to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 24.01.2017

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναφορά του Δ. Καμμένου: «Ούτε αόρατο χέρι υπάρχει, ούτε τίποτα μπορεί να μείνει κρυφό από τη δικαιοσύνη»

«Το σύνολο του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία τώρα έχει τον λόγο. Ούτε αόρατο χέρι υπάρχει, ούτε τίποτα μπορεί να μείνει κρυφό από τη δικαιοσύνη. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο!», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αναφορά του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί «αόρατου χεριού» που πραγματοποίησε αλλαγές, «αφαιρώντας και προσθέτοντας παραγράφους στο πόρισμα της Επιτροπής», αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις από άλλα κόμματα - «Όσοι συμμετείχαν στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής γνωρίζουν ότι το τελικό εισηγητικό κείμενο της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής δόθηκε στους εισηγητές των κομμάτων τη Δευτέρα το μεσημέρι, όπως και τα κείμενα των άλλων κομμάτων», επισημαίνει ο Δημ. Μπαλωμενάκης


«Το σύνολο του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία τώρα έχει τον λόγο. Ούτε αόρατο χέρι υπάρχει, ούτε τίποτα μπορεί να μείνει κρυφό από τη δικαιοσύνη. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο!», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αναφορά του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αντιπροέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, περί «αόρατου χεριού» που πραγματοποίησε αλλαγές, αφαιρώντας και προσθέτοντας παραγράφους στο πόρισμα της Επιτροπής, αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις από άλλα κόμματα.

«Όσοι συμμετείχαν στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής γνωρίζουν ότι το τελικό εισηγητικό κείμενο της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής δόθηκε στους εισηγητές των κομμάτων τη Δευτέρα το μεσημέρι, όπως και τα κείμενα των άλλων κομμάτων. Τώρα η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει εις βάθος όσα έφερε στο φως η εξεταστική. Της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη», σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντ. Μπαλωμενάκης.

 

Μιλώντας νωρίτερα στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, ο Δ. Καμμένος, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι «η αλλαγή που έγινε για το Πρώτο Θέμα (σ.σ. για το συγκεκριμένο κεφάλαιο του πορίσματος) είναι περίεργη. Θα τα πω όλα. Λέω την αλήθεια. Υπήρχε ένα αόρατο χέρι που το αφαίρεσε αυτό». 

«Εξηγήσεις» ζητεί η Ν.Δ.

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για επιβεβαίωση από τον Δ. Καμμένο της «ύπουλης και μεθοδευμένης παρέμβασης στο πόρισμα για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ».

«Ο κ. Δημήτρης Καμμένος καταγγέλλει την ωμή παρέμβαση ενός “αόρατου χεριού” στο πόρισμα της επιτροπής της Βουλής που "αφαίρεσε και πρόσθεσε” παραγράφους. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι ήδη υπόλογοι στον ελληνικό λαό και οφείλουν να δώσουν άμεσα εξηγήσεις», συμπληρώνει η Ν.Δ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ:

«Κόλαφο για τη δημοκρατία και τους θεσμούς» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις καταγγελίες Δ. Καμμένου, για παρεμβάσεις και «αόρατα χέρια» από κέντρα εκτός της εξεταστικής επιτροπής είναι κόλαφος για την Δημοκρατία και τους θεσμούς.

«Τι έχει να απαντήσει το Μαξίμου και ο κ Τσίπρας;», διερωτάται το ΠΑΣΟΚ, μέσω του εκπροσώπου του, Παύλου Χρηστίδη.

ΔΗΜΑΡ: Μείζον ζήτημα

«Οι αναφορές του βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και Αντιπροέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για "ένα αόρατο χέρι” που αφαιρούσε και πρόσθετε παραγράφους στο πόρισμα της Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ συνιστούν μείζον ζήτημα και αναδεικνύουν ακόμη πιο έντονα το θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο πλαίσιο της Επιτροπής», σχολιάζει από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά. «Αν αυτά τα οποία καταγγέλλονται, έχουν συμβεί, πρόκειται όχι για απλή παραβίαση της κοινοβουλευτικής τάξης αλλά για μια ανεπίτρεπτη παρέμβαση που ξεπερνά κάθε όριο με στόχο την αλλοίωση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής εναντίον συγκεκριμένων ΜΜΕ.  Αφού δεν ήθελαν να απαντήσουν στην αντιπολίτευση, τώρα δεν τους μένει παρά να απαντήσουν και να διερευνήσουν άμεσα τις πρωτοφανείς καταγγελίες του κυβερνητικού βουλευτή», συμπληρώνει η ΔΗΜΑΡ.    

