to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κροκοδείλια τα δάκρυα της Ν.Δ. για τον Τύπο

"Γαλάζια" σιωπή για την κυβερνητική πρόσκληση περί συναίνεσης για νέο θεσμικό πλαίσιο διάσωσης προβληματικών ΜΜΕ. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πρόταση


Τα υποκριτικά δάκρυα της Ν.Δ. για τους εργαζόμενους στον Τύπο αναδεικνύει η «γαλάζια» αφωνία ως προς την πρόταση - πρόσκληση της κυβέρνησης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συζητηθεί με διαφάνεια και όχι κάτω από το τραπέζι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διάσωσης για τα ΜΜΕ, που θα περιλαμβάνει, όμως, την ύπαρξη επενδυτών και δεν θα «φορτώνει» τα δάνεια χρεοκοπημένων εκδοτών στις τράπεζες και, μέσω εκείνων, στον ελληνικό λαό.

Καίτοι, λοιπόν, έως πρότινος η Ν.Δ. είχε κάνει «σημαία» τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ, αλλά και τους εργαζόμενους στα κανάλια που δεν είχαν καταφέρει να πάρουν άδεια με τον διαγωνισμό της 31ης Αυγούστου, έως αργά χθες το βράδυ αρνείτο να συζητήσει καν την πρόταση της κυβέρνησης.

Η πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, φάνηκε κατά την αντιπαράθεση του Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή επί του θέματος, με αφορμή την ανάληψη της διοίκησης του ΔΟΛ από τον Βασ. Μουλόπουλο. Ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πρόθεσή του να βοηθήσει η κυβέρνηση τη διάσωση ΜΜΕ με τη δημιουργία ενός «σταθερού θεσμικού πλαισίου ισότητας και ισονομίας καθολικής εφαρμογής και όχι φωτογραφικού χαρακτήρα», όπως εξηγούσαν και χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι» είχε τονίσει στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «δεν θα γίνει με καμία συνδιαλλαγή, δεν θα γίνει με τους τρόπους που μάθαμε να γίνονται στο παρελθόν. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να γίνει μόνο φωτογραφικά ή για ένα συγκρότημα. Και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους".

Προσκλητήριο για τον Τύπο

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές πως «αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου, που θα αφορά όλους στον Τύπο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε να συζητήσουμε θεσμικό πλαίσιο ισότητας, που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις του Τύπου. Καθαρές κουβέντες, όλα ανοιχτά, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση». «Εμείς», είχε καταλήξει ο Αλ. Τσίπρας, «δεν παίζουμε κάτω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές και αυτό το γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε αρνηθεί τη διεξαγωγή διαλόγου για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου διάσωσης των ΜΜΕ τορπιλίζοντας τις πιθανότητες συναίνεσης επί ενός πλαισίου που, όπως έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές, «θα έδινε τη δυνατότητες διάσωσης των θέσεων εργασίας των μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται σε κρίση».

«Περιορίστηκε σε ‘κροκοδείλια δάκρυα’ αρνούμενος την διάσωση του Τύπου και της εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Η δικαιολογία του δεν μπορεί να πείσει κανέναν. ‘Εμείς’, είπε, ‘δεν θα φορτώσουμε τα χρέη των επιχειρήσεων στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων’. Κανείς, όμως, πόσο μάλλον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι θα χαριστούν δάνεια ή θα τύχουν ευνοϊκών ρυθμίσεων -το αντίθετο!» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν τη φράση «όλα στο φως» του Αλ. Τσίπρα, αλλά και ότι ο πρωθυπουργός είπε πως η όποια διάσωση «θα αφορά τους πάντες, ισότιμα και όχι φωτογραφικά -προϋπόθεση, βέβαια, να βρεθούν επενδυτές». «Θα είναι αρνητική εξέλιξη, αν κλείσουν και ‘Τα Νέα’ και ‘Το Βήμα’, όπως και το ‘Έθνος’, όπως και ο ‘Ελεύθερος Τύπος’, όπως ήταν και αρνητική εξέλιξη που έκλεισε η ‘Ελευθεροτυπία’, αλλά δεν είδαμε πολλά δάκρυα τότε» είχε τονίσει ο Αλ. Τσίπρας.

Υποκρισία Μητσοτάκη

Εξάλλου οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν θα φορτώσουμε τα χρέη των επιχειρήσεων στις πλάτες των φορολογουμένων», αυτό έγινε... στην περίπτωση του δανείου του «Κήρυκα» Χανίων. Ο λόγος για δάνειο 300.000 ευρώ που ελήφθη το 2005, πληρώθηκε μόνο μία δόση έως το 2016 και τελικώς θα καταβληθούν 23 δόσεις των 3.000 ευρώ και θα υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης για την τελευταία δόση! "Αυτή η φωτογραφική ρύθμιση, κ. Μητσοτάκη, δεν είναι ενάντια στους φορολογούμενους; Δεν λειτουργεί στην πλάτη τους; διερωτήθηκαν κυβερνητικές πηγές, δίχως όμως... να πάρουν απάντηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)