to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 17.01.2017

πηγή: inotos.gr

Πολιτική

Ο Αντ. Μπαλωμενάκης στο Κόκκινο Κρητης για την εξεταστική και το «μεγαλείο διαπλοκής» του Κήρυκα Χανίων

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ τόνισε ότι «το πόρισμα καταγράφει μια κατάσταση εκτεταμένη , συστηματικού χαρακτήρα με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, πολλά από τα οποία και τα πιο ηχηρά και κραυγαλέα είναι επιλήψιμα καθώς ο τρόπος με τον οποίο δόθηκαν»


Σοβαρά αδικήματα οικονομικού εγκλήματος, αλλά και πρακτικές δανειοδότησης που έχουν καταζημιώσει τις τράπεζες και τον ελληνικό λαό καθώς τα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, διαπιστώνει  το εισηγητικό πόρισμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την νομιμότητα των δανείων τα οποία χορηγήθηκαν σε περίοδο κρίσης σε κόμματα και ΜΜΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη, ο οποίος παράλληλα βλέπει  ισχυρά στοιχεία διαπλοκής  στο θέμα της δανειοδότησης  του προέδρου της ΝΔ  Κυριάκου Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα Χανίων».

Μιλώντας στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 στην εκπομπή του Βασίλη Σπυριδάκη, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης  τόνισε ότι  «το πόρισμα καταγράφει μια κατάσταση εκτεταμένη , συστηματικού χαρακτήρα  με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, πολλά από τα οποία και τα πιο ηχηρά και κραυγαλέα είναι επιλήψιμα καθώς ο τρόπος με τον οποίο δόθηκαν, με απουσία εξασφαλίσεων και παρακολούθησης , με υποκρυπτόμενες  άλλες σκοπιμότητες και με αγορές ιδίων μετοχών, πράγμα που απαγορεύεται, είναι προκλητικός».

«Και τα κόμματα, τα δυο μεγαλύτερα, συνέχισε ο κ. Μπαλωμενάκης, έχουν κρυμμένους σκελετούς στα ντουλάπια τους  καθώς από τη μια ο δανεισμός τους ήταν υπέρογκος και από την άλλη οι εξασφαλίσεις  ήταν ανύπαρκτες αφού προέβλεπαν, αυτοί που τους έδιναν τα δάνεια, τι θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια και υπέθεταν όχι αφελώς βέβαια ότι θα είναι έτσι η πολιτική κατάσταση. Και σαν να μην έφτανε αυτό έδωσαν  τρεις  και τέσσερις φορές δάνεια με εγγύηση την ίδια κρατική επιχορήγηση».

Στη συνέντευξη του στο Κόκκινο Κρήτης  ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ ξεκαθαρίζει το θέμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζοντας το αστοχία και αποδίδοντας το στον «επιπόλαιο ο οποίος έδωσε τη διαρροή»

«Υπήρχαν πολλά προσχέδια για να γίνει το τελικό πόρισμα, είπε με έμφαση ο κ. Μπαλωμένης,  και σε ένα από αυτά υπήρχε και  η αναφορά στον κ. Στουρνάρα  η οποία όμως κρίθηκε ότι δεν ήταν τεκμηριωμένη και κυρίως δεν ήταν κοντά στο αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν αφορούσε δανειοδότηση. Είναι βέβαια μια ισχυρή ένδειξη διαπλοκής, έτσι όπως περιγράφηκε, αλλά δεν αποτελούσε αντικείμενο της Επιτροπής.

Η δανειοδότηση του «Κήρυκα Χανιών»

Ισχυρά στοιχεία διαπλοκής βλέπει στο θέμα της δανειοδότησης  του προέδρου της ΝΔ  Κυριάκου Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα Χανίων» ο κ. Μπαλωμενάκης δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο  κ. Μητσοτάκης δεν θα έπαιρνε αυτό το δάνειο αν δεν είχε το επίθετο που έχει. Βλέπουμε ένα ισχυρό στοιχείο διαπλοκής  στο γεγονός ότι 11 χρόνια και έξι μήνες δεν ενοχλήθηκε από την τράπεζα για την εξυπηρέτηση του δανείου του.Κανείς δεν σήκωσε το τηλέφωνο να ενοχλήσει τον κ. Μητσοτάκη».

«Από την άλλη πλευρά πάλι, συνέχισε ο κ. Μπαλωμενάκης, ο οφειλέτης δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να επικοινωνήσει με την τράπεζα και να δηλώσει αδυναμία πληρωμής του δανείου όπως κάνει κάθε συνεπής δανειολήπτης».

«Αλήθεια με πια αξιοπιστία θα έρθει αύριο το πολιτικό σύστημα να ζητήσει συνεργασία των δανειοληπτών με τις τράπεζες όταν οι εκπρόσωποι του και μάλιστα τέτοια ισχυρά ονόματα, δεν είναι οι ίδιοι συνεπείς με τα χρέη τους» αναρωτήθηκε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Όσον αφορά τώρα τις εξασφαλίσεις του κ. Μητσοτάκη  ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ είπε χαρακτηριστικά.

«Υπήρχε εξασφάλιση αλλά ήταν χαμηλότερη από το ποσό που τελικά καταβλήθηκε.Υπάρχει μια περιπλοκή εκεί καθώς υπήρχε ένα ακίνητο το οποίο δεν προσημειώθηκε αλλά υπήρχε η υπόσχεση ότι θα πωληθεί. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ….»

Άφαντο δάνειο…

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι ο κ. Μπαλωμενάκης στη συνέντευξη του στο Κόκκινο Κρήτης και στον Βασίλη Σπυριδάκη και με το δεύτερο και μεγαλύτερο δάνειο ύψους 2,1 εκ. του κ. Μητσοτάκη για την κατασκευή κτιρίου.

« Η παρακολούθηση της κατασκευής του κτιρίου από την τράπεζα, λέει ο . Μπαλωμενάκης, και κυρίως η αντιστοίχηση με τις πραγματικές δαπάνες ήταν ελλιπέστατες.

«Στο πόρισμα μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδος, που έγινε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, μνημονεύεται ότι από τα 2.146.000 ευρώ που δόθηκαν, μόνο τα 980.000 ευρώ πήγαν στην οικοδόμηση. Επίσης το πόρισμα, συνεχίζει ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, περιγράφει ότι 545.000 δεν έχουν εξακριβωθεί που πήγαν, ενώ άλλα 51.000 ευρώ ελήφθησαν από κάποιον που δεν είχε σχέση με το δάνειο.

«Αυτά είναι συγκεκριμένα αδικήματα τραπεζικού δικαίου αλλά αν καθίσει κάποιος να τα τυποποιήσει έχουμε σοβαρότατα κακουργήματα απιστίας, υπεξαίρεσης, ψευδούς βεβαίωσης  κλπ» καταλήγει ο πρόεδρος της  Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)