to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:52 | 24.01.2017

Πολιτική

Διά στόματος Μηταράκη: «Ρήτρα ανάπτυξης» ζητεί η ΝΔ για τα θαλασσοδάνειά της (βίντεο)

Με φόντο τα όσα ανέδειξε η Εξεταστική Επιτροπή, είναι έκδηλος ο πανικός της ΝΔ και των στελεχών της που αδυνατούν να απαντήσουν πώς και πότε θα τα ξεπληρώσει το κόμμα τους τα θαλασσοδάνειά του


Έκδηλος είναι ο πανικός της ΝΔ μετά το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Η Πειραιώς, αφού αποκαλύφθηκε σε όλο του το εύρος ο δανεισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ, προσπαθεί να βγάλει μία γραμμή άμυνας με μισές αλήθειες και λογικές ακροβασίες.

Αφού η λάσπη κατά του ΣΥΡΙΖΑ (του οποίου του δάνειο εξυπηρετείται κανονικά) αποδεικνύεται άνευ ουσίας, η ΝΔ επιχειρεί να κάνει το άσπρο-μαύρο για τα δικά της δάνεια την ώρα που οι οφειλές της φτάνουν τα 221,3 εκατ. ευρώ και ακόμα και αν η ΝΔ έδινε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται (1,7 εκατ. ευρώ), δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της ούτε σε 123 χρόνια ενώ αν δίνει το 60% της τακτικής χρηματοδότησης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, χρειάζονται 247 περίπου χρόνια για να εξοφλήσει!

Ο Ν. Μηταράκης, μέλος της Εξεταστικής και εξέχον στέλεχος της ΝΔ, μάλλον θεωρεί όλα τα παραπάνω αμελητέα και φαίνεται ότι «ξέχασε» ότι από το 2011 η ΝΔ δεν έχει πληρώσει ούτε ευρώ για τα δάνειά της ενώ οι τράπεζες ξεκίνησαν να καταγγέλλουν τα κόκκινα δάνεια των πάλαι ποτέ κομμάτων εξουσίας μόνο μετά την κατάθεση της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή από τον Αλέξη Τσίπρα.

Εξίσου ενδεικτικό είναι το γεγονός, το οποίο αφήνει ανερυθρίαστα ασχολίαστο ο Ν. Μηταράκης ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις των υπευθύνων για τα οικονομικά των κομμάτων, που υπέδειξαν οι σημερινές ηγεσίες τους, δεν δόθηκε καμία απολύτως πειστική απάντηση για το χρόνο και τον τρόπο εξόφλησης των δανείων τους!

Το θράσος του Μηταράκη ξεπέρασε ακόμα την κατατεθείσα πρόταση του Άδωνι Γεωργιάδη για διαγραφή των δανείων της ΝΔ: «Αν η οικονομία επιτρέψει σε επίπεδα ανάπτυξης προ κρίσης, θέλουμε οκτώ χρόνια για να αποπληρώσουμε και το κεφάλαιο και τους τόκους των δανείων» ισχυρίστηκε...

Μια ιδιότυπη «ρήτρα ανάπτυξης» για τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ που προκαλεί το κοινό αίσθημα και τους δανειολήπτες. Αυτό που ξεχνάει, βέβαια, ο Ν. Μηταράκης είναι ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις (των οποίων έκαναν διπλή και τριπλή εκ των προτέρων εκχώρηση θεωρώντας τες ως δεδομένες για πάντα!) έχουν περικοπεί στα χρόνια της κρίσης και δεν προβλέπεται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2009. Εκτός αν η ΝΔ έχει διαφορετικά σχέδια στη Συμφωνία «Αλήθειας» της.

Επίσης, ο ισχυρισμός Μηταράκη ότι «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δανείστηκε μέσα στην κρίση» γυρίζει μπούμερανγκ καθώς στο ίδιο το πόρισμα της ΝΔ (σελίδα 56) παραδέχεται ότι πήρε δάνειο από την Τράπεζα Αττικής:

Ο Ν. Μηταράκης, μετά τα παραπάνω προκλητικά, προσπάθησε να ψελλίσει κάτι και για την υπόθεση του Κήρυκα Δανείων λέγοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ κίνδυνος για το ποσό του δανείου» και «ξεχνώντας» ότι για 11 χρόνια οι τράπεζες δεν ενόχλησαν τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ό,τι, δηλαδή, θα συνέβαινε και με οποιονδήποτε μικρομεσαίο δανειολήπτη...

Αυτό που δεν ανέφερε ο Ν. Μηταράκης είναι ότι, υπό την πίεση της Εξεταστικής Επιτροπής και ενώ το ποσό οφειλής είχε εκτοξευθεί στις 718.000 ευρώ, ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε το Νοέμβριο του 2016 σε ρύθμιση με την τράπεζα, η οποία ωστόσο αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο! Και τούτο, διότι προβλέπει για χρέος 718.000 ευρώ 23 μηνιαίες δόσεις των 3.000 ευρώ (69.000 ευρώ συνολικά) και στον 24ο μήνα, δηλαδή το Νοέμβριο του 2018 την καταβολή της τελευταίας δόσης των 649.000 ευρώ! Δηλαδή επί της ουσίας το σύνολο του δανείου θα εξοφληθεί στο τέλος του χρόνου ρύθμισης, μάλιστα με δικαίωμα του δανειολήπτη για νέα ρύθμιση! Άρα, η καταβολή των 649.000 ευρώ παραπέμπεται εντέχνως από τον Κυρ. Μητσοτάκη σε βάθος χρόνου, δηλαδή στα τέλη του 2018. 

Φαίνεται ότι όπως και με τα δάνεια του κόμματός τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης τρέφει φρούδες ελπίδες πως μέχρι τότε θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές ώστε να προκύψει μία κυβέρνηση της ΝΔ η οποία θα μπορέσει  να «ρυθμίσει» ευνοϊκά το χρέος (και) του Κήρυκα Χανίων. 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε στον Ν. Μηταράκη ότι για τη δανειοδότηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε Εισαγγελική έρευνα και συντάχθηκε το γνωστό Πόρισμα του Εισαγγελέα Καλούδη, στο οποίο περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων των δύο πολιτικών κομμάτων, που κατάφερναν να αιτούνται και να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες με μοναδική εγγύηση την εκχώρηση των μελλοντικών τους χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Το πόρισμα Καλούδη αποτελεί αναμφισβήτητα ισχυρή βάση προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες (Attica Bank, Eurobank, Marfin, Τράπεζα Πειραιώς) προς τα πολιτικά αυτά κόμματα.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)