to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:08 | 15.02.2017

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Αποκλείονται οι εκλογές για το 2017, όπως και η επανάληψη του καλοκαιριού του 2015 (βίντεο)

Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής στον Αντ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου


«Οι εκλογές αποκλείονται για μέσα στο 2017, όπως και η επανάληψη του καλοκαιριού του 2015, από τον συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί», τόνισε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Εργαζόμαστε για να κλείσει σε θετικό πεδίο η αξιολόγηση, δεν είμαστε σε στασιμότητα ούτε σε αρνητική φάση κι ελπίζω ότι πολύ γρήγορα ότι θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε σε καλό momentum”».

«Κάναμε και κάνουμε κάθε προσπάθεια για να βγούμε το δυνατόν πιο γρήγορα από την δεύτερη αξιολόγηση», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε ότι σήμερα, οι δηλώσεις που έχουν γίνει από διεθνείς παράγοντες, όπως ο κ. Μοσκοβισί, δείχνουν ότι στις 20 Φλεβάρη μπορεί να καταγραφεί μια συμφωνία με παραμέτρους, «ώστε στις αρχές Μαρτίου να μπορέσουμε να ανέβουμε σε αυτό το “όχημα”». «Έχω μια αισιοδοξία γι΄ αυτό, στην βάση αξιόπιστων αναλύσεων», είπε ο Νίκος Βούτσης.


 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Κύριε Πρόεδρε καλώς ορίσατε».

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: «Ευχαριστώ πολύ».

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Εγώ σας ευχαριστώ που είστε εδώ».

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: «Σας εύχομαι ό, τι καλύτερο».

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Να είστε καλά. Θα ξεκινήσω με ένα ερώτημα που έρχεται με το που ανακοινώσαμε ότι θα είστε εδώ, από το Twitter, από έναν φίλο που μας παρακολουθεί. Ρωτά: «Ως πότε η κυβέρνηση, νομίζει ότι θα αντέξει η οικονομία ένα τέτοιο κλίμα αβεβαιότητας, καθώς δεν κλειδώνει η αξιολόγηση, παράλληλα με φοροκαταιγίδα;» Ρωτά ο κύριος Αναστάσιος Λαβρέντζος. Εγώ λέω και τα ονόματα».

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: «Είναι προφανές ότι εργαζόμαστε ακριβώς για να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η αβεβαιότητα, μέσα σε ένα θετικό περιβάλλον, για την ίδια την οικονομία σε ορισμένους δείκτες, σε ορισμένες πλευρές. Αυτό που λέμε και υπεραπόδοση εσόδων και πολύ καλό προχώρημα των δεικτών, όπως αναγνώρισαν και όλοι οι διεθνείς παράγοντες. Δηλαδή, δεν βρισκόμαστε ούτε σε μία στασιμότητα, ούτε σε μία αρνητική φάση. Μένουν να γίνουν πράγματα, τα πιο ουσιαστικά για την πραγματική οικονομία, εφόσον βεβαίως, και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα, θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Είναι καλό δηλαδή, το μομέντουμ είναι καλό πιστεύω».

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Όταν λέτε κ. Πρόεδρε ότι θα γίνει πολύ γρήγορα, τι εννοείτε; Και ρωτώ γιατί ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι την 20η Φεβρουαρίου, το Eurogroup το χάνουμε. Και αν χάσουμε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, πολύ φοβούμαι ότι θα χάσουμε στη συνέχεια και το τρένο που περνάει για την ποσοτική χαλάρωση. Ξέρετε τι μου γράφουν εδώ, οι φίλοι που μας παρακολουθούν; Επί ένα χρόνο βρέχει λεφτά στην Ευρώπη μέσω QE, μέσω ποσοτικής χαλάρωσης, κι εμείς, που τα χρειαζόμαστε πιο πολύ από όλους, κρατάμε ομπρέλα».

