to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:32 | 23.01.2017

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Στ. Αραχωβίτης: Μικρότερο κόστος για να μειώσουμε τις εισαγωγές και ενίσχυση των εξαγωγών στη γεωργία

Το φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, δεδομένων των συνθηκών, είναι πολύ καλό για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, χρειάζεται να χτυπηθεί το κόστος παραγωγής για να περιοριστούν οι εισαγωγές και να ενισχυθούν τα ποιοτικά προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης Στο Κόκκινο και τον Π. Αγγελόπουλο


Το φορολογικό και το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο που διαμορφώνουν τα δεδομένα της χώρας σήμερα, είναι πολύ καλό για την μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, τόνισε ο κ. Αραχωβίτης.

Το 85% δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και καλύπτεται από το αφορολόγητο, ενώ στο ασφαλιστικό βρίσκεται στην κατώτατη βαθμίδα εισφορών, όπως  σημείωσε, ενώ το 2017 θα έχει και 300 ευρώ ελάφρυνση.

Για πρώτη φορά, οι αγρότες είναι η μόνη επαγγελματική ομάδα με τρία αφορολόγητα, ενώ με την πλήρη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, η σύνταξη του αγρότη δεν θα μπορεί να είναι κάτω από τα 504 ευρώ, καθώς οι εισφορές που πληρώνει είναι πλέον ανταποδοτικές.

Οι μόνοι που αντιμετωπίζουν επιβαρύνσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό είναι ένα μικρό ποσοστό αγροτών που έχουν μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

Τα μείζονα προβλήματα είναι αφενός οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας, για τις οποίες πρέπει να εντοπιστεί πώς προκαλείται το μεγάλο κόστος που εμποδίζει την Ελλάδα να έχει δική της παραγωγή, αλλά και αφετέρου οι εξαγωγές, που παρά την υψηλή ποιότητα σειράς προϊόντων (λάδι, ελιές, τυροκομικά κτλ), δεν έχουν πάρει το μερίδιο που τους αρμόζει στις διεθνείς αγορές.

Πρέπει συνολικά να αλλάξει το μοντέλο της αγροτικής οικονομίας, που μέχρι τώρα βασιζόταν στη διαχείριση των επιδοτήσεων, έχοντας μετατρέψει το πραγματικό εισόδημα από την παραγωγή στο χωράφι σε πάρεργο, τόνισε ο ίδιος.

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε τα τελευταία χρόνια στο να εγκαταλειφθεί περίπου το 25% των καλλιεργήσιμων γαιών, όπως υπογράμμισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)