to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εσωκομματικές αντιδράσεις για τη γραμμή "βάστα, Σόιμπλε" του Κυρ. Μητσοτάκη

Διλήμματα και φόβοι ενώπιον της αξιολόγησης


Δημοσίως, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που “παλεύει” προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ώστε να “κλείσει” ο ίδιος, “προθυμότερος” ων, την αξιολόγηση. Στο παρασκήνιο, όμως, το σκηνικό εμπλοκής και η παρατεταμένη αναμονή στις διαπραγματεύσεις, όπως επίσης και οι ακραίες αξιώσεις μέρους των δανειστών, μόνο φόβους και διλήμματα προκαλούν στην Ν.Δ. και την ηγεσία της.

Η πολιτική πίεση που υπέστη η Ν.Δ. την περασμένη εβδομάδα ήταν έντονη και υπογείως πυροδότησε γκρίνιες και παρασκηνιακές αντιδράσεις. Κι αυτό διότι το “εθνικό μέτωπο κατά των παράλογων μέτρων” δεν διατυπώθηκε ως ιδέα μόνο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη ούτε εκφράστηκε ως πρόκληση - πρόσκληση από τον Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Πέραν αυτών, ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές ότι η αξίωση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι κάτι “πρωτόγνωρο και ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κοινοτικό και διεθνές Δίκαιο” έστειλε δις, από την Πορτογαλία, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, προκαλώντας εξ αντικειμένου εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σιωπή λόγω δανειστών

Η πολιτική πίεση την οποία υπέστη ο Κυρ. Μητσοτάκης εκφράστηκε με μία μόλις λέξη, που ψέλλισε πολύ προσεκτικά στην ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: έκανε λόγο για “υπερβολικές απαιτήσεις” των δανειστών, προκειμένου να αποκρούσει τις κατηγορίες πως τηρεί σιγήν ιχθύος. Όμως, ακόμη κι έτσι, τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. όσο και όλα τα “γαλάζια” στελέχη, όλη την περασμένη εβδομάδα, προσπαθούσαν να πείσουν ότι οι αξιώσεις του άξονα ΔΝΤ - Σόιμπλε αποτελούν... ευθύνη της κυβέρνησης. “Αναρωτιέμαι γιατί οι δανειστές δεν ζητούσαν μέχρι πέρυσι μέτρα για μετά το 2019; Δεν έχετε καμία δικαιολογία πλέον”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας τον Αλ. Τσίπρα “αποκλειστικά υπεύθυνο που ζητούνται νέα μέτρα”. “Αυτό όμως είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας και ανικανότητας. Το τίμημα της τραγικής σας ανικανότητας και της βαθιάς άρνησης να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., επιχειρώντας να παρουσιάσει στην κοινωνία το εξής “αφήγημα”: οι δανειστές δεν φταίνε για τις εμμονές τους, αλλά απλώς δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση επειδή δεν... είναι “μεταρρυθμιστική”. Εξ ου και όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναλάμβανε διαρκώς ότι “η χώρα έχει ανάγκη μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση”.

Ωστόσο, η έντονη προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να “αθωώσει” τους ακραίους εκ των δανειστών για τις επίσης ακραίες αξιώσεις τους, “παραβλέποντας” την υπέρβαση όλων των “μνημονιακών” στόχων, δεν προκύπτει μόνο ως ανάγκη του Κυρ. Μητσοτάκη να πιέσει ολοένα και περισσότερο την κυβέρνηση, για να μεγεθύνει την κυβερνητική φθορά. Ταυτοχρόνως, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει να επιδιώκει την “εύνοια” των εν λόγω “ακραίων” - και δη του Βερολίνου. Κατά συνέπεια, μία εβδομάδα πριν τα κρίσιμα ραντεβού του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα μπορούσε, βάσει του πολιτικού σχεδίου της οδού Πειραιώς, να “καταδικάσει” τα προληπτικά μέτρα που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση.

Εσωτερικές αντιδράσεις

Σε κάθε περίπτωση, παρά την ανυποχώρητη βούληση του Κυρ. Μητσοτάκη να κερδίσει πρώτα την εύνοια του Βερολίνου (όσο για τον λαό... βλέπουμε), στο εσωτερικό της Ν.Δ. οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά ευθύγραμμες είναι. Στελέχη της “λαϊκής Δεξιάς” αλλά και της “καραμανλικής” πτέρυγας αποφεύγουν σκοπίμως στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να επαναλαμβάνουν την “καραμέλα” περί της “ανάγκης” για εκλογές. Παράλληλα, στο παρασκήνιο ασκείται σκληρή κριτική στον πρόεδρο της Ν.Δ., ενώ ακούγονται και οι πρώτες φωνές περί “νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης του κόμματος” - φωνές που έγιναν αισθητές στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, προ δύο εβδομάδων. Και, όπως όλα δείχνουν, εφόσον η ηγεσία της Ν.Δ. εμμείνει στην ίδια γραμμή, οι προαναφερθείσες φωνές ήταν μόνο η αρχή...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)