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: «Και περισσότερο χρόνο βρέχει και είναι ένα από τα στοιχεία που εγώ έχω αποκαλέσει, επιτρέψτε μου, “βρώμικο πόλεμο” για τη χώρα. Διότι δεν είναι δυνατόν μία χώρα η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα, ακριβώς επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα, να τιμωρείται και να είναι έξω από αυτήν την πραγματική, μοναδική ρευστότητα που υπάρχει, ενός τρισεκατομμυρίου περίπου το χρόνο, έτσι; Κι ευτυχώς υπήρξε η επέκταση μέχρι το Δεκέμβριο και νομίζω θα υπάρξει επέκταση και παραπέρα, ενώ γνωρίζετε ότι ο κ. Σόιμπλε διαφωνούσε εν συνόλω με αυτό το πρόγραμμα. Είναι το πρόγραμμα το οποίο έφερε αυτή την ελάχιστη αναπτυξιακή ορμή σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά δεν είναι ότι εμείς κρατάμε ομπρέλα. Κάποιοι βάλανε ομπρέλα πάνω από τη χώρα σε αυτά τα χρήματα, ενώ θα έπρεπε να είναι κατεξοχήν οι χώρες του Νότου ή όσες ήταν σε πρόγραμμα ή εμείς που συνεχίζουμε να είμαστε σε πρόγραμμα. Δεν θα τη χάσουμε».

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Κ. Πρόεδρε, αρχές Μαρτίου είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα συνεχιστεί και σε ποιες χώρες θα απλωθεί αυτό το πρόγραμμα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τον Μάρτιο τον χάνουμε. Και αν χάσουμε τον Μάρτιο, πάμε μετά Ιούνιο, Ιούλιο…»

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: «Ή Μάιο. Ή Μάιο, ή Ιούνιο, Ιούλιο».

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «…Ναι. Οι μήνες αυτοί, κάνουν τη διαφορά. Σας βεβαιώ ότι κάνουν τη διαφορά, γιατί οι επιχειρήσεις, πολλές από αυτές, και το ξέρω γιατί ζω μέσα στην αγορά, περπατάνε πάνω στο σχοινί».

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: «Το γνωρίζουμε, κ. Χατζηνικολάου, και γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάναμε κάθε προσπάθεια, όπως κάνουμε κιόλας, έτσι ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τη δεύτερη αξιολόγηση. Πιστεύω ότι σήμερα, το σύνολο των δηλώσεων που έχουν γίνει και από διεθνείς παράγοντες και εδώ με την παρουσία του κ. Μοσκοβισί, κατατείνει ακριβώς ότι στις 20 Φλεβάρη μπορεί να δοθεί μια ισχυρή ώθηση, με αυτό που ονομάστηκε «παραμέτρους», με τις πολιτικές παραμέτρους οι οποίες μπορούν να καταγραφούν από πλευράς του Eurogroup, που θα είναι και το πράσινο φως, έτσι ώστε μέχρι τις αρχές του Μάρτη που γίνεται η διαδικασία στην οποία αναφερθήκατε, να μπορέσουμε να μπούμε σε αυτό το όχημα. Και νομίζω ότι θα έχουμε θετική έκβαση. Αυτή είναι μια αξιόπιστη, δηλαδή έχω μια αισιοδοξία στη βάση αξιόπιστων, όχι πληροφοριών, αναλύσεων, οι οποίες γίνονται και γίνονται πάνω στο τραπέζι πια, ευτυχώς».

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Έχετε ενημέρωση για το πού είναι, υπάρχουν, ρωτώ, οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές; Τι δεν μπορεί να δεχθεί η ελληνική πλευρά και τι ζητά από την άλλη πλευρά; Και σας ρωτώ γιατί, για παράδειγμα, ο κ. Τσακαλώτος, καθόταν εδώ, στην ίδια θέση που είστε εσείς σήμερα, πριν από δύο μέρες και μου είπε ότι δεν μπορώ να απαντήσω για κάθε μέτρο ξεχωριστά, δηλαδή για το αφορολόγητο και λοιπά, αν δεν ξέρω και τί θετικό μέτρο θα δεχθεί η πλευρά των δανειστών, από αυτά που προτείνουμε. Που είναι οι κόκκινες γραμμές; Δηλαδή, αν δώσουν ένα θετικό μέτρο για τις επιχειρήσεις, εμείς είμαστε έτοιμοι να κόψουμε πάλι συντάξεις ή να πάμε το αφορολόγητο στις 6000 ευρώ;»

