to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 29.01.2017

πηγή: dailythess.gr

Κοινωνία

Από τα τρένα στο στρατόπεδο του θανάτου: μια περιήγηση στα μαρτυρικά μονοπάτια της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία της πόλης στο συνοικισμό Χιρς, στη μοναδική εβραϊκή συναγωγή που επέζησε στην κατοχή, τη συναγωγή Μοναστηριωτών και στην πλατεία Ελευθερίας, όπου εκεί στις 11 Ιουλίου του 1942 ξεκίνησε το μαρτύριο των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.


Το Σάββατο 27 Γενάρη 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Άουσβιτς, το μεγαλύτερο στρατόπεδο θανάτου στη ναζιστική Ευρώπη. Εκεί βρίσκει περίπου 7.000 εξαθλιωμένους κρατούμενους, που είχαν παρατήσει οι ναζί, τους οποίους και αφήνει ελεύθερους. Πάνω από 6.000.000 άνθρωποι εξοντώθηκαν στα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν δημιουργήσει οι Γερμανοί φασίστες, από τους οποίους 1,3 εκ. στο Άουσβιτς. Ανάμεσά τους και 55.000 Έλληνες Εβραίοι.

Στις 15 Μαρτίου του 1943 ξεκινάει από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο που έστειλε Εβραίους στο στρατόπεδο του θανάτου. Ακολούθησαν πολλά ακόμη μέχρι τον Αύγουστο του ’43. Από εκεί ξεκίνησε σήμερα την περιήγηση του με τίτλο «Από τις γειτονιές των ανθρώπων στους μαρτυρικούς τόπους» ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης. Τη βόλτα μνήμης που γίνεται για Πέμπτη χρονιά διοργάνωσε φέτος το νεοσύστατο Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης «Βαρδάρης».

evraioi_periigisi_3

evraioi_periigisi_4

Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία της πόλης στο συνοικισμό Χιρς, στη μοναδική εβραϊκή συναγωγή που επέζησε στην κατοχή, τη συναγωγή Μοναστηριωτών και στην πλατεία Ελευθερίας, όπου εκεί στις 11 Ιουλίου του 1942 ξεκίνησε το μαρτύριο των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Δείτε στη συνέχεια τις δηλώσεις του Γ. Γκλαρνέτατζη για τη σημερινή περιήγηση:

Αφετηρία της περιήγησης υπήρξε ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, ο οποίος το 1888 συνέδεσε την Ελλάδα με την Ευρώπη. Από εκεί ξεκινούσαν τα τρένα για το Άουσβιτς…

Ακολουθούν βίντεο με αποσπάσματα από την περιήγηση στη συνοικία Χίρς, η οποία δημιουργήθηκε το 1893 (βίντεο 3), από την περιοχή του Βαρδαρίου ή την Μπάρα που σημαίνει λάσπη (βίντεο 4) και την περιοχή Ρεζί Βαρδάρ που πήρε το όνομα της από ένα εργοστάσιο (βίντεο 5)…

Το διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την ημέρα μνήμης των θυμάτων Ολοκαυτώματος (27/1) που διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης «Βαρδάρης» θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στις 19:00, στην ΕΔΟΘ (Προξ. Κορομηλά 51, ημιόροφος) με την εκδήλωση-συζήτηση: “Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στην Κατοχή: από τις λεηλασίες στην εξόντωση”.
Εισηγητές θα είναι οι:
– Ρένα Μόλχο (Rena Molho), «Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων για την εκτόπιση και την λεηλασία των Ελλήνων Εβραίων στη Θεσσαλονίκη»
– Μαρία Καβάλα, «Οι εκτελέσεις Εβραίων στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια της Κατοχής. Πολιτική αντιποίνων και φυλετισμός»
– Ιωσήφ Βαένα (Iosif Vaena), «Ιστορία και μικροϊστορία: Οι περιπέτειες του πολυέλαιου της συναγωγής Σαρφατή πριν και μετά την λεηλασία του κατά την διάρκεια της Κατοχής»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)