to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 28.01.2017

Κοινωνία

«Οι μυστικές συμφωνίες των πολυεθνικών δεν θα περάσουν»: Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στη διαμαρτυρία κατά της CETA (φωτογραφίες)

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA σήμερα, Σάββατο, ημέρα δράσης κατά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA), λίγο πριν τη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 & 15 Φεβρουαρίου 2017


(το πανό της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, το μεσημέρι του Σαββάτου 28/1)

 10 people, people standing, text and outdoor

 

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πολλοί αγρότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς της δημόσιας υγείας, περιβαλλοντικές ομάδες και ομάδες προάσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων, όπως και άλλες ΜΚΟ, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν απορρίψει την εν λόγω συμφωνία. «Η επικείμενη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 & 15 Φεβρουαρίου πρέπει να καταψηφιστεί. Οι πρωτοβουλίες εναντίωσης στις διατλαντικές συμφωνίες εμπορίου που έχουν προκύψει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας χρειάζεται να γιγαντωθούν και να οξύνουν τη δράση τους αποτρέποντας την ψήφιση τους τόσο από το ευρωπαϊκό όσο και το αντίστοιχο εθνικό κοινοβούλιό πράγμα που θα ακολουθήσει μετά την 3χρονή προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας εφόσον αυτή ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο», ανέφερε το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας στο οποίο ανταποκρίθηκε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. 

Το κείμενο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

 

Οι Μυστικές Συμφωνίες των Πολυεθνικών δεν θα Περάσουν

H CETA, όπως και οι αδερφές εμπορικές διατλαντικές συμφωνίες TTIP και TISA, ανήκουν στη νέα γενιά συμφωνιών που παραδίδουν τη Δημοκρατία όμηρο στις πολυεθνικές εταιρείες. Οι παραπάνω εμπορικές συμφωνίες που προωθούνται από διεθνείς πολυεθνικές και λόμπυ, αποτελούν την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας του κεφαλαίου και των εταιριών ενάντια στις ανάγκες των κοινωνιών και την προστασία της φύσης και αποκρυσταλλώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την σύγκρουση δυο εκ διαμέτρου αντίθετων λογικών, δυο εκ διαμέτρου αντίθετων κόσμων. 

Είναι δεδομένο πως οι συμφωνίες αυτές αν εφαρμοστούν θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας ανατρέποντας κατακτήσεις δεκαετιών σε τομείς όπως τα εργασιακά δικαιώματα, τη διατροφική ασφάλεια, το δίκαιο για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, τη προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη πνευματική ιδιοκτησία κ.α. Αποτελούν την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη μορφή υπερεθνικής ολοκλήρωσης καθώς συνεπάγονται την μεταφορά εξουσίας από τα κράτη στις εταιρίες απειλώντας την κυριαρχία των κρατών αλλά και φυσικά τη δημοκρατία.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μετά την παύση των διαπραγματεύσεων για την TTIP όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην CETA. Η επικείμενη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 & 15 Φεβρουαρίου πρέπει να καταψηφιστεί. Οι πρωτοβουλίες εναντίωσης στις διατλαντικές συμφωνίες εμπορίου που έχουν προκύψει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας χρειάζεται να γιγαντωθούν και να οξύνουν τη δράση τους αποτρέποντας την ψήφιση τους τόσο από το ευρωπαϊκό όσο και το αντίστοιχο εθνικό κοινοβούλιό πράγμα που θα ακολουθήσει μετά την 3χρονή προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας εφόσον αυτή ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο. 

Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε την ελληνική πρωτοβουλία stopp ttip-ceta-tisa και ανταποκρινόμαστε στο σημερινό κάλεσμα. Την ίδια στιγμή καλούμε τους Ευρωβουλευτές της Ελλάδας να καταψηφίσουν την C.E.T.A. στις 15 Φλεβάρη και την ελληνική κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στις εν λόγω συμφωνίες. 

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας. 

Να μην περάσει καμιά συμφωνία που παραβλεπει τους λαούς και τη Δημοκρατία.

Να μην περάσει καμιά συμφωνία που θίγει τον κόσμο της εργασίας

Αναλυτικά το σχετικό κάλεσμα και οι διεκδικήσεις της Πρωτοβουλίας:

Εμείς, η κοινωνία των πολιτών, τα κινήματα βάσης, τα εργατικά κινήματα, οι αγρότες, οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές ομάδες από όλη την Ευρώπη καλούμε για μια αποκεντρωμένη, ευρωπαϊκή, ημέρα δράσης  κατά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA), που θα πραγματοποιηθεί την 21η  Ιανουαρίου και για περαιτέρω αποκεντρωμένες δράσεις και κινητοποιήσεις πριν τη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 & 15  Φεβρουαρίου 2017
 

Κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία και του νομικού ελέγχου της, επισημάναμε επανειλημμένως τα σημαντικά προβλήματα του κειμένου της CETA.  Εισηγηθήκαμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο δημοκρατική εμπορική πολιτική με περισσότερη διαφάνεια και η οποία θα είχε ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Στο κείμενο της CETA, όμως, που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2016 δεν λήφθηκαν υπόψη οι ανησυχίες που διατυπώσαμε. Για τον λόγο αυτό δηλώνουμε ότι αντιτασσόμαστε σθεναρά στην επικύρωση της συμφωνίας.
 

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πολλοί αγρότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς της δημόσιας υγείας, περιβαλλοντικές ομάδες και ομάδες προάσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων, όπως και άλλες ΜΚΟ, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν απορρίψει την εν λόγω συμφωνία.


Καλούμε: 

  • Τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν τη CETA στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2017.

  • Την Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να μπλοκάρει με κάθε τρόπο την Προσωρινή Εφαρμογή της CETA.

  •  Την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα σωματεία, τους αγροτικούς και τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, τα κινήματα πολιτών να αντισταθούν στις πολυεθνικές και να υπερασπίσουν την εθνική και την τοπική οικονομία, την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία, την αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια τροφίμων.

 Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA

 http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr

 9 people, text

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)