to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 13.02.2017

Πολιτική

Η επίσκεψη Κοτζιά στο Ανόι σηματοδοτεί την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Βιετνάμ

Την κοινή βούληση για άμεση διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Βιετνάμ σε όλα τα επίπεδα, επισφράγισε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Ανόι, κατά την επέτειο των 10 χρόνων από το άνοιγμα ελληνικής πρεσβείας στη βιετναμέζικη πρωτεύουσα και 40 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.


   Από τις συνομιλίες που είχε σήμερα το πρωί, σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Κοτζιάς με τον Βιετναμέζο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φαμ Μπιν Μίνχ διαφάνηκε η αμοιβαία πρόθεση για εντατικοποίηση των επαφών που θα προωθήσουν τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, από τον οικονομικό, εμπορικό, ναυτιλιακό, έως τον τουριστικό και πολιτιστικό.

   Αξιοσημείωτη είναι και η συμφωνία προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών στα πολυμερή φόρα -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) με την ΕΕ και της Συνάντησης Ασίας-Ευρώπης (ASEM)ASEAN-ΕΕ- με το Βιετνάμ να δηλώνει ότι είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως πύλη για την περαιτέρω προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ASEAN, καθώς και ΕΕ και ASEAN, αλλά και η Ελλάδα το ίδιο για το Βιετνάμ, στις σχέσεις του με την ΕΕ, λειτουργώντας ως θύρα προς την Ευρώπη. Το ίδιο σημαντικά ήταν και η προσήλωση και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου που βρήκαν σύμφωνους τους δύο υπουργούς Εξωτερικών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς και τα περιφερειακά ζητήματα της Ασίας αλλά και της Μ. Ανατολής.

   «Σεβόμαστε το Βιετνάμ και τη γενναία ιστορία του, και για μένα είναι ένα όνειρο ζωής που βρίσκομαι εδώ και πολύ χαρούμενος που είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται το Βιετνάμ» είπε ο κ. Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μινχ.

    «Μεγαλώσαμε σαν μαθητές και φοιτητές εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον βιετναμέζικο λαό» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το Βιετνάμ είναι συνώνυμο της εθνικής αντίστασης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εκφράζει τις υψηλότερες αξίες του ανθρώπου για την προστασία τη ανθρώπινης ζωής και της εθνικής κυριαρχίας».

   «Αυτός είναι και ο λόγος» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «για τον οποίο προετοιμαζόμαστε, προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ, σε όλα τα πιθανά πεδία, από τις επιχειρήσεις και τη ναυτιλία έως την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να γίνουμε, για το Βιετνάμ, η πύλη προς την ΕΕ» σημείωσε.

    «Το Βιετνάμ και η Ελλάδα» τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Μινχ «έχουν μοιραστεί σαράντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων και από τότε έχουμε δει πολύ θετική ανάπτυξη στη διμερή συνεργασία μας». Θέλησε δε να ευχαριστήσει «ιδιαίτερα τους Έλληνες για την πολύτιμη υποστήριξή τους, κατά το παρελθόν, στον αγώνα μας για εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, αλλά και για τη σημερινή ανάπτυξη του έθνους».

   Ο Βιετναμέζος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον κ. Κοτζιά «πολύ εποικοδομητικές με φιλικό και πολύ ειλικρινή και ανοιχτό τρόπο» και εξέφρασε την ιδιαίτερη, όπως είπε, εκτίμησή του για την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Ανόι. Τόνισε ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να εξεταστεί, τόσο η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, όσο και η χάραξη για τη μελλοντική κατεύθυνση της διμερούς συνεργασίας.

   «Πιστεύουμε» πρόσθεσε ο κ. Μινχ «ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε περισσότερο την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών και τους μηχανισμούς διαλόγου» στο πλαίσιο μάλιστα της αμοιβαίας βούλησης και συμφωνίας για περαιτέρω διεύρυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς, όπως είπε, «μολονότι διαπιστώθηκε ότι το διμερές εμπόριο έχει τριπλασιαστεί από το 2010, παραμένει χαμηλό και θα πρέπει να ενισχυθεί, για την περαιτέρω βελτίωση, η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας, όπου τόσο το Βιετνάμ και η Ελλάδα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον».

   Πλούσια ήταν η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών. Οι δύο άνδρες, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, συμφώνησαν να ξεκινήσει η συνεργασία σε θέματα πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των ΥΠΕΞ δύο χωρών, μία χώρα ανά έτος, καθώς και να προχωρήσουν οι οικονομικές συμφωνίες ναυτιλιακής συνεργασίας, αλλά και να εξεταστεί το πεδίο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, όπως και η συνεργασία μεταξύ πόλεων και λιμένων που θα μπορούσαν να αδελφοποιηθούν.

   Συζητώντας το ζήτημα της πολιτιστικής και μορφωτικής συνεργασίας, ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα διαθέσει δύο υποτροφίες προς Βιετναμέζους φοιτητές για να σπουδάσουν σε τμήματα ευρωπαϊκών σπουδών και διεθνών σχέσεων σε ελληνικά πανεπιστήμια.

   Βούληση των δύο πλευρών είναι να υπάρξει στο προσεχές μέλλον συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.

   Ο κ. Μινχ ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά για την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον Βιετναμέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)