to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 14.02.2017

Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα πύλη του Βιετνάμ στην ΕΕ

Με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων των πολέμων για την ανεξαρτησία του Βιετνάμ και την επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη Χο Τσι Μιν ξεκίνησε τη δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του στο Ανόι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πριν αναχωρήσει για την πόλη Χο Τσι Μιν, το μεγαλύτερο, πληθυσμιακά και βιομηχανικά, κέντρο της χώρας.


Συγκινημένος έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μαυσωλείου του Χο Τσι Μιν: «Αυτή η επίσκεψη είναι ένα όνειρο ζωής για μένα, να αποτίσω φόρο τιμής σε ένα ιστορικό ηγέτη, τον Χο τσι Μιν, ο οποίος οδήγησε τον αγώνα του έθνους για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς του και για την διατήρηση της εθνικής ενότητας και της κυριαρχίας τoυ. Έναν ηγέτη ο οποίος ήταν μια έμπνευση για εμάς».

Ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε επίσης να επισκεφθεί και το σπίτι του στρατηγού Βο Νγκουγιέν Γκιαπ, του ήρωα του πολέμου της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ, ο οποίος ήταν ο διοικητής των Βιετναμέζων στον νικηφόρο πόλεμο κατά των γαλλικών δυνάμεων στο Ντιεν Μπιεν Φου το 1954. Στη συνάντηση που είχε με τον γιο του στρατηγού αυτός του εξέφρασε την βαθιά, όπως τόνισε, εκτίμηση των Βιετναμέζων προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος «στήριξε τον αγώνα της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ εκφράζοντας συνεχώς την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από το Ανόι όπου οι επαφές που είχε χθες, τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, προβλήθηκαν με πηχυαίους τίτλους σε όλα τα πρωτοσέλιδα των βιετναμέζικων εφημερίδων.

Σε συνέντευξή του στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Βιετνάμ, ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας - Βιετνάμ ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη μακρά παράδοση των θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, στο σεβασμό και την υποστήριξή μας στον αγώνα των Βιετναμέζων για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας τους. Επισήμανε επίσης ότι «στις μέρες μας, αναπτύσσουμε την συνεργασία μας σε άλλα πεδία, από την εκπαίδευση έως τον πολιτισμό, την άμυνα και την παροχή τεχνογνωσίας προερχόμενης από την ελληνική ναυτιλία.

Το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Το διμερές εμπόριο αναπτύσσεται πολύ ικανοποιητικά, αφού ο όγκος του έχει τριπλασιαστεί κατά τα προηγούμενα έτη και πλέον, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συζητηθούν όλα τα είδη επιχειρηματικής συνεργασίας και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για επενδύσεις στο Βιετνάμ ή ακόμη και στην Ελλάδα, καθώς και για την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες», πρόσθεσε. Ως προς τα επόμενα βήματα στη διμερή συνεργασία ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Θα προσπαθήσουμε να συστήσουμε ένα επιχειρηματικό φόρουμ, αλλά προηγουμένως, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό συμβούλιο και εν συνεχεία, να συζητήσουμε πολύ συγκεκριμένα σχέδια. Θα προβλέπονται δύο επίπεδα διαβούλευσης. Το πρώτο θα αναφέρεται στην οικονομία γενικώς και το δεύτερο θα επικεντρώνεται στον ρόλο του Βιετνάμ και της Ελλάδας στον κόσμο και πως θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η συνεργασία μας σε διεθνές επίπεδο, όπως στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών».

Στην πόλη Χο Τσι Μιν όπου μετέβη σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών με την ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής του Λαού, Νγκουγιέν Θαν Φόνγκ. Μια συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, κατά την οποία ο κ. Κοτζιάς μίλησε με θερμά λόγια για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και για τις επαφές του στο Ανόι. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα σχέδια διοργάνωσης επιχειρηματικού φόρουμ και την διεύρυνση της οικονομικής και ναυτιλιακής συνεργασίας, καθώς και στην συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει η πύλη του Βιετνάμ στην ΕΕ.

Η πόλη Χο Τσι Μιν είναι το οικονομικό κέντρο του Βιετνάμ με το 25% του ΑΕΠ της χώρας να παράγεται εκεί. Μια ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη, όπου έχουν επενδύσει επιχειρήσεις από 85 χώρες. Σήμερα εκεί δραστηριοποιούνται 250.000 επιχειρήσεις και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσουν τις 500.000 το 2020, όπως εξήγησε ο κ. Φονγκ στον κ. Κοτζιά, επισημαίνοντας ότι το Βιετνάμ έχει τεράστιες επιχειρηματικές προοπτικές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να αξιοποιήσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει το Βιετνάμ, αναφέρθηκε στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, στην τεχνογνωσία που διαθέτουμε σε τομείς όπως αυτός της τουριστικής συνεργασίας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών των δυο χωρών και στις δυνατότητες πολιτιστικής συνεργασίας.

Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα επισκεφτεί το τεχνολογικό πάρκο και το πολεμικό μουσείο της πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)