρόκειται περί παραφροσύνης το να απαιτεί κανείς από μια χώρα σε κρίση -και με διψήφιο ποσοστό ανέργων- να έχει διαρκώς πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της, αντί να ρίχνει κάθε ευρώ στη δική της οικονομία. Η λιτότητα καταστρέφει» τονίζει η γερμανική εφημερίδα


«Eδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα σώζεται από τους δανειστές της. Ο χρόνος πιέζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωζώνη -ιδίως η Γερμανία- διαφωνούν για το ποια μέτρα ακόμα μπορούν να απαιτήσουν από την Ελλάδα. Τι είδους συμβιβασμός θα γίνει τη Δευτέρα, δεν είναι ακόμα σαφές. Σίγουρο είναι, όμως, ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα μέτρα για να πάρει άλλα δάνεια, με τα οποία θα αποπληρώσει τα παλιά. Το πως θα το αντέξει η ελληνική οικονομία φαίνεται πως είναι για τους δανειστές δευτερεύον», γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

Και συνεχίζει: «Αν το δει κανείς από οικονομικής απόψεως, πρόκειται περί παραφροσύνης το να απαιτεί κανείς από μια χώρα σε κρίση -και με διψήφιο ποσοστό ανέργων- να έχει διαρκώς πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της, αντί να ρίχνει κάθε ευρώ στη δική της οικονομία. Η λιτότητα καταστρέφει. Το απέδειξαν τα περασμένα χρόνια κατά τα οποία η Ελλάδα έπρεπε να εξοικονομεί έως το 8% του ΑΠΕ της. Αν το μεταφέρει κανείς στα γερμανικά δεδομένα αυτό σημαίνει μέτρα λιτότητας -μείωση δαπανών και αύξηση φόρων- ύψους 130 δισ. ευρω από το 2010. Κάθε χρόνο».

«Η μεγάλη ύφεση του ΄30 -κλασσικό παράδειγμα οικονομικής καταστροφής- οδήγησε σε οικονομική κρίση τις ΗΠΑ γα τέσσερα χρόνια. Δυνατή κατέστη μείωση της ύφεσης μετά από 7 χρόνια. Η ελληνική οικονομική κρίση πλησιάζει τα 8 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει εν τούτοις αισιόδοξη...», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)