to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 13.02.2017

Κοινωνία

Τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κοζάνη επισκέπτεται αύριο ο Στ. Πιτσιόρλας

Τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη δυτική Μακεδονία επισκέπτεται αύριο Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.


Ο κ. Πιτσιόρλας φθάνει στην Κοζάνη στις 11:00 και θα περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις της νέας υπερσύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που βρίσκεται στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ, όπου έχουν κατασκευαστεί οι Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Την ξενάγηση και την παρουσίαση των δυνατοτήτων επεξεργασίας απορριμμάτων του νέου εργοστασίου (το πρώτο ΣΔΙΤ που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ στην Ελλάδα), θα πραγματοποιήσουν στελέχη της ιδιωτικής εταιρείας που θα διαχειριστεί το εργοστάσιο (ΕΠΑΔΥΜ) και της διαδημοτικής εταιρίας ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, η οποία εμπνεύστηκε το έργο.

 

Το εργοστάσιο, στο οποίο αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Αυτή η περίοδος διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου και στις 10 Ιουνίου 2017 θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του.

 

Η δυναμικότητα επεξεργασίας απορριμμάτων του εργοστασίου αγγίζει τους 120.000 τόνους ετησίως και θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της δυτικής Μακεδονίας, αλλά θα μπορεί να δέχεται απορρίμματα και από άλλες γειτονικές περιοχές.

 

Η δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας, στην οποία δεν επιβλήθηκαν ποτέ περιβαλλοντικά πρόστιμα από την ΕΕ για χωματερές και κακές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων και με την λειτουργία της ΜΕΑ δίνεται η δυνατότητα στους δήμους «να πετύχουν και να υπερκαλύψουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/31 που προβλέπει επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων σε ποσοστό 65% έως το 2019», όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

 

Το έργο είναι προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ και φορέας υλοποίησης ήταν η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, ενώ η χρηματοδότησή του προήλθε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (13 εκατ. ευρώ), το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας με περίπου 13 εκατ. ευρώ, την Εθνική Τράπεζα που χρηματοδοτεί το κατασκευαστικό ΦΠΑ του έργου (5,6 εκατ. ευρώ) και την Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ και την Ηλέκτωρ (ίδιοι πόροι 17 εκατ. ευρώ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)