to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 18.01.2017

Πολιτική

Νίνα Κασιμάτη: To Πέραμα δεν τρομοκρατείται από τους φασίστες

«Ούτε αυτή τη φορά θα περάσει ο φασισμός. Όλα τα παιδιά που ζουν στην πατρίδα μας έχουν δικαίωμα στην παιδεία. Η Ελληνική Δημοκρατία, που υπάρχει σήμερα επειδή ο λαός μας βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα για την ήττα του φασισμού και του ναζισμού, προασπίζεται αυτό το δικαίωμα προδήλως και στο Πέραμα, μαζί με όλον τον δημοκρατικό λαό του Πειραιά».


Χθες 17/1/17 γνωστοί υπόδικοι χρυσαυγίτες εισέβαλαν σαν τάγματα εφόδου στο δημοτικό σχολείο του Νέου Ικονίου Περάματος, και μπρος στα μάτια των έντρομων μικρών παιδιών επιτέθηκαν στους  γονείς και τους δασκάλους τους,  επειδή θα συζητούσαν τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου για κάποια προσφυγόπουλα της δομής φιλοξενίας Σχιστού  κατά τις απογευματινές ώρες. Στόχος τους δεν ήταν μόνο το σχολείο, αλλά να δηλώσουν το παρών και να τρομοκρατήσουν τη δημοκρατική κοινωνία της περιοχής. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Τα στελέχη της ΧΑ, που κατά δήλωση του αρχηγού τους είναι  «τα παιδιά των ηττημένων του ’45», και τους γνωρίζουμε καλά από τότε, αλλά και από το ’22 και το ’36, καθώς και από τον ρόλο τους στην επταετία της χούντας  και την εθνική καταστροφή της Κύπρου το ’74, μισούν την κοινωνία και τους αγώνες της, εθνικούς, δημοκρατικούς και ταξικούς... Άλλωστε ο ρόλος της ΧΑ στο Πέραμα και στην ευρύτερη περιοχή είναι γνωστός και στο σήμερα – μεταξύ άλλων, πρόκειται και για  το  μακρύ χέρι κάποιων εφοπλιστών και εργολάβων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Στο Πέραμα αποπειράθηκαν τη δολοφονική επίθεση εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, στο Κερατσίνι δολοφόνησαν τελικά τον αντιφασίστα καλλιτέχνη και μεταλλεργάτη Παύλο Φύσσα, «τον γιο του μαστρο Τάκη της ζώνης»….

Το Πέραμα όμως δεν τρομοκρατείται από τους φασίστες. Είναι μια εργατούπολη στην απώτατη άκρη του λιμανιού του Πειραιά, απέναντι από το νησί της Σαλαμίνας,  που μαζί με τους γύρω δήμους της περιοχής, το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, τον Κορυδαλλό, την Κοκκινιά και τον Ρέντη, χτίστηκε κυρίως από Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο κυριολεκτικά πέτρα-πέτρα. Επρόκειτο για ανθρώπους που ξεκληρίστηκαν οι οικογένειές τους από το μαχαίρι των νεοτούρκων του Κεμάλ, γνώρισαν τον ξεριζωμό από τις εστίες τους και την προσφυγιά στη μητέρα Ελλάδα, στη συνέχεια την πείνα και την κατοχή, και πρωτοστάτησαν στην εθνική αντίσταση κατά του φασισμού και του ναζισμού, γράφοντας και την τελευταία λέξη της στη μάχη της Ηλεκτρικής. Είναι οι ίδιοι και οι απόγονοι όσων με μόχθο στάθηκαν όρθιοι και πρόκοψαν μέσα στη δίνη της ιστορίας του Ελληνισμού, και σήμερα παλεύουν να ξεπεράσουν τη νέα περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή σε εντονότατο βαθμό. Αυτό είναι, με πολύ λίγα λόγια, το δημοκρατικό κάστρο της Β’ Πειραιά, και οι πολίτες της συνεπείς προς την ιστορία τους και το ανθρωπιστικό τους ήθος, σήμερα δίνουν από το υστέρημά τους την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και στα κατατρεγμένα παιδιά τους.

Συνεπώς, ούτε αυτή τη φορά  θα περάσει ο φασισμός. Όλα τα παιδιά που ζουν στην πατρίδα μας έχουν δικαίωμα στην παιδεία. Η Ελληνική Δημοκρατία, που υπάρχει σήμερα επειδή ο λαός μας βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα για την ήττα του φασισμού και του ναζισμού, προασπίζεται  αυτό το δικαίωμα προδήλως και στο Πέραμα, μαζί με όλον τον δημοκρατικό λαό του Πειραιά.

Η κυβέρνηση, που εμπράκτως αντιλαμβάνεται τη σημασία της στήριξης των πολιτών της Β’ Πειραιά και ήδη τρέχει κατά προτεραιότητα προγράμματα για τη σίτιση των μαθητών και την καταπολέμηση της ανεργίας, αφουγκράζεται  τις ανησυχίες και οφείλει  να  παράσχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη στη διαχρονικά υποβαθμισμένη περιοχή μας. Εν προκειμένω να ενισχύσει την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς σε αυτή την διαδικασία. Σε αυτήν την προσπάθεια καλούμαστε όλοι οι φορείς, οι δημοκρατικοί πολίτες και οι εκπρόσωποί τους να επιδείξουμε αλληλοκατανόηση και να συνεργαστούμε με δημοκρατικό διάλογο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)