Θυμίζουμε τι ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για τα δάνεια του Πρώτου Θέματος:

Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα του Θέμου Αναστασιάδη, όπως προέκυψε από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ακολούθησε διαφορετικό πλην εξίσου νομικά ελεγχόμενο «μονοπάτι» αναφορικά με τις αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις της.

Ο Όμιλος Πρώτο Θέμα είναι χαρακτηριστική περίπτωση που «ξεκίνησε» και «στήθηκε» με «περίεργα» τραπεζικά δάνεια, παραβιάζοντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και το σύνολο των τραπεζικών κανόνων και κυρίως των κανονισμών πιστοδοτήσεων και πίστης.

Παρά το γεγονός ότι στην κατάθεσή του ο κ. Αναστασιάδης θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εμφανιζόμενος ως τηλεδιασκεδαστής στην εκπομπή του και διατεινόμενος πως ο δανεισμός του Πρώτου Θέματος είναι καθ’ όλα νόμιμος, η πραγματικότητα είναι ότι οι αγοροπωλησίες μεταξύ των τριών εταιρειών των ίδιων μετόχων (δηλαδή ο δανεισμός για αγοροπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους), πιστοποιούν στην προκειμένη περίπτωση ότι επιλέχθηκε το «φαινόμενο» διαδοχικά αναδυόμενων εταιρειών («Μπάμπουσκα»).

Ουσιαστικά, οι ίδιοι μέτοχοι, δημιουργούν 3 εταιρείες, την «Πρώτο Θέμα», «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα», εξαγοράζοντας η μία τις μετοχές της άλλης, με τη λήψη δανείων, τα οποία είναι απλήρωτα. Σήμερα, οι συγκεκριμένοι μέτοχοι,  οφείλοντας το συνολικό ποσό των 44 εκ. ευρώ, έχουν και τα χρήματα και τις εταιρείες. Για την πρακτική αυτή ρωτήθηκε πολλές φορές ο κ. Αναστασιάδης όταν εξετάστηκε ενώπιον της Επιτροπής ως μάρτυρας και έδωσε την, πρωτοφανή εξήγηση, ότι επιλέχθηκε η μέθοδος αυτή γιατί ήταν μία μορφή έμμεσης χρηματοδότησης! Πάντως με όρους κοινής λογικής και διαφάνειας,  δεν εξήγησε ποτέ κανείς γιατί, μετά την ίδρυση της εταιρίας που εξέδωσε την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και την επιτυχημένη κυκλοφορία της, ιδρύθηκαν δύο νέες εταιρίες η «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα» που δεν είχαν πραγματική δραστηριότητα και συνακόλουθα χρηματορροές (εισπράξεις), ώστε να εξυπηρετούνται τα δάνειά εκατομμυρίων που είχαν πάρει από την Τράπεζα Πειραιώς, δεν είχαν συγκεκριμένη έδρα, δεν είχαν  εργαζόμενους και υπό γενική έννοια δεν είχαν αυτοτελές εταιρικό και επιχειρηματικό αντικείμενο. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκαν από πολλά μέλη της Επιτροπής ως εταιρίες «φάντασμα».  

Η κατάσταση αυτή από μόνη της, δηλαδή ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών εταιρειών από τους ίδιους μετόχους, αποτελεί μία τουλάχιστον ερευνητέα, από κάθε άποψη, πρακτική, διότι πρόκειται για αμφίβολης νομιμότητας χρηματοδότηση.  Και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί δείκτες της εταιρίας ήταν αρνητικοί η δανειοδότηση και η αύξηση των πιστοδοτικών ορίων  της εταιρίας συνεχίζονταν.

Μάλιστα, παρότι τη διετία 2010-2011 η επιχείρηση αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και της μείωσης κατά 40 % των εσόδων από την κυκλοφορία της εφημερίδας, η στήριξη της εταιρίας από την τράπεζα συνεχίστηκε με τους ίδιους όρους. Εκείνο που εκπλήσσει είναι το ότι οι δεσμευμένοι λογαριασμοί των Θ. Αναστασιάδη και Α. Καραμήτσου, ύψους 4,5 εκ. ευρώ, που είχαν δοθεί ως ενέχυρο προς εξασφάλιση πληρωμής των δόσεων και τόκων (CashCollateral) ήρθησαν στις 17.1.2009, χωρίς να δοθούν ανάλογης βαρύτητας εξασφαλίσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)