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: «Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, νομίζω, σήμερα ήταν σε μία κατεύθυνση που δίνει τροχιοδρομικά αυτό το οποίο αναζητείται και το έχετε δει σε βάθος, ότι δηλαδή, το συνολικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να είναι τέτοιο, που με τα πλην και τα συν να διαμορφώνει ένα πεδίο το οποίο δεν θα είναι πιο αρνητικό, όχι απλά θα είναι βιώσιμο για την οικονομία της χώρας, δεν θα είναι πιο αρνητικό από ότι είναι αυτή τη στιγμή. Και με αυτή την έννοια, η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, με τα λεπτά σημεία τα οποία και ο Ευκλείδης ο Τσακαλώτος σας είχε εντοπίσει, δηλαδή γύρω από ζητήματα τα οποία οριακά μπορεί να έχουν ένα μείον αλλά θα μπορούν να αναπληρούνται και να συμψηφίζονται, να ισοσταθμίζονται από άλλες θετικές εξελίξεις, δίνει ακριβώς το στοιχείο της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Αυτή ήταν η αλλαγή. Θυμάστε, όταν λέγαμε εμείς, εμείς σαν χώρα, ότι χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση και όχι τεχνικά κλιμάκια, αυτό γίνεται τώρα, που δεν θα μπορούσε να γίνει στο Χίλτον, έτσι;»

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως με το ταμείο παρών κ. Πρόεδρε της Βουλής δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση. Αυτό είναι σαφές. Διότι το Ταμείο, αν μετέχει στο πρόγραμμα, γι’ αυτό λέω με το Ταμείο παρών, έχει ένα καταστατικό τόσο αυστηρό που δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις. Και το ερώτημά μου είναι αυτό.

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Επιτρέπει μεγάλα λάθη όμως.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι μεγάλα, τεράστια λάθη!

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Στη θεραπεία, στις εκτιμήσεις..

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακόμα και σήμερα, ως άλλος μπακάλης ο κ. Τόμσεν βγήκε και είπε…άμα κάναμε λάθος θα το διορθώσουμε για τις νέες εκτιμήσεις.

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Διότι κάνανε λάθος όλο το 2016.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως κάνανε λάθος, προέκυψε και από την έκθεση της Κομισιόν ότι κάνανε λάθος. Αλλά το ερώτημά μου είναι. Πως μιλάει για πολιτική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση; Εγώ ακούω όλους τους δανειστές να σας λένε, απευθυνόμενοι προς την Ελληνική Κυβέρνηση ότι χωρίς το Ταμείο χρεωκοπία. Ακούσατε τι είπε ο Ντάισεμπλουμ σήμερα;   

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Εγώ τη δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ την εκλαμβάνω προς το ΔΝΤ. Δηλαδή, αν δείτε την τελευταία παράγραφο της δήλωσης, στη βάση αυτού που λέει για την Ελλάδα, του σκληρού, του οριακού, αναφέρεται στο ΔΝΤ και λέει…για δες αφού λοιπόν θα είναι τόσο άσχημα τα πράγματα διευκρινίστε μας επιτέλους το τι θα κάνετε. Αυτό είναι σαφές. Δηλαδή, βρισκόμαστε στο 2017 κ. Χατζηνικολάου και το ’17 μπορεί να είναι σαν το ’89. Για τη διεθνή κατάσταση και για την Ευρώπη. Είναι τόσο οριακό έτος. Είναι σαφές ότι όλοι μιλάνε με όλους, ότι η πολιτική διαπραγμάτευση φέρνει σε διεργασίες πρωτόγνωρες, αντιφατικές, μεταβατικές, αμήχανες όλους με όλα. Και το ότι είναι παρούσα η Ελλάδα ως πολιτικός πλέον παράγοντας σε αυτήν τη διαπραγμάτευση είναι εξαιρετικά σημαντικό για το Ελληνικό πρόγραμμα, πάντοτε μιλάω για το Ελληνικό πρόγραμμα.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εννοείτε ότι πολιτική διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει στο Eurogroup;

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Στο Eurogroup όχι. Στο Eurogroup θα πάνε όλα έτοιμα κ. Χατζηνικολάου. Ότι είναι να πάει, γι’ αυτό μιλάνε όλοι για τις παραμέτρους, για τις θετικές παραμέτρους και ένα κλίμα που πρέπει να μεταφερθεί στο Eurogroup θα πάει και θα έχει φτιαχτεί από πριν ένα ψήφισμα όπως το λένε, ένα ντοκουμέντο με βάση το οποίο θα δοθεί αυτό το σήμα και πιστεύω πως θα είναι σήμα με θετικό πρόσημο, έτσι ώστε να αρχίσει ύστερα το QE και τα λοιπά.        

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως εγώ βλέπω ότι κάθε φορά που μιλάμε για πολιτική διαπραγμάτευση είτε η Μέρκελ, είτε ο Ντάισελμπλουμ μας φέρνουν στην τρόικα.

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν έγινε τώρα αυτό όμως, αν καταλάβατε. Το καταλάβατε σαφώς. Είναι η πρώτη φορά….

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λόγω των εκλογών τους λέτε αυτό..

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Λόγω του μεγάλου κάδρου των εξελίξεων που σας είπα προηγούμενα. Το 2017, ακριβώς για τα ζητήματα που αναφέρατε και προηγούμενα στο δελτίο σας, επαναφέρει στην επιφάνεια όλα τα κεντρικά διλήμματα της παγκοσμιοποίησης με τον τρόπο που αναπτύχθηκε, των σχέσεων ΗΠΑ – Ευρώπης, των σχέσεων ΔΝΤ – ΗΠΑ, των σχέσεων μέσα στην Ευρώπη, των πολιτικών συσχετισμών μέσα στην Ευρώπη, της αντιμετώπισης του κλίματος των ακροδεξιών δυνάμεων που προφανώς και ανοικτά οδηγούν σε διάλυση την ΕΕ. Αυτά είναι θέματα, τα οποία είναι θέματα πολιτικής. Ουδείς διανοείται να λυθούν είτε στο Χίλτον με τους εκπροσώπους των δανειστών είτε στα Brussel Group, αν θυμάστε.      

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αποκλείεται κύριε Πρόεδρε της Βουλής το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε κάλπες ; Δηλαδή να μη κλειδώσει η αξιολόγηση και να πάμε σε εκλογές; Σας ρωτώ γιατί μια σειρά από κινήσεις έχουν εκλογικό άρωμα, για παράδειγμα ότι κουρεύει τους τόκους των δανείων και επιμηκύνει τους όρους αποπληρωμής των δανείων ο οργανισμός εργατικής κατοικίας. Δεύτερο παράδειγμα,είδα τον υπουργό Εσωτερικών,Πάνο Σκουρλέτη, σήμερα στη Βουλή να κλείνει το μάτι στους συμβασιούχους ότι θα γίνουν αορίστου χρόνου. Αυτά μυρίζουν εκλογές.

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Θα σας δώσω μία απόλυτη και εξαιρετικά ειλικρινή απάντηση κ.Χατζηνικολάου,οι εκλογές για το 2017 οπωσδήποτε  αποκλείονται.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βλέπετε επανάληψη του καλοκαιριού του 2015;

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Κι αυτό αποκλείεται απολύτως κι από το συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το μεγάλο κάδρο, όπως σας είπα προηγούμενα, κι ούτε είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης. Αυτό το οποίο γίνεται, και ερμηνεύω τα στοιχεία τα οποία πράγματι ως έμπειρος δημοσιογράφος παραθέσατε, είναι ότι πλέον  αρχής γενομένης από το τέλος Νοεμβρίου που δόθηκε εκείνο το μέρος του πλεονάσματος, που απεδείχθη ότι πράγματι ήταν πλεόνασμα και δόθηκε προς τους μικροσυνταξιούχους ,εφαρμόζεται πλέον με μια μεγαλύτερη συνέπεια μία μεροληπτική κοινωνική πολιτική, όπου το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης μαζί με αυτό που δόθηκε τον Νοέμβριο, μαζί με την προσπάθεια που έχει γίνει για την ελεύθερη πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ, μαζί με μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τις συνθήκες εργασίας από το ΣΕΠΕ και με μια σειρά από άλλα μέτρα διαμορφώνει ,όχι αυτό που είχε αποκληθεί «παράλληλο πρόγραμμα», αλλά μία εν τοις πράγμασι διακυβέρνηση, η οποία υπήρχε σε μικρότερο βαθμό τον πρώτο χρόνο.

Εξισορροπούνται, δηλαδή ,οι  σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, παραδείγματος χάρη για τους μικρούς ή μεσαίους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Είδατε ότι δόθηκαν 3,5 δισεκατομμύρια στα οφειλόμενα και έχουν μείνει 4 ,που πιστεύουμε ότι κι αυτά θα δοθούν από τα χρήματα που θα πάρουμε στη δεύτερη αξιολόγηση. Είναι ανορθωτικές κινήσεις, για αυτό που λέγαμε η κοινωνία όρθια, έτσι ώστε προς το τέλος του 2017 ,αρχές του 2018 , να βγούμε στις αγορές  και να μπορέσει η χώρα από εκεί και πέρα να αναπτυχθεί και να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση.   

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, φταίνε μόνο οι «κακοί δανειστές», ο «κακός Τόμσεν» ,ο «κακός Ντάισελμπλουμ» και ο «κακός Σόιμπλε» ;Εμείς εδώ τα κάναμε όλα όπως τα συμφωνήσαμε, τρέχουμε τις μεταρρυθμίσεις με τους ρυθμούς που πρέπει, τρέχουμε τις αποκρατικοποιήσεις  ;

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Πιστεύω πως δεν υπήρξε καμία εύλογη καθυστέρηση που να οδήγησε στη τωρινή καθυστέρηση. Δεν υπάρχει καμία ευθύνη από την πλευρά της χώρας μας, το πιστεύω ακράδαντα. Και μιλάω για αυτή τη φάση, μετά την πρώτη αξιολόγηση, μετά το Μάιο. Θυμηθείτε,  για παράδειγμα, ότι το φορολογικό και το ασφαλιστικό ήταν ή μπήκαν επειδή άργησε η πρώτη αξιολόγηση, στην πρώτη αξιολόγηση, είχαν κλείσει. Τα θέματα που εμφανίζονται τώρα , και ως προς αυτό εξ όσων γνωρίζω από τον Ευ. Τσακαλώτο , ο κ. Σόιμπλε λέει ότι «αυτό που έχω υπογράψει δεν το παίρνω πίσω». Παραδείγματος χάρη, για το κρίσιμο  θέμα του ασφαλιστικού, της προσωπικής διαφοράς δεν το παίρνουν πίσω σε ότι αφορά για παράδειγμα τον κ. Σόιμπλε, το ΔΝΤ από την άλλη το ξαναφέρνει. Θέματα που είχαν κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση έρχονται και μας ταλαιπωρούν αυτή τη στιγμή κ. Χατζηνικολάου ,δεν είναι ζήτημα της ελληνικής Κυβέρνησης. Και να σας πω και κάτι άλλο ,τώρα που γίνεται η δημόσια συζήτηση θυμάται κάνεις εάν τα 650 εκατομμύρια τα οποία δόθηκαν στους μικροσυνταξιούχους ήταν κόλλημα για να φτάσουμε στο Φλεβάρη, ουδείς το φέρνει πάνω στο τραπέζι . Ήταν προαποφασισμένο να εξωθηθεί η ελληνική πλευρά σε μια καθυστέρηση, αλλά πλέον οι αντιφάσεις δεν επιτρέπουν να γίνει αυτό που έγινε το 2015.

     

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)