to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 22.01.2017

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Η «μπάμπουσκα» που λέγεται «Πρώτο Θέμα»

Στην Εξεταστική ο Θ. Αναστασιάδης είπε ότι επιλέχθηκε η μέθοδος αυτή γιατί ήταν μία μορφή έμμεσης χρηματοδότησης.


Οι αγοραπωλησίες μεταξύ των τριών εταιρειών των ίδιων μετόχων (δηλαδή ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους) πιστοποιούν ότι επιλέχθηκε το μοντέλο των διαδοχικά αναδυόμενων εταιρειών (φαινόμενο «μπάμπουσκα»). Ουσιαστικά οι ίδιοι μέτοχοι δημιουργούν τρεις εταιρείες («Πρώτο Θέμα», «Αναπτυξιακή», «Νέο Θέμα»), εξαγοράζοντας η μία τις μετοχές της άλλης, με τη λήψη δανείων τα οποία είναι απλήρωτα.

Σήμερα οι μέτοχοι Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος, οφείλοντας το συνολικό ποσό των 44 εκατ. ευρώ, έχουν και τα χρήματα και τις εταιρείες. Στην Εξεταστική ο Θ. Αναστασιάδης είπε ότι επιλέχθηκε η μέθοδος αυτή γιατί ήταν μία μορφή έμμεσης χρηματοδότησης.

ΤτΕ: Άρση εγγυήσεων Αναστασιάδη ενώ δεν έχει ακίνητη περιουσία

«Ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών εταιρειών από τους ίδιους μετόχους αποτελεί μία τουλάχιστον ερευνητέα, από κάθε άποψη, κατάσταση, διότι πρόκειται για αμφίβολης νομιμότητας χρηματοδότηση» επισημαίνει το πόρισμα, το οποίο τονίζει πως «αποτελεί ευθεία παράβαση των τραπεζικών κανόνων» η άρση των cash collateral (ενέχυρο προς εξασφάλιση πληρωμής των δόσεων και τόκων) ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στις 17 Ιανουαρίου 2009.

«Έχουμε απόφαση αναίρεσης της εγγυήσεως ρευστού ενεχύρου 4,5 εκατ. διότι η τράπεζα επέλεξε να αντικαταστήσει την εγγύηση αυτή με άλλες, προφανώς ίσης τουλάχιστον αξίας προσωπικές εγγυήσεις από τον βασικό μέτοχο, που όμως ποτέ δεν ελήφθησαν» σημειώνεται και προστίθεται ότι η τράπεζα «εκ των υστέρων αναγκάστηκε να προβεί σε πλήθος ‘εξυπηρετήσεων’ προς τη δανειολήπτρια εταιρεία».

Το υπ’ αριθμ. 3/2016 της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτει ότι από τα έντυπα Ε9 που προσκόμισε ο Θ. Αναστασιάδης αποδεικνύεται ότι δεν κατέχει ακίνητη περιουσία, άρα οι προσωπικές εγγυήσεις είναι «πουκάμισο αδειανό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)