to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 16.01.2017

Πολιτική

Επιθέσεις... φιλίας και αναβρασμός στην κεντροαριστερά - Προσκλητήριο συστράτευσης αλλά και «καρφιά» από τη Φ. Γεννηματά

Εικόνα συσπείρωσης επιδιώκει να καλλιεργήσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την ώρα όμως που αναζωπυρώνεται τόσο η εσωκομματική κόντρα με τον Βενιζέλο όσο και η ανταλλαγή κατηγοριών με το Ποτάμι μετά τη «μεταγραφή» Ιλχάν στην Χαρ. Τρικούπη. Και όλα αυτά τη στιγμή που Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και Φλωρίδης χαράσσουν τον δικό τους «εκσυγχρονιστικό» δρόμο εξαπολύοντας πυρά κατά των «παλαιοκομματικών» πρακτικών της Δημοκρ. Συμπαράταξης


«Προσκλητήριο συστράτευσης» όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είναι αποστασιοποιημένα, απηύθυνε το πρωί της Δευτέρας η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι δεν ζητά «να μπουν στην πρώτη γραμμή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά να κινητοποιηθούν και να βοηθήσουν». «Κάνουμε δημιουργική επίθεση στο μέλλον» είπε η κ. Γεννηματά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε η εκδήλωση για να τιμηθούν τα κοινοβουλευτικά στελέχη του χώρου πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι στο προσκλητήριο δεν συμπεριλαμβάνονται όσα στελέχη έφυγαν για μια θέση στο στασίδι της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, όπως είπε, επιδιώκει και θέλει να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι που εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επέκρινε το ΠΟΤΑΜΙ για τη στάση του και επανέλαβε ότι η πρόσκληση για συμμετοχή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ισχύει με τους όρους που ήλθε και το ΚΙΔΗΣΟ. Ερωτηθείσα για τη στάση του κ. Βενιζέλου απάντησε πως «όλοι έχουν τα δίκια τους, αλλά αυτά αφορούν το παρελθόν...δεν είναι ώρα για ρετρό διαφωνίες». Είπε, ακόμη, πως ο κ. Παπανδρέου την έχει διαβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗ.ΣΥ).

Tόνισε πως η ΔΗ.ΣΥ διεκδικεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι επιχειρούν να διαμορφώσουν έναν νέο διπολισμό με ψεύτικες υποσχέσεις προς τους πολίτες. Τέλος, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι η ΔΗ.ΣΥ θα συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα εφόσον συμμετέχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Γ. Παπανδρέου: Η Κεντροαριστερά χρειάζεται έναν νέο μεγάλο φορέα

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, επανέλαβε ότι η Κεντροαριστερά χρειάζεται έναν νέο μεγάλο φορέα, στον οποίο έχουν χώρο όλα τα κόμματά της.

Για το θέμα της ηγεσίας, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέες διαδικασίες από τη βάση, σημειώνοντας ότι δεν θέτει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. 

«Οι εκλογές δεν είναι λύση, όμως, εάν δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση ο Αλέξης Τσίπρας τότε θα πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση», δήλωσε και έκανε λόγο και για εθνική συνεννόηση, στο πλαίσιο των πολιτικών λύσεων που πρέπει να αναζητηθούν για τη χώρα. 

«Έπρεπε να είχα επιμείνει στο δημοψήφισμα του 2011. Σίγουρα θα το κερδίζαμε. Έπρεπε να είχα επιμείνει περισσότερο», δήλωσε για τις δικές του ευθύνες, ενώ επεσήμανε ότι «η Κεντροαριστερά πρέπει να έχει ίσες αποστάσεις, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ».

Αιχμές Βενιζέλου μετά την επιστροφή ΓΑΠ: «Ενότητα δεν σημαίνει αναπαλαίωση»

Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος αναμενόμενα τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφήνοντας οξείες αιχμές για τη συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.

«Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της. Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη. Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις τωρινές εξελίξεις ως δικαίωση μας. Φοβούμαι όμως ότι άλλοι τις εκλαμβάνουν ως εφαρμογή του δόγματος που λέει ότι στην πολιτική όλα γίνονται και με την ίδια άνεση ξεχνιούνται, γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει και αυτοί στη Βουλή, όλα θα ήσαν διαφορετικά. Αλλά δεν μπήκαν παρά τις λυσσώδεις διασπαστικές προσπάθειες και τους πρόθυμους Ποντίους Πιλάτους, τους οπαδούς των ίσων αποστάσεων. Δεν έχω κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. Επωμίστηκα τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας. «Για εμένα η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού. Αλλιώς θα είχα κάνει πολύ πιο εύκολες, ασφαλείς και επιλογές στη ζωή μου», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος (διαβάστε αναλυτικά). 

Πυρά κατά Γεννηματά από Θεοδωράκη που «βλέπει» προς το σημιτικό μπλοκ του «αντιλαϊκισμού»

«Αυτά τα άπαξ δια παντός δεν ταιριάζουν στις στιγμές που ζούμε. Η κρίση απαιτεί συνεργασίες, όμως η κυρία Γεννηματά θα πρέπει να απαντήσει πως είναι δυνατόν να θέλει να συνεργασθεί με ένα κόμμα και ταυτοχρόνως να καλεί τους βουλευτές του να το εγκαταλείψουν», απάντησε ο Στ. Θεοδωράκης όταν ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα iefimerida αν η προσχώρηση του Ιλχάν Αχμέτ διαγράφει άπαξ δια παντός την συνεργασία του Ποταμιού με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνει ότι το έμαθε εκείνο το πρωί, δικαιολογεί την αντίδρασή του περί αποστασιών και κατηγορεί την Φώφη Γεννηματά ότι χρησιμοποιεί παλαιοκομματικές μεθόδους απέναντι στο Ποτάμι.

«Μην ζητάτε να συμβιβασθούμε με τα λασπόνερα επειδή όλα τα παπούτσια έχουν πατήσει και λίγη λάσπη», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και παραδέχεται ότι είναι σε επαφή με την πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου - Ραγκούση - Φλωρίδη. « Δεν είναι ώρα για αποστρατείες. Και οι τρεις τους, έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν από τον λαϊκισμό και τον παλαιοκομματισμό. Όμως το θέμα είναι να κινητοποιηθούν νέες δυνάμεις έξω από τα υπάρχοντα κόμματα και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο κίνημα αλλαγής», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει η κοινωνία, είναι να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία και να εκλεγεί από τον λαό ο αρχηγός. Όχι από συνέδρια με διορισμένους συνέδρους. Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει. Και να μπορεί να θέσουν όλοι υποψηφιότητα. Έτσι δημιουργούνται τα πλειοψηφικά ρεύματα κι όχι με συμφωνίες κορυφής και παζάρια των κομματικών μηχανισμών.

Ραγκούσης: Νέα πρόταση, αφού δεν ανακάμπτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Για τη «νέα προσπάθεια» δημιουργίας ενός πολιτικού προοδευτικού φορέα, αναφέρθηκε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.  Όπως είπε αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να καταφέρει να καλύψει μια υπαρκτή και διευρυνόμενη ανάγκη στον εκλογικό κόσμο, να καλυφθεί ο χώρος του κέντρου. Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε κρίση κατέγραψε ραγδαία πτώση στο εκλογικό σώμα τότε άρχισε να ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, ενώ χάνει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανακάμπτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σημείωσε ο κ. Ραγκούσης.

«Πήραμε μια πρωτοβουλία να συνομιλήσουμε με την κοινωνία ,πήραμε το ρίσκο αν και θα μπορούσαμε να γυρίσουμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη που θα ήταν ασφαλές (...) αλλά η κοινωνία έχει ανάγκη από μια νέα πρόταση και κυρίως οι παραγωγικές ηλικίες, που νιώθουν ακάλυπτες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ραγκούσης στο «Πρακτορείο 104,9Fm» Ερωτηθείς για την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εκτίμησε ότι «ο κ. Παπανδρέου έκανε μια κίνηση που θεωρούσε σωστή». Πάντως ανεφερόμενος στη νέα πολιτική προσπάθεια τόνισε ότι το συνοπτικό μήνυμα είναι «να αλλάξουμε για να ενωθούμε και όχι να ενωθούμε για να μην αλλάξουμε».

«Η πρόταση της Δημοκρατική Συμπαράταξης είναι υπάρχω, είμαι εδώ και δυο χρόνια και σας καλώ να πάμε μαζί, αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα αλλάξει τίποτα» υποστήριξε ο κ. Ραγκούσης, διερωτώμενος εάν υπάρχει το ΠΑΣΟΚ μέσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή εάν έχει δημιουργηθεί κάτι καινούριο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν αλλάζουν τα πάντα εάν αλλάξει το όνομα και επανέλαβε τη θέση του ότι οι ηγεσίες των κομμάτων πρέπει να εκλέγονται από τη βάση.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Χρειάζεται ενότητα, δεν απασχολούν την κοινωνία οι αντιπαλότητες του παρελθόντος

«Δεν απασχολούν την κοινωνία και τους προοδευτικούς πολίτες οι ιστορικές αντιπαλότητες του παρελθόντος. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους, τους απλήρωτους λογαριασμούς, έχουν προβλήματα οι οικογένειες σε βασικούς τομείς, όπως η παιδεία και η υγεία. Σε αυτά πρέπει να δώσουμε λύσεις», δήλωσε στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχετικά με τις έντονες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε, ότι στόχος θα πρέπει να είναι η συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, για έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο, ο οποίος θα μπορεί να ανατρέψει το τεχνητό δίπολο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκίνησε μία νέα πορεία, η οποία χρειάζεται την ανανέωση, αλλά και την ενότητα του χώρου.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό προς όλες τις δυνάμεις του χώρου, ότι πρέπει ενωτικά όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε ένα ευρύτατο συνέδριο για την ενότητα του προοδευτικού χώρου, για μία μεγάλη κεντροαριστερά. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να έχει μία ισχυρή εναλλακτική, προοδευτική προοπτική», υπογράμμισε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε, ότι «στο πρόσφατο συνέδριό του έκανε οριστικά την στροφή του προς τον εθνικολαϊκισμό και λέει, εξάλλου, ότι δεν έχει καμία σχέση με το χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι ένα ακόμη πρόβλημα για τη χώρα».

Όσο για την αξιολόγηση, ο κ. Θεοχαρόπουλος εκτίμησε ότι δεν θα κλείσει η διαπραγμάτευση τον Ιανουάριο, θα καθυστερήσει πάλι και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί ή να δεχτεί τα πάντα ή να οδηγήσει πάλι την κατάσταση σε κρίση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)