to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ΕΛΚ επιχείρησε να σαμποτάρει τη συζήτηση για την Ελλάδα: Ο Δημ. Παπαδημούλης μιλάει στο Left.gr

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Αριστέα Βάβουλα και τον Τάσο Γιαννόπουλο λίγο πριν τη συζήτηση που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό ζήτημα


Εν μέσω των διαβουλεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σήμερα, Τρίτη 14/2, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συζήτηση για την Ελλάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή της Κομισιόν και του Συμβουλίου, για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ένας από τους ανθρώπους που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του Ελληνικού Προγράμματος είναι ο  Αντιπρόεδρος (επανεξελέγη πρόσφατα) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. 

«Ο Ντάισελμπλουμ, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, αρνείται να συμμετάσχει στη συζήτηση», σημείωνε πριν τη συζήτηση στο Left.gr ο Δημ. Παπαδημούλης. Όπως τονίζει, «και μόνο το γεγονός ότι στο ΕΚ γίνεται μια δημόσια συζήτηση, ρίχνει ένα φως δημόσιου ελέγχου και λογοδοσίας σε ένα ζήτημα για το οποίο μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις παίρνονταν πίσω από κλειστές πόρτες». 

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσπάθησε, με πρόφαση την προαναγγελθείσα απουσία Ντάισελμπλουμ, να σαμποτάρει τη συζήτηση αλλά μετά τις πιέσεις (και) της ευρωομάδας της Αριστεράς, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί (σ.σ.: ήδη ολοκληρώθηκε). «Για να γίνει αυτή η Ομάδα που ασκεί εποπτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να πειστούν ή να πειθαναγκαστούν όλοι να συμφωνήσουν σε αυτό», αναφέρει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. 

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών πιέζει να προχωρήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Θέλω ακόμα πιο ισχυρό ρόλο για το ΕΚ γιατί, παρ’ ότι έχει την πιο θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα συγκριτικά με τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι ο πιο αδύναμος παίχτης», επισημαίνει ο Δημ. Παπαδημούλης εξηγώντας τις δυσκολίες να χτιστούν συμμαχίες προς όφελος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

«Μαγιά για ευρύτερες συμμαχίες» η πρόσφατη ψηφοφορία στο ΕΚ

Εξηγώντας αναλυτικότερα την άποψή του για τις συμμαχίες, ο Δημ. Παπαδημούλης θυμίζει ότι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δεν ήταν εκ των προτέρων γνωστό το όνομα του προέδρου ως προϊόν συμφωνίας του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλιστών. Ο Αντ. Ταγιάνι τελικά εξελέγη ως επικεφαλής μιας στενότερης συμμαχίας δεξιών και φιλελεύθερων δυνάμεων (ΕΛΚ, Φιλελεύθεροι, Βρετανοί Συντηρητικοί και οι υπερσυντηρητικοί Πολωνοί του Κατσίνσκι) την ώρα που μία «δημιουργήθηκε μαγιά η οποία ψήφισε στον τέταρτο γύρο της πρόσφατης ψηφοφορίας τον Πιτέλα (σ.σ.: Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) και πλέον η πρόκληση είναι αυτή η μαγιά να οδηγήσει σε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία γύρω από συγκεκριμένους στόχους».

Η ήδη διαμορφωμένη «Προοδευτική Συμμαχία», υπάρχει μεν αλλά, όπως σχολιάζει το μέλος της εκτελεστικής της επιτροπής και εκ των συνιδρυτών της, είναι κάτι στενότερο καθώς  «αποτελεί μια συσπείρωση ευρωβουλευτών της Αριστεράς και ευρωβουλευτών από την ‘αριστερά’ των Πρασίνων και την ‘αριστερά’ των Σοσιαλιστών. Η «Προοδευτική Συμμαχία» έχει σαν στόχο τη δημιουργία της πλατιάς συμμαχίας, «ευκαιρία για την οποία είδαμε στην πρόσφατη ψηφοφορία στο ΕΚ. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να σπάσει ο μακροχρόνιος δεσμός της ευρωπαϊκής Δεξιάς με τους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, χρειάζεται πολλή δουλειά γύρω από προοδευτικούς στόχους και αυτή είναι και η πρόκληση για τη δική μας Αριστερά. Χρειάζεται να είναι δυνατή ώστε να μη φοβάται να θέτει τέτοιους στόχους και να συσπειρώνει κι άλλες δυνάμεις γύρω της. Μια αδύναμη ή φοβική Αριστερά δεν μπορεί να χτίσει προοδευτικές συμμαχίες». 

«Αν θέλουμε να αλλάξουν προς μία αριστερή κατεύθυνση τα πράγματα δεν αρκεί μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα η οποία αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. αλλά, πρέπει, οι αντίστοιχες δυνάμεις σε άλλες χώρες να γίνουν πιο δυνατές. Θα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα στην Ελλάδα αν και αυτοί ήταν ισχυρότεροι στις χώρες τους», απαντάει ο Δημ. Παπαδημούλης σε ευρωβουλευτές της Αριστεράς που ασκούν κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. 

Η απειλή της ακροδεξιάς και η στάση του ΔΝΤ μετά την εκλογή Τραμπ

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι ένα «πρότζεκτ» όπου οι αποφάσεις παίρνονται παρασκηνιακά, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία. «Ένας από τους λόγους που υπάρχει μεγάλη αποχή και  μεγάλη αύξηση της λαϊκίστικης άκρας Δεξιάς είναι γιατί η Ευρώπη αποτυγχάνει να προσφέρει τις λύσεις που έχει υποσχεθεί και λειτουργεί με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από έλλειμμα δημοκρατίας», σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης. Σε αυτό το κλίμα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο (απρόβλεπτος) παράγοντας Τραμπ. 

Με φόντο τις πρόσφατες δηλώσεις του προτεινόμενου για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, Τετν Μάλοχ περί Grexit και κατάρρευσης του ευρώ, ο Δημ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει στο Left.gr: «Η εκλογή του Τραμπ αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη, προσθέτει αβεβαιότητα και αστάθεια και είναι ένας παραπάνω λόγος για να κλείσουμε το πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης. Θα περιμένουμε να δούμε τι σημαίνει η εκλογή αυτή για τη στάση των ΗΠΑ μέσα στο ΔΝΤ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό. Το γεγονός ότι ο Μάλοχ θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου persona non grata σημαίνει πολλά». Και σε όσους στην Ελλάδα, ακόμη και από τον χώρο της Αριστεράς, πιστεύουν ότι με αυτούς τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς το σενάριο «δραχμή» είναι καλό πράγμα, ο Δημ. Παπαδημούλης «θέτει το εξής ερώτημα: Αν ήταν καλό το σενάριο για τον ελληνικό λαό, θα το επεδίωκαν παθιασμένα ο Σόιμπλε και οι άνθρωποι του Τραμπ;».

Η διαπραγμάτευση και το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης

Αναλύοντας τη στάση των ακραίων κύκλων των δανειστών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την πρόσφατη θετική δήλωση (του συνήθως ταυτισμένου με τον Σόιμπλε) Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα. «Ακόμα και αυτός, ο σκληρός Ντάισελμπλουμ, που αν και σοσιαλδημοκράτης λειτουργεί πολλές φορές σαν να ανήκει στη συντηρητική οικογένεια, πριν λίγες ημέρες αντέδρασε αυστηρά και απόλυτα στην κριτική του ΔΝΤ λέγοντας "είσαστε υπερβολικοί με την Ελλάδα η οποία έχει επί 4 τρίμηνα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ξεπερνάει στους στόχους". Εγώ προσθέτω σε αυτά που είπε ο Ντάισελμπλουμ ότι το ΔΝΤ έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις και, αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει παραπάνω τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Την ίδια στιγμή, και ενώ οδεύουμε προς το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι πιέσεις στην Ελλάδα εντείνονται. «Δεν υπάρχει αμφιβολία», τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, «ότι ορισμένοι ακραίοι κύκλοι της Δεξιάς, που εκπροσωπούνται και μέσα στο στρατόπεδο των δανειστών, δεν βολεύονται καθόλου με την ιδέα μιας κυβέρνησης Τσίπρα και επενδύουν στο σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Όταν ξανακερδίσαμε τις εκλογές τον Σεπτέμβριο, παρά των επώδυνο συμβιβασμό του τρίτου μνημονίου και τις υποχωρήσεις, άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα». 

Τούτων δοθέντων, οι ακραίες φωνές που καραδοκούν να βάλουν θέμα Grexit στο τραπέζι «είναι συντονισμένες με εσωτερικές δυνάμεις που ποτέ δε συμβιβάστηκαν με το γεγονός ότι με δημοκρατική διαδικασία 2 φορές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νόμιμη κυβέρνηση στον τόπο».

Αυτή η κυβέρνηση έχει φτάσει ξανά σε μία κρίσιμη καμπή: «Αν περάσουμε, έστω και με υποχωρήσεις, τον κάβο της δεύτερης αξιολόγησης και καταφέρουμε να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση, μπαίνουμε σε μία θετική προοπτική ανάπτυξης και ταχύτερης μείωσης της ανεργίας και δυνατότητες, μέσα από την αύξηση της πίτας, να χρηματοδοτήσουμε στόχους του κοινωνικού μας προγράμματος», εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κόσμο, παρά τον πόλεμο, παρά τη φθορά και τα τραβήγματα του χαλιού, να ολοκληρώσουμε και την τελευταία ημέρα της θητείας που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός για να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα  από τους στόχους μας και να ακυρώσουμε το σχέδιο της παρένθεσης͘. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Σόιμπλε να ξαναβάλει στο τραπέζι το σχέδιο για Grexit αλα γερμανικά και  οφείλουμε να πετύχουμε πολλά πράγματα, ακόμα κι αν μερικά χρειαστεί να τα μεταθέσουμε για αργότερα» συμπληρώνει. 

«Το χειρότερο σενάριο είναι οι εκλογές εδώ και τώρα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, με τους Γεωργιάδη Βορίδη στέλνει διαρκώς το μήνυμα ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να πέσει η κυβέρνηση και να έρθουν οι "βολικοί" της ΝΔ που θα κάνουν όλα τα χατίρια στους δανειστές», επαναλαμβάνει ο Δημ. Παπαδημούλης με φόντο και την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γερμανία.

«Δεν είναι αριστερή πολιτική να λες "τα παρατάω" και ας έρθει η οικογένεια Μητσοτάκη επειδή έχει σύνδρομο εξάρτησης από την εξουσία. Αριστερή πολιτική είναι να προσπαθείς, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες,  να καταφέρνεις ό,τι καλύτερο για τον κόσμο που σε ανέδειξε στην κυβέρνηση. Παρά την απογοήτευση του κόσμου, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει να μάχεται γιατί μια ήττα δικιά του θα ήταν ιστορική ήττα για την Αριστερά σε όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο», καταλήγει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)