to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 06.02.2017

Κοινωνία

Γενική Συνέλευση, έστω και στο πεζοδρόμιο!

Όπως καταγγέλλει ο Συλλόγος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απάντησε με μπάρες και λουκέτα, στο δικαίωμα των εργαζομένων να συναποφασίσουν τις κινήσεις τους στην προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, μετά και τη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου την Πέμπτη 26/1 και τελικά η συνέλευση έγινε σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου!


(η φωτογραφία από το σχετικό ρεπορτάζ του left.gr)

Πραγματοποιήθηκε τελικά η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα έστω και στο πεζοδρόμιο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι βρήκαν μπροστά τους κλειδωμένες πόρτες και σεκιούριτι, μέσα στο κτίριο που εργάζονται, όταν προσπάθησαν να κάνουν συνέλευση μετά το τέλος της βάρδιας τους.

Όπως αναφέρουν, επειδή δεν δόθηκε άδεια χρήσης μίας από τις αίθουσες ή του κυλικείου, η συνέλευση τελικά πραγματοποιήθηκε  στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου με τους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν να συμμετέχουν για περίπου δύο ώρες στην διαδικασία. Μίλησαν για το αίσθημα προσβολής από το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα τους αντιμετωπίζει ως ξένο σώμα, σαν να έχουν διαπράξει έγκλημα, δεν αναγνωρίζει και δεν σέβεται στοιχειώδεις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

«Αν και υψώνονται εμπόδια, οργανωνόμαστε και συνεχίζουμε στην ίδια πορεία που χαράξαμε με την ίδρυση του Σωματείου μας. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ακόμα πιο συχνή και πιο άμεση την επικοινωνία μεταξύ μας, να αναδείξουμε όσο γίνεται καλύτερα τα δίκαια αιτήματά μας και να τα διεκδικήσουμε συλλογικά και δυναμικά», υπογραμμίζουν. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Συναδέλφισσες, -οι,

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας η οποία είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 2/2/2017. Στη διάρκεια της συνέλευσης έγινε απολογισμός δράσης του Συλλόγου μας για την  χρονιά  που πέρασε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι έγιναν:

·         Κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και συμμετοχές στην γενική απεργία ΓΣΕΕ, στις συγκεντρώσεις Πρωτομαγιάς και ΔΕΘ.

·         17 συναντήσεις επίλυσης εργατικής διαφοράς σε Επιθεωρήσεις Εργασίας

·         6 τριμερείς συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας

·         15 τουλάχιστον συναντήσεις με τις διοικήσεις των εταιρειών

·         Συμμετοχή στο συνέδριο Ο.Ι.Υ.Ε και Ε.Κ.Α.

·         Συμμετοχές σε δύο (2) διεθνή συνέδρια, (Δουβλίνο, Βρυξέλλες)

·         52 τουλάχιστον συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.α.

Έγινε ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, κα Αχτσιόγλου, για τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση και την δέσμευση για περαιτέρω εξέταση των θεμάτων μας και νέα επικοινωνία.

Πλήθος επιστολών έχουν σταλεί προς τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στις οποίες αναλύεται διεξοδικά η πραγματική κατάσταση, το γεγονός δηλαδή ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς συμβάσεις, ότι οι συμβάσεις εργολαβίας με τις εταιρείες είναι εικονικές. Μετά την εθελούσια έξοδο καλούμαστε να καλύψουμε τα κενά, αναλαμβάνοντας, ανεπίσημα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ευθύνες προϊσταμένου. Μετά τις αναγκαίες ανακατατάξεις και αφού οριστούν οι προϊστάμενοι στις αντίστοιχες, θέσεις θα επιβαρυνθούμε με το καθήκον να τους ενημερώσουμε σχετικά με το αντικείμενο της Υπηρεσίας και να τους εκπαιδεύσουμε  σε αυτό  ώστε να γίνουν προϊστάμενοί μας (!) όπως άλλωστε συνέβη και στις προηγούμενες δύο εθελούσιες.

Τονίστηκε η ανάγκη μεγαλύτερης συσπείρωσης και κοινής δράσης, συλλογικής αντίδρασης ειδικά σε περιπτώσεις όπως απολύσεις συναδέλφων οπότε θα πρέπει να κινητοποιούμαστε όλοι μαζί και συντονισμένα με στάσεις εργασίας κλπ. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να οργανωθούν μορφές δράσεις και συλλογικής διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι εισπράττουμε αδιαφορία και άρνηση από τον πραγματικό μας εργοδότη που δεν είναι άλλος από την Τράπεζα.

Δεν ξεχνάμε ότι αυτός ήταν ο τρόπος που τελικά καταφέραμε αυτό που φαινόταν ανέλπιστο και αδύνατο εδώ και 10 χρόνια, δηλαδή την μετατροπή των συμβάσεων της εταιρείας Mellon από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Επειδή δεν δόθηκε άδεια χρήσης μίας από τις αίθουσες ή του κυλικείου, η συνέλευση πραγματοποιήθηκε  στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου με τους συναδέλφους που συγκεντρώθηκαν να συμμετέχουν για περίπου δύο ώρες στην διαδικασία. Μίλησαν για το αίσθημα προσβολής από το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα μας αντιμετωπίζει ως ξένο σώμα, σαν να έχουμε διαπράξει έγκλημα, δεν αναγνωρίζει και δεν σέβεται στοιχειώδεις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Αν και υψώνονται εμπόδια, οργανωνόμαστε και συνεχίζουμε στην ίδια πορεία που χαράξαμε με την ίδρυση του Σωματείου μας. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ακόμα πιο συχνή και πιο άμεση την επικοινωνία μεταξύ μας, να αναδείξουμε όσο γίνεται καλύτερα τα δίκαια αιτήματά μας και να τα διεκδικήσουμε συλλογικά και δυναμικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)