to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 01.02.2017

Πολιτική

Αντ. Μπαλωμενάκης: Τεκμηριωμένες στο πόρισμα παραβατικές συμπεριφορές και κακουργηματικές πράξεις (βίντεο)

«Το επιχείρημα τους ότι δεν ανιχνεύτηκαν πολιτικές ευθύνες, όπως ισχυρίζονται, το λένε με ανακούφιση για να υποβαθμίσουν το εγχείρημα της διαπλοκής. Σκόπιμα καλλιεργήθηκε η σύγχυση. Πολιτικές ευθύνες και προέκυψαν και τεκμηριώθηκαν, υπάρχουν στο πόρισμα και συμπλέκονται με ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων που υπέγραψαν τα δάνεια και φρόντισαν να μην υπάρχουν αποδείξεις»


«Δεκάδες περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών που εμπεριέχονται τεκμηριωμένα στο πόρισμα, αποτελούν μέρος της τοιχογραφίας του συστήματος της διαπλοκής. Αποδεικνύουν ακράδαντα τις σχέσεις εξάρτησης της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας, την υπόγεια διακλάδωση που συνέδεε τα κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τις τράπεζες».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, που ερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης από τράπεζες, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ανοίγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τη συζήτηση επί του πορίσματος.

«Η απόφαση για συγκρότηση της Εξεταστικής αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στη δέσμευση της να ερευνήσει και να πατάξει την διαπλοκή. Το ξερίζωμα της διαπλοκής για το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και παραμένει βασικό πρόταγμα», ανέφερε ο κ. Μπαλωμενάκης.

«Βρίθουν στο πόρισμα και είναι τεκμηριωμένες, οι παραβατικές συμπεριφορές και οι κακουργηματικές πράξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, άσκησε σκληρή κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους τεράστιες ευθύνες για «σκανδαλώδεις δανεισμούς» και υπογραμμίζοντας ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, συνδέονταν με υπόγειες διακλαδώσεις με τις τράπεζες και τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ τους απέδωσε «καθεστωτικού τύπου αντίληψη, που τους οδήγησαν και σε συμπεριφορές ποινικά κολάσιμες».

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπαλωμενάκης, κατά παράβαση της νομοθεσίας και των τραπεζικών όρων και κριτηρίων αποδείχτηκε ότι γινόταν ο δανεισμός, τόσο στα δύο κόμματα, όσο και σε ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι «λειτούργησε ένα τρίγωνο διαπλοκής που πήρε γενικευμένο χαρακτήρα».

«Το επιχείρημα τους ότι δεν ανιχνεύτηκαν πολιτικές ευθύνες, όπως ισχυρίζονται, το λένε με ανακούφιση για να υποβαθμίσουν το εγχείρημα της διαπλοκής. Σκόπιμα καλλιεργήθηκε η σύγχυση. Πολιτικές ευθύνες και προέκυψαν και τεκμηριώθηκαν, υπάρχουν στο πόρισμα και συμπλέκονται με ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων που υπέγραψαν τα δάνεια και φρόντισαν να μην υπάρχουν αποδείξεις», επεσήμανε.

Ο κ. Μπαλωμενάκης, μίλησε ακόμα για ποινικές ευθύνες όσων κατονομάζονται στο πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη, οι οποίοι, όπως είπε, ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο της ΑΤΕ με τους διορισμένους προέδρους που ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

«Όσοι κατονομάζονται θα κληθούν για εξηγήσεις από τη δικαιοσύνη, είτε ως αυτουργοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί. Το μέτωπο κατά της διαπλοκής και η προσπάθεια για το ξερίζωμά της είναι σταθερά ανοιχτό για την κυβέρνηση και έχει απόλυτη προτεραιότητα».

Τέλος ο κ. Μπαλωμενάκης κατηγόρησε την ΝΔ ότι επικράτησαν σε αυτήν ακραίες απόψεις και την κάλεσε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν υπήρξαν ή όχι παρανομίες, τονίζοντας ότι η αναφορά της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιτομή της διαπλοκής, αν δεν ήταν τόσο θλιβερή, θα ήταν κωμική.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, μίλησε «για άπειρες πολιτικές ευθύνες, αλλά και ποινικές σε πρόσωπα που εμπλέκονταν στις δανειοδοτήσεις, που προέκυψαν από την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής, μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα έγγραφα που είχαν σταλεί και πρέπει να διερευνηθούν», εστιάζοντας κυρίως την κριτική του σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που όπως είπε, «πήραν όλα τα προηγούμενα χρόνια περίπου 700 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις του Έλληνα φορολογούμενου».

Ακόμα, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για πόρισμα «παρακαταθήκη, που δεν μπορεί να ακυρωθεί από κανέναν, άσχετα με το αν δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικούς».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)