to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα Δημοκρατία: Κωδικός «ή τώρα ή ποτέ»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ποντάρει στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και στέλνει μηνύματα "προθυμίας" για σκληρά μέτρα στους δανειστές


“Ή τώρα ή ποτέ”: η φράση αυτή κωδικοποιεί το σκεπτικό, βάσει του οποίου ο Κυρ. Μητσοτάκης ποντάρει καθημερινά στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Αθήνας - δανειστών, στον προσεταιρισμό των “ακραίων” της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αλλά και στην πρόκληση αστάθειας και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Ταυτόχρονα, όμως, η προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. να τορπιλίσει τις εν εξελίξει συζητήσεις στο πλέον κρίσιμο σημείο τους αποκαλύπτει και τον φόβο που επικρατεί στην οδό Πειραιώς: ότι, δηλαδή, αν ο Κυρ. Μητσοτάκης καταφέρει να γίνει ο “αγαπημένος” ΔΝΤ - Βερολίνου, μπορεί να τού ζητηθούν άλλα πράγματα από αυτά που ο ίδιος είναι διατεθειμένος να δώσει...

Ήδη από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, πριν γίνουν γνωστές οι διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών σχετικά με την προ-νομοθέτηση μέτρων για... το 2019, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε να αποστέλλει μηνύματα στους «ακραίους», δεσμευόμενος για την “προθυμία” του να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις -με το βλέμμα στραμμένο και στο ραντεβού που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ στις 13 Φεβρουαρίου.

“Δεν μας ενδιαφέρουν τα όποια προνόμια της διακυβέρνησης, αλλά οι ευθύνες της. Γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος για τη χώρα είναι μεγάλος και τα διακυβεύματα για το μέλλον ακόμα μεγαλύτερα. Είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε τις βαριές αυτές ευθύνες” επισήμανε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε, επιπροσθέτως, έτοιμος να αναλάβει και το βάρος “των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων” στέλνοντας σαφές μήνυμα εκτός συνόρων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμάκωσε την τακτική του μία ημέρα αργότερα σχολιάζοντας με δήλωσή του το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και δηλώνοντας... “έτοιμος” για όλα. “Είμαι έτοιμος. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε, με αξιόπιστο και αξιοπρεπή τρόπο, τον δύσκολο, αλλά καλό αγώνα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μας” τόνισε καλώντας τον Αλ. Τσίπρα, “αφού δεν μπορεί”, “να δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να αποφασίσουν”.

Σιγή ιχθύος

Πάντως, η “γαλάζια” τακτική της αποσταθεροποίησης και του “σαμποτάζ” της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης έχει γκρίζες ζώνες, που προβληματίζουν αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αφενός “αθωώνει” τους ακραίους των δανειστών καταλογίζοντας στην κυβέρνηση τις “καθυστερήσεις", αφετέρου δεν παίρνει θέση για τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές -καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση ότι... δεν “κλείνει” τη συμφωνία.

Αυτή η “αφωνία” συναντά αρκετές -υπόγειες, προς το παρόν- αντιδράσεις, καθώς πολλά “γαλάζια” στελέχη θα ήθελαν μία σαφή δήλωση της ηγεσίας πως διαφωνεί με το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Φόβοι και σενάρια

Μια τέτοια δήλωση, βεβαίως, αντίκειται στην προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να πείσει τους δανειστές ότι ο ίδιος θα ήταν “ευκολότερος” συνομιλητής και... πρόθυμος διεκπεραιωτής. Αυτός, άλλωστε είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Ν.Δ. ποντάρει “τα ρέστα του” στη μη εκπλήρωση της αξιολόγησης: πρόκειται για την τελευταία διαπραγμάτευση που περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα και, ως εκ τούτου, αν ξεπεραστούν οι διαφωνίες, το “αφήγημα” της κυβέρνησης (ποσοτική χαλάρωση, ανάκαμψη οικονομίας, έξοδος στις αγορές) θα επιβεβαιωθεί και η Ν.Δ. θα... χάσει την ευκαιρία να διεκδικήσει εξουσία.

Ταυτόχρονα ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει έναν ακόμη λόγο -και φόβο- να κρατά διακριτικές αποστάσεις από τη συζήτηση περί μέτρων: στο επιτελείο του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φοβούνται πως οι δανειστές δεν θα προσπαθήσουν να τον “σπρώξουν” στην εξουσία, αλλά θα του ζητήσουν να στηρίξει νέα μέτρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Κι όσο κι αν η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ψηφίσει τέτοια μέτρα ή να προστρέξει στις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι φόβοι στην οδό Πειραιώς παραμένουν ενεργοί